sunnuntai, 30 kesäkuun

Valokuituyhtiöiden kaivuutyöt asuinalueilla kysyvät kaupunkilaisilta hermoja. Valituksiakin tulee, mikä on kaupungin mielestä hyvä asia.

Lappeenrannan Alakylässä asuva Jukka Nakari pöyristyi, kun valokuituverkkoa alueelle rakentanut urakoitsija sai työnsä valmiiksi.

Multa, jolla kaapelien kaivuujäljet oli peitetty, oli laadultaan ala-arvoista.

Sen seassa oli metallia, lasinsiruja, pitkiä keppejä ja paljon käpyjä. Aikaisemmin Nakarin talon edessä kasvoi nurmikko, jota hän ajoi ruohonleikkurilla.

– Kyllä kolina nyt käy, jos tästä yrittää ruohonleikkurilla ajaa, Nakari sanoo.

Kaupunkikin reklamoi valokuituyhtiölle

Huonolaatuinen täyttömaa on Nakarin mukaan koko Alakylän asuinalueen laajuinen ongelma. Naapurin portin pieleen ilmestyi pari haitalliseksi vieraslajiksi katsottua jättipalsamia.

– Kyllä lähivuosina aika monta ruohonleikkuria hajoaa, jos tilannetta ei korjata, Nakari toteaa.

Lappeenrannan kaupungin kunnossapitopäällikkö Topi Kangas tunnistaa tilanteen ja sanoo, että kaupunki on puuttunut asiaan jo ennen Nakarin ilmoitusta.

– Urakoitsijalle on lähetetty selväsanainen viesti, että tällainen työnjälki ei kelpaa. Heillä on heinäkuu aikaa korjata ne kohteet, joissa huonoa maa-ainesta on käytetty.

Kangas kertoo, että huonoja multia on ajettu useisiin kaupunginosiin ympäri kaupunkia toukokuusta alkaen.

Ketjussa monta toimijaa

Sopimus katutöistä tehdään kaupungin ja valokuituyhtiön välillä. Valokuituyhtiö tekee sopimuksen pääurakoitsijan kanssa. Tämä puolestaan käyttää itse kaivuutyöhön useita aliurakoitsijoita.

Kenen vastuulla huonon maa-aineksen käyttö siis on?

– Usein kaupungin kanssa tehdyssä sopimuksessa määritellään, saako saman ylös kaivetun maa-aineksen käyttää uudelleen ja millaista multaa ja siementä siihen kylvetään, kertoo valokuituyhtiö Valokuitusen operatiivinen johtaja Henrik Suomi.

Valokuitunen ei ole kaivanut Lappeenrannan Alakylässä jutussa esiintyvällä kadulla eikä saanut Lappeenrannan kaupungilta huomautusta työnsä jäljestä.

– Aliurakoitsija vastaa maa-aineksen hankinnasta, mutta sen on tietenkin täytettävä kaupungin asettamat vaatimukset. Maa-aineksen laatuvaatimukset on laskettu mukaan urakan hintaan, Suomi sanoo.

Kannattaako valittaa?

Lappeenrannan kunnossapitopäällikkö Topi Kangas sanoo, että on hyvä, että kaupunkilaiset ilmoittavat huomaamistaan epäkohdista.

– Aina kun rakennetaan uutta, on sen tarkoituksena parantaa kansalaisten oloja. Mutta siinä mennään myös hyvin lähelle asukkaita, kun käännetään heidän hoitamiaan nurmikoita ja istutuksia.

Teknisesti talon ja jalkakäytävän väliin jäävä viherkaista on kaupungin aluetta, mutta moni hoitaa sitä kuin omaansa, koska kunnossapitolaki määrää niin.

Juttuun tehty korjaus 26.6. kello 19.06: otettu pois aiemmin mainittu pääurakoitsijan nimi, koska alueella toimii myös muita yrityksiä sekä 27.6. kello 12.07 lisätty, että kunnossapitolaki velvoittaa asukasta hoitamaan viherkaistaa.

Jaa.
Exit mobile version