maanantai, 8 heinäkuun

Väinö Hotakainen etsii päiväkotimatkallaan ”aarteita”, jotka kiikutetaan äidin kanssa roska-astiaan. Niitä riittää, mutta tarkkaa kuvaa roskaamisesta ei ole kenelläkään.

Anne Elhaimer,

Juha Kemppainen

5-vuotias Väinö Hotakainen kerää roskia kotinsa lähiympäristöstä Kokkolassa. Kesän aikana jätepussillisia kertyy kymmeniä, vaikka keräysalue on vain parin kilometrin säteellä kotoa.

Anni-äidin tehtävänä on ottaa tyhjä roskapussi mukaan, kun hän hakee Väinön ja pikkuveli Nooan, 3, päiväkodista.

Pojat taas täyttävät pussin roskilla, jotka eivät ole liian likaisia tai teräviä. Myös tupakantumpit jäävät yhteisestä sopimuksesta keräämättä.

Näillä näkymin Väinön urakka ei ole loppumassa, vaikka Ylen Miljoona roskapussia -kampanjassa ihmiset havaitsivat roskien määrän luonnossa vähentyneen.

Kampanjassa kerättiin tänä vuonna 108 000 roskapussia, noin puolet viime vuoden määrästä. Kunnossapitoyhtiö Destian havainnot eivät kuitenkaan tue kampanjaan osallistuneiden ihmisten väitettä roskien vähenemisestä.

Destia hoitaa esimerkiksi valtateiden varsien levähdysalueiden siisteyttä. Työmaapäällikkö Ari Oravasaari Seinäjoen urakka-alueelta sanoo roskan määrän olevan vakio.

– Yllättäviä asioita ihmisten hansikaslokerosta löytyy.

Ympäristön roskaantumisesta ei ole kattavaa kokonaiskuvaa, vaan roskia esiintyy kaikkialla, kertoo Suomen ympäristökeskus verkkosivuillaan.

Eniten tiedetään merenrantojen tilanteesta, sillä rantaroskien määrä ja laatua on seurattu yli kymmenen vuotta. Rantojen tyypillisin roska on muovia, ja sen määrä on lisääntynyt samassa tahdissa tuotetun muovin kanssa. Kaupunkirantoja kuormittavat eniten tupakantumpit.

Kaupunkiroskien määrää ja laatua sen sijaan ei ole Suomessa selvitetty systemaattisesti.

Valtateiden varsien roskiksiin on tarkoitus jättää vain autoilussa syntynyttä jätettä. Silti niistä löytyy tasaisesti myös talousjätettä.

Tietyt ongelmapaikat säilyvät vuodesta toiseen. Suurimmat sotkut löytyvät syrjäisimmiltä levähdyspaikoilta, joille kiikutetaan jopa huonekaluja, runkopatjoja ja renkaita.

Sotkeminen paljastuu etenkin keväällä, sanoo Destian kunnossapitopalveluiden työpäällikkö Hannu Huhtala.

– Silloin koko talven roskat paljastuvat kerralla. Se on kaikkein rumin näky.

Jaa.
Exit mobile version