perjantai, 18 lokakuun

Muutos tuo Joensuuhun lisää töitä ja uudenlaisia työtehtäviä. Valion Joensuun tehdas valmistaa jo nyt juustoja, jotka kuljetetaan pakattavaksi Vantaalle.

Valio valmistaa Joensuussa jo nyt 25 miljoonaa kiloa erilaisia juustoja. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Valio suunnittelee Vantaan tehtaan toimintojen siirtämistä Joensuuhun ja Helsingin Pitäjänmäen varastotoimintojen siirtoa Riihimäelle tai Tuusulaan. Suunnitelma tarkoittaa Vantaan tehtaan ja Pitäjänmäen varaston sulkemista.

Suunnitelluilla siirroilla Valio tavoittelee tuotannon tehokkuuden ja kannattavuuden parantamista.

Valio aloittaa tämän vuoksi muutosneuvottelut, joiden piirissä on Vantaan tehtaan henkilöstö sekä Pitäjänmäen varaston henkilöstö eli yhteensä lähes 350 työntekijää. Mahdolliset henkilöstövähennykset kohdistuvat enintään samaan henkilömäärään.

Valio pyrkii tarjoamaan töitä mahdollisimman monelle henkilölle muilta toimipaikoilta.

Valion tiedotteen mukaan myös sijainnilla on merkitystä. Joensuun tehdas sijaitsee maidontuotantoalueella ja valmistaa jo nykyisellään juustoja, joita kuljetetaan nyt pakattavaksi Vantaan tehtaalle. Joensuun tehdas vastaanottaa maitoa 800 maitotilalta ja valmistaa kolmanneksen kaikista Valion juustoista.

Vantaalla valmistetaan sulatejuustoja, juustoraasteita, juustoviipaleita sekä lihan korvikkeeksi tarkoitettuja tuotteita.

Helsingin kaavassa Valion tehdasalueelle asuntoja

Helsingin kaupungin yleiskaavassa Pitäjänmäen alue taas on osoitettu kantakaupunkimaiseksi asuinalueeksi, jossa ei ole mahdollisuutta jatkossa pyörittää teollista toimintaa.

Pitäjänmäen varaston kautta kulkee muun muassa Valion juustoja ja rasvoja.

Muutos tuo Joensuuhun lisää töitä ja uudenlaisia työtehtäviä ja -vuoroja. Tämän vuoksi myös Joensuussa aloitetaan muutosneuvottelut, jotka koskevat 128:aa henkilöä.

Vantaan tehtaan sulkeminen toteutuisi vaiheittain ensi vuodesta alkaen. Helsingin Pitäjänmäen varastotoimintojen sulkemisajankohta olisi aikaisintaan vuoden 2027 lopulla.

Valio työllistää yhteensä noin 4 300 henkilöä, joista 3 700 työskentelee Suomessa. Noin 3 300 suomalaista maitotilaa omistaa Valion osuuskuntien kautta.

Jaa.
Exit mobile version