maanantai, 21 lokakuun

Kaukoliikenteen käyttäjien kokemuksia selvitettiin Suomen vilkkaimmilla bussi- ja juna-asemilla Helsingissä ja Tampereella. Tulokset haastavat yleisesti miellettyjä väitteitä.

Valtaosa on tyytyväisiä kaukoliikenteeseen Helsingissä ja Tampereella.

Näin toteaa tuore kyselytutkimus, jossa selvitettiin Suomen vilkkaimpien bussi- ja juna-asemien käyttäjien matkakokemuksia.

Tyytyväisiä tai oikein tyytyväisiä vastaajista oli 74 prosenttia. Eriasteisesti tyytymättömiä oli puolestaan 26 prosenttia.

Tutkimustulos haastaa yleisesti miellettyjä väitteitä siitä, että julkinen liikenne olisi hidasta ja kallista. Kyselyn mukaan moni kokee matkan lyhyen keston ja täsmällisyyden parantaneen matkakokemusta.

– Moni valitsee junan tai bussin sen takia, että se on nopein ja mukavin vaihtoehto Helsingin ja Tampereen välillä, sanoo Rambollin älykkään liikenteen palveluista vastaava johtaja Jukka-Pekka Pitkänen.

Kohtuullinen hinta oli useasti tärkein syy joukkoliikenteen valintaan. Joukossa oli myös niitä, jotka kokivat julkisilla matkustamisen liian kalliiksi.

Eniten tympii muut matkustajat

Valitettavaakin matkakokemuksissa nousi esiin. Nimittäin muut matkustajat ja erityisesti iltamyöhään.

Tutkimuksen mukaan tyytyväisyys vaihtelee kellonaikojen mukaan. Kun kellon pikkuviisari osoittaa iltakymmentä, tyytyväisyys laskee. Tyytyväisyys palaa normaalilukemiin vasta aamukuudelta.

Myöhäisillan tunnelmia latistavat lähinnä muut matkustajat.

– Kommentteja ”ärsyttävistä kanssamatkustajista” tuli kymmeneltä illalla ja sen ympärillä. Voisin kuvitella, että etenkin viikonloppuna voi olla nautintoaineita nautittu ja äänitaso on noussut. Se alkaa helposti ärsyttämään, Pitkänen sanoo.

Sen sijaan bussikuskit saivat kiitosta. Pitkäsen mukaan kuljettajia kehuvia kommentteja tuli paljon. Asiakaspalvelua ja henkilökunnan läsnäoloa pidettiin tärkeimpänä matkakokemusta parantavana asiana.

Henkilökunnan läsnäolo korostuu erityisesti iltaisin.

– Iltaisin ehkä koetaan jonkinlaisia häiriökäyttäytymisiä ja voi olla turvaton tunne. Erityisesti, jos henkilökuntaa ei ole paikalla. Turvallisuuden tunteeseen vaikuttaa myös esimerkiksi valaistus tai kuinka pimeää asemalla on, Pitkänen sanoo.

Tutkimuksen teetätti suunnittelu- ja konsultointialalla toimiva Ramboll ja kyselyn toteutti tyytyväisyysmittauksia tekevä Happy or Not seitsemässä juna- ja bussiterminaalissa Helsingissä ja Tampereella. Vastauksia tuli syyskuun aikana yhteensä 3 580.

Jaa.
Exit mobile version