sunnuntai, 13 lokakuun

Hallituksen suunnitelmat päivystysten keskittämisestä herättävät suuria tunteita. Yle listasi kuusi keskeistä syytä, miksi yöpäivystys loppuu tai supistuu useissa sairaaloissa.

Hallitus jätti esityksensä uudeksi terveydenhoitolaiksi reilu viikko sitten. Eduskunnan käsittelyyn esitys tulee keväällä.

Lakiesitys keskittää yöaikaisen päivystyksen hyvinvointialueiden ykkössairaaloihin.

Mikäli laki menee läpi, yöaikainen erikoissairaanhoidon päivystys päättyy muun Savonlinnassa ja Kemissä. Yöaikaan hoidetaan jatkossa ainoastaan perusterveydenhuollon tapauksia.

Etelä-Savossa ja Lapissa on tähän asti ollut kaksi keskussairaalaa, mutta jatkossa niitä on näissäkin maakunnissa vain yksi.

Petri Vironen kertoo videolla, mitä sairaalapäivystyksille tapahtuu.

Perusterveydenhuollon yöpäivystys loppuu Varkaudesta, Iisalmesta, Raahesta ja Jämsästä.

Muutoksia myös päiväkirurgiaan

Yöaikaisen yhteispäivystyksen supistaminen tarkoittaa rajoituksia myös päivisin tapahtuvaan leikkaustoimintaan. Jatkossa esimerkiksi Savonlinnassa tehdään vain päiväkirurgisia leikkauksia, ja niin sanottu raskas kirurgia loppuu.

Savonlinnassa on järjestetty useita mielenilmauksia ja kerätty nimiä kansalaisaloitteisiin keskussairaalatasoisten palveluiden säilyttämiseksi.

Lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä kertoo videolla muutoksista Savonlinnan keskussairaalassa

Sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä korostaa, että esimerkiksi Savonlinnaan jäävät edelleen laajat, väestön usein tarvitsemat erikoissairaanhoidon palvelut, kuten poliklinikat.

– Suuri osa savonlinnalaisista ei huomaa muutosta käytännössä.

Savonlinnassa tehtiin esimerkiksi vuonna 2023 kolme yöaikaista leikkausta, kun esimerkiksi naapurisairaalassa Mikkelissä tehtiin öisin 64 leikkausta.

Päivystyskäyntejä Savonlinnassa oli viime vuonna keskimääräin 77 vuorokaudessa, joista neljä yöaikaan. Mikkelin luvut olivat 132 ja 14.

Miksi päivystyksiä keskitetään?

Kokosimme lakiesityksen ja lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsän kommenttien pohjalta kuusi keskeistä syytä, miksi sairaalapäivystyksiä keskitetään.

1. Väestö keskittyy ja ikääntyy

Väestö ikääntyy vauhdilla, kun sotien jälkeiset suuret ikäluokat ikääntyvät. Palveluiden tarve kasvaa ja ne pitää tuottaa entistä tehokkaammin.

Väestö keskittyy suuriin kaupunkeihin ja niiden liepeille.

2. Peruspalvelut pitää turvata

Kun sairaaloiden päivystyksiä keskitetään, voidaan resursseja ohjata perusterveydenhuoltoon, jossa niitä kipeästi tarvitaan.
Sote-uudistuksen tavoite on perusterveydenhuollon vahvistaminen, mutta nyt säästöt ovat kohdistumassa peruspalveluihin kuten terveysasemiin, ikäihmisten palveluihin ja neuvoloihin.

Peruspalveluiden pitää toimia hyvin, että paine kalliiseen erikoissairaanhoitoon vähenee.

3. Ammattilaiset eivät riitä

Lääketiede erikoistuu koko ajan lisää ja samalla osaaminen kapenee. Jokainen haluaa, että tarpeellisessa leikkauksessa saisi mahdollisimman hyvän hoidon.

Sinuhe egyptiläinen hoiti lääkärinä kaiken, sitten tuli kirurgi ja ortopedi, joka erikoistuu niskaan, olkapäähän tai polveen. Tämä lisää nopeutta, potilasturvallisuutta ja laatua, mutta tekijöitä ei riitä joka paikkaan. Ikäluokat pienenevät, eikä kaikista voida kouluttaa lääkäreitä ja hoitajia.

4. Kiireinen hoito alkaa ambulanssissa

Nykyaikainen ensihoitopalvelu pystyy yhä useammin tekemään arvion hoidon tarpeesta ja antamaan hoidon jo paikan päällä. Kriittisimmin sairaat hyötyvät nimenomaan ensihoidosta ja kuljettamisesta suoraan riittävän monipuolisen palveluvalikoiman sairaalaan.

5. Etäpalvelut helpottavat

Digitaalisilla ja kotiin vietävillä palveluilla korvataan fyysistä asiointia jatkossa.

Päivystyskäyntien tarve vähenee, mikäli palveluja olisi saatavilla yleislääkäritasoisena iltaisin ja viikonloppuisin.

6. Alueiden oma päätöksenteko on vaikea

Päivystyksestä ja sairaaloiden työnjaosta sovitaan lailla, sillä hyvinvointialueet eivät ole pystyneet tekemään kipeitä ratkaisuja.

Korjaus 13.10. klo 14.04: Korjattu Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden päivystyskäyntien määrät. Ne ovat käyntejä keskimäärin vuorokaudessa, eikä yhteensä vuodessa kuten jutussa aiemmin luki.

Jaa.
Exit mobile version