tiistai, 14 tammikuun

Helsingin kaupunki ostaa kaksi tapahtuman työtä kokoelmiinsa.

Tämän vuoden Lux Helsinki -valotaidetapahtumaa (8.–12.1.2025) on vietetty vaihtelevissa säissä. Sään puolesta tarjolla on ollut sateesta lumituiskuihin ja pakkasiin.

Taiteellisen johtajan Juha Rouhikosken mukaan tapahtuma on sujunut oikein hyvin vaihtuvista keleistä huolimatta. Hänestä sää on osa tammikuun Luxin pientä lisämaustetta. Tarkka kävijämäärä ei ole vielä tiedossa.

– Keskiviikko ja torstai olivat kelistä johtuen vaisummat päivät, mutta toisaalta eilinen oli ruuhkainen, että saattaa kompensoida. Luulen, että kävijämäärä on aika hyvää Luxin peruskeskiarvoa.

Vuosittain Helsingissä tapahtumaan on osallistunut jopa puoli miljoonaa kävijää.

Tänään sunnuntaina on viimeinen mahdollisuus tutustua eri valotaiteilijoiden töihin Helsingin keskustassa, Kaapelitehtaalla Ruoholahdessa, Triplassa Pasilassa, Kanneltalossa Kannelmäessä sekä Espoon Tapionpuistossa.

Rouhikoski uskoo, että selkeä pakkassää houkuttelee vielä illalla runsaasti väkeä liikkeelle.

Tapahtuman purku alkaa illalla välittömästi ja kestää pari päivää. Osa töistä on jäätynyt kiinni.

– Purkaminen on mielenkiintoista, kun satoi vettä ja sitten on jäätynyt. The Wave -teoksen taiteilijat jo vitsailivatkin, saakohan Helsingin kaupunki kolmannenkin pysyvän teoksen, jos teos ei lähde irti.

Kaupunki ostaa kaksi työtä

Helsingin kaupunki ostaa kaksi työtä kokoelmiinsa.

– Se on ihan kansainvälisesti todella iso uutinen, ja siitä on tullut paljon palautetta, Rouhikoski iloitsee.

Kaupungin ostamat teokset ovat Sofiankadulle sijoitettu kollektiivi Kappan Un-Reel Access -teos ja Jere Suontaustan Peilipöllö.

Peilipöllö on nähtävissä Neitsytpuistossa ja Un-Reel Access Sofiankatu 1:ssä.

Sofiankadun työ jää tapahtuman jälkeen paikalleen, mutta Peilipöllö tiettävästi sijoitetaan myöhemmin jonnekin Helsingin lähiöön.

Tapahtumajärjestäjän saaman palautteen perusteella yleisön suosikkeja ovat tähän mennessä olleet Senaatintorille sijoitettu taiteilijakollektiivi Vertigon The Wave -teos ja Ilkka Paloniemen Seisminen pulssi, joka sijaitsee Armi Ratian puiston ja Laivasillankadun välissä.

Osa kävijöistä on kritisoinut tämän vuoden töitä.

Taiteellisen johtajan Rouhikosken mukaan töiden katsominen vaatii enemmän prosessointia, mikä on hänestä hyvä asia.

– Sellaisia viihteellisempiä, helposti koettavia teoksia on ollut vähemmän. Nyt on ollut ehkä syvempää taidetta, johon pitää vähän paneutua.

Taidetta on mietiskeltävä ja ehkä käytävä useammankin kerran katsomassa, ennen kuin se avautuu.

– Mielestäni valotaidekin on parhaimmillaan sellaista, ettei se ole hetken ohikäveltyä tyyliä, vaan teoksista voi löytää vähän syvempiä merkityksiä.

Lux Helsinki 2026 jo suunnitteilla

Perinteeksi muodostunut taidetapahtuma on luvassa myös ensi vuodelle. Suunnittelu on jo käynnissä.

– Tarkoitus on aina löytää Helsingistä myös paikkoja, jotka eivät olisi niin tuttuja edes helsinkiläisille. Pyritään löytämään kaupunkitilaa aina uudestaan ja muokkaamaan sitä sitten uuteen valoon, Rouhikoski sanoo.

Ensi vuodelle on luvassa hieman muutosta reittiin, mutta Helsingin keskustassa säilyy kuitenkin käveltävä ydinreitti.

Jaa.
Exit mobile version