perjantai, 20 syyskuun

Urakoitsijan konkurssin takia kesken jäävät kaupungin työmaat ovat melko harvinaisia Helsingissä. Asukkaat kertovat videolla ajatuksensa Kallion viivästyneestä katuremontista.

Otso Karhu,

Katri Tihilä

Kallion Lyyra-korttelin viereisen Siltasaarenkadun katutyöt ovat keskeytyneet. Työmaa saattaa jatkua katupintojen osalta ensi kevääseen asti, arvioi Helsingin kaupunki.

Alun perin työn piti valmistua marraskuussa.

Viivästymisen syynä on urakoitsijan, maarakennusyhtiö E.M. Pekkisen, hakeutuminen konkurssiin syyskuussa. Yrityksellä oli Helsingin kaupungin kanssa yhteensä viisi urakkaa, jotka ovat jääneet kesken.

Kaupunki joutuu etsimään uudet urakoitsijat ennen kuin töitä voidaan jatkaa, kertoo projektirakennuttamisen yksikön päällikkö Liisa Taskila Helsingin kaupunkiympäristöstä.

Siltasaarenkadun vesieriste- ja katutöiden lisäksi kesken ovat jääneet Longinojanpuiston työt Malmilla, silta- ja katutyöt entisen Marian sairaalan lähistöllä Kampissa, remontti Katajanokanlaiturilla sekä Havis Amanda -patsaan ja ympäristön peruskorjauksen jälkivaiheet.

Lisäksi kaksi urakkaa on takuuajalla eli valmiina, mutta kahden vuoden takuuajan osalta kohteen jälkivalvonta kuuluisi vielä urakoitsijalle.

Taskilan mukaan kaikkien E.M. Pekkisen käynnissä olevien urakoiden sopimukset on purettu. Viimeiset työmaiden haltuunotot tapahtuvat tällä viikolla.

Kriittiset osat valmistuvat ennen talvea

Osa työmaista jäi kriittisesti kesken.

Longinojanpuistossa keskeneräiset työt uhkasivat haitata taimenen kutua, joten kaupunki jo nimesi liikelaitos Staran uudeksi urakoitsijaksi. Stara viimeisteli kriittiset työvaiheet viime viikonloppuna.

Kriittiseen vaiheeseen jäivät myös Siltasaarenkadun vesieristetyö sekä Kampin Marian alueen sillan valutyö. Molemmat saadaan Taskilan mukaan maaliin ennen talven tuloa.

Katajanokanlaiturin työt ehtivät vain valmisteleviin töihin asti, joten uusi urakoitsija aloittaa työn käytännössä alusta. Havis Amandan osalta kesken jäi taloudellisen loppuselvityksen teko, mutta muutoin sen remontti on valmis.

– Pyrimme saamaan työt jatkumaan mahdollisimman nopeasti. Urakan kestoon myös vaikuttaa, milloin ja minkälainen talvi on tulossa, Taskila sanoo.

Harvinaista, mutta ei tavatonta

Taskilan mukaan osassa tapauksissa neuvotellaan urakoiden aiemmissa kilpailutuksissa toiseksi tulleiden yritysten kanssa. On myös mahdollista, että osa kohteista kilpailutetaan uudelleen.

Koko tilanteen hintalappu kaupungille ei vielä ole tiedossa. Joitain kustannuksia kuitenkin tulee, Taskila sanoo.

– Aina, kun toisella jää työ kesken ja toinen jatkaa, ei se saumattomasti jatku. Kustannuksia tulee myös, jos urakka venyy.

E.M. Pekkisen konkurssihakemus tuli kaupungille yllätyksenä. Kilpailutuksissa kaupunki tarkastaa muun muassa yrityksen luottoluokituksen, liikevaihdon ja tilaajavastuuasiat.

– Mitkään merkit eivät viitanneet siihen, että näin kävisi.

Vastaavat tilanteet ovat Taskilan mukaan melko harvinaisia. Hän muistelee, että edellisen kerran kaupungin infratyömaa jäi kesken urakoitsijan konkurssin takia runsas viisi vuotta sitten.

Vielä harvinaisempaa Taskilan mukaan on, että konkurssin takia kesken jäisi samalla kertaa näin monta työmaata.

Jaa.
Exit mobile version