keskiviikko, 25 joulukuun

Myös muualla Euroopassa alkuvuosi oli taudin suhteen rauhallinen, mutta loppuvuodesta tapaukset ovat lisääntyneet.

Suomi on tänä vuonna säästynyt lintuinfluenssaepidemialta. Tietoon on tullut poikkeuksellisesti vain yksi tartunta: H5N1-virukseen kuollut kanahaukka.

Myös muualla Euroopassa luonnossa elävien lintujen lintuinfluenssatartuntoja on tullut esiin vähemmän kuin aiempina vuosina.

– Tilanne on ollut melko hiljainen koko Euroopassa tänä vuonna. Loppuvuodesta on esiintynyt enemmän tapauksia, kertoo Ruokaviraston tutkijaprofessori Tuija Gadd.

Gadd arvioi, että vuoden 2023 laaja, luonnonvaraisissa linnuissa levinnyt epidemia on tuonut osalle linnuista myös vastustuskykyä.

– Linnuille on tullut immuniteettia, ja osa virusta levittäneistä linnuistakin on kuollut.

Vuodesta 2020 lähtien korkeapatogeenista eli tautia aiheuttavaa influenssa A (H5N1) -virusta on esiintynyt laajalti Euroopan luonnonvaraisissa lintupopulaatioissa, erityisesti lokeissa.

Suomessa lintuinfluenssavirusta on esiintynyt vuodesta 2021 lähtien. Gadd pitää vuoden 2024 tilannetta Suomessa poikkeuksellisena, mutta ehkä väliaikaisena.

– Uskon, että kasvua tapausmääriin tulee olemaan pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna.

Tänä vuonna myös suomalaiset turkistarhat säästyivät tartunnoilta

Vuonna 2023 lintuinfluenssa aiheutti Suomessa luonnossa elävien lintujen joukkokuolemia ja tauti levisi laajasti naurulokkien välityksellä myös turkistarhoihin.

Tuolloin kaikkiaan 71 tilalla todettiin virusta tai sen vasta-aineita. Lukuisia minkkejä, supikoiria ja kettuja sairastui. Varotoimena lähes 500 000 eläintä lopetettiin, jotta virus ei pääsisi muuntumaan ja leviämään.

Ruokavirasto jatkaa turkistilojen seurantaa edelleen.

Heinäkuussa 2024 Suomessa on lisäksi ryhdytty rokottamaan lintuinfluenssarokotteella riskiryhmiin kuuluvia yli 18-vuotiaita, jotka käsittelevät esimerkiksi siipikarjaa tai työskentelevät turkistarhoilla.

Närpiöläinen kalkkunankasvattaja Kristian Bengts halusi ottaa rokotteen kesällä ensimmäisten joukossa. Videolla hän kertoo, miksi.

Maailmalla lintuinfluenssa jatkaa leviämistään

Maailmalla tilanne lintuinfluenssan suhteen on monin paikoin aivan toinen kuin Suomessa. Lintuinfluenssatartunnat ovat tänä vuonna lisääntyneet ja tauti on levinnyt uusiin lajeihin.

Yhdysvalloissa lintuinfluenssaa on esiintynyt aikaisemmin siipikarjassa, mutta virus on tarttunut tänä vuonna ensimmäistä kertaa nautakarjaan ja jatkaa leviämistään tiloilla.

Ensimmäinen havainto nautatilalla tehtiin maaliskuussa 2024. Yhdysvaltojen maatalousministeriön mukaan joulukuuhun mennessä virusta on löytynyt yli 800 tilalta 16 osavaltiossa.

Lehmillä virus on aiheuttanut pääosin lievää tautimuotoa: ruokahaluttomuutta ja maidontuotannon vähenemistä sekä muutoksia maidon koostumuksessa.

Kissat, alpakat, siat ja ihmiset ovat saaneet tartuntoja

Samaa H5N1-lintuinfluenssaa on löytynyt Yhdysvalloissa myös luonnonvaraisista linnuista. On myös merkkejä siitä, että tauti pystyy tarttumaan lehmästä lehmään tai lehmästä siipikarjaan.

Lisäksi virus on tarttunut maitokarjasta muihin tuotanto- ja kotieläimiin, kuten esimerkiksi kissoihin, alpakoihin ja sikoihin. Nämä tapaukset ovat olleet yksittäisiä.

Virus on sairastuttanut myös useita tiloilla työskennelleitä ihmisiä. Ruokaviraston Tuija Gaddin mukaan tartunnat ihmisiin ovat tapahtuneet raakamaidon eli pastöroimattoman maidon käsittelyn tai maitopisaroiden välityksellä.

Suomessa tai muualla Euroopassa lypsy- tai nautakarjasta ei ole tähän mennessä löydetty lintuinfluenssaa.

Löydökset maailmalla ovat kuitenkin lisänneet varautumista myös Suomessa, sanoo Gadd.

– Menetelmät ovat valmiina, jos nautoihin liittyviä tartuntaepäilyjä tulee tiloilta.

Jaa.
Exit mobile version