tiistai, 8 lokakuun

Brittitaiteilija Luke Jerramin maailmankuulu Gaia-maapallo on nähtävissä Helsingin tuomiokirkossa lokakuun ajan.

Keskellä Helsingin tuomiokirkon kirkkosalia pyörii halkaisijaltaan seitsenmetrinen maapallo.

Taustalla kuuluu kovaäänisistä, rauhallista puheensorinaa eri kielillä puhuttuna. Hetken päästä äänet sekoittuvat toisiinsa luoden kaoottisen tunnelman.

Kirkon käytävillä ja penkeillä kymmenet ihmiset räpsivät älypuhelimillaan kuvia ja supisevat vierustoverinsa kanssa.

Kuhinalle on syynsä: palkitun brittitaiteilija Luke Jerramin maailmankuulu Gaia-maapallo on tuotu Helsinkiin. Jerram on tunnettu ainutlaatuisista veistoksista, installaatioista ja elävän taiteen esityksistään. Hänen teoksiaan on ollut esillä yli 800 näyttelyssä yli 50 maassa.

Gaia-teos esittää maapalloa sellaisena kuin avaruudessa käyneet ihmiset ovat sen nähneet, ja esittelee yksityiskohtaisen näkymän maasta Nasan kuvien pohjalta.

Gaia-maapallo on osa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan Kestävä tulevaisuus -tapahtumaa, jonka keskeisiä teemoja ovat luomakunnan tulevaisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, globaali vastuu sekä rauhantyö.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin nivoutuvia aiheita käsitellään taiteen, musiikin ja asiantuntijaluentojen keinoin.

– Olemme huolissamme yhteisestä maapallostamme ja haluamme vaikuttaa siihen, että toimisimme kaikki yhdessä maapallomme hyväksi, sanoo Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan projektipäällikkö Anni Roiha.

Gaia-maapallo tarjoaa mahdollisuuden nähdä planeettamme kolmiulotteisesti ja vaikuttavassa mittakaavassa: 1 senttimetri taideteoksessa vastaa todellisuudessa 18 kilometriä maan pinnalla.

– Nyt on mahdollista päästä myös tuomikirkon parville katsomaan esimerkiksi pohjoista pallonpuoliskoa. Siinä voi pohtia, onko maailma kuitenkaan niin Eurooppa-keskeinen, Roiha toteaa.

Teoksen ympärillä tuomiokirkossa soi BAFTA-palkitun säveltäjä Dan Jonesin luoma tilaääni.

Teos esiteltiin ensimmäisen kerran Britanniassa vuonna 2018. Suomessa se on käynyt aiemmin Oulun Lumo-valofestivaalilla vuonna 2021.

Gaia-teos on esillä yleisölle Helsingin tuomiokirkossa 27. lokakuuta saakka.

Jaa.
Exit mobile version