perjantai, 20 syyskuun

Tämän kesän poikkeuksellisen suuri ja varhainen omenasato on täyttänyt mehuasemien varauskirjat.

Tämänvuotinen valtava omenasato näkyy pohjalaisilla tuoremehuasemilla. Omenia on tullut paljon, ja ne kypsyivät pari viikkoa etuajassa.

Mehustusajat ovat olleet jo aikaa varattuina, ja uusia aikoja on ollut vaikea saada.

Kurikan Panttilassa Päivi Latva-Koiviston tuoremehuasemalla kone jyskyttää aamusta iltaan. Varauskirjat ovat syyskuun osalta täynnä.

– Omenamäärähän on yllättänyt meidät kaikki, varmaan koko Suomessa.

Samaa kerrotaan Kukkasmäen marjatilalta Kauhajoelta.

– Olemme puristaneet omenia 15 vuotta enkä ikinä ole nähnyt vastaavaa satokautta. Monet iäkkäämmät ihmisetkin ovat sanoneet, ettei ikinä ole ollut näin paljon omenia, sanoo yrittäjä Helena Kukkasmäki.

Kukkasmäestä tuntuu kurjalta kieltäytyä tilauksista, mutta nyt ei ole muuta mahdollisuutta.

– Koko syyskuu on ollut jo pitkään varattuna, emme ole hetkeen pystyneet ottamaan uusia asiakkaita.

Kukkasmäki on tyytyväinen, että hanapakkaukset oli tilattu ajoissa ja lisääkin saatiin.

Hanapakkauksissa toimitusviivettä

Mehustusasemien kiireet näkyvät myös hanapakkausten toimittajilla.

Kotimainen valmistaja, nakkilalainen Hutek, on saanut kolminkertaisen määrän tilauksia normaalikesään verrattuna.

Tämä on näkynyt toimitusajoissa. Normaalisti pakkaukset saadaan matkaan parissa, kolmessa päivässä; nyt toimitusaika on ollut pisimmillään pari viikkoa.

– Voin käsi sydämellä sanoa, että asiakkaamme eivät kuitenkaan ole jääneet ilman pakkauksia. Parin viikon toimitusaika voi tietysti tuntua pitkältä, jos on tottunut lyhyeen toimitusaikaan.

Hutek on pyrkinyt toimittamaan aluksi osan ja loput jälkitoimituksena, jotta puristamaan päästäisiin heti.

– Uusia asiakkuuksia on tällä kaudella otettu hyvin harkiten, koska haluamme kohdistaa resurssit nykyisille asiakkaille.

Toimitushaasteista kertoo myös Mehupuristin, joka toimittaa pääosin ranskalaisia hanapakkauksia.

Pakkauksia on jouduttu nyt haalimaan myös muilta toimittajilta.

– Ensi viikolla saamme uuden erän hanapusseja saksalaiselta tuottajalta.

Kiinteistä omenoista parhaat mehut

Latva-Koivisto on puristanut omenia parikymmentä vuotta.

– Tällä hetkellä puristamme syysomenia ja hieman on jo talviomenaakin.

Latva-Koivisto on pannut merkille, että koska omenat kypsyivät aikaisin, niitä on tuotu liiankin kypsinä mehustettaviksi.

– Omenan pitäisi olla kiinteä. Mehumäärä jää pehmeistä, ylikypistä omenoista pienemmäksi ja voi olla, ettei mehua saada, Päivi Latva-Koivisto sanoo.

Jaa.
Exit mobile version