Valtiosta on tulossa suursijoittaja taipaleensa alkupuolella oleviin yrityksiin. Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) johdolla valtio aikoo viisinkertaistaa rahasumman, jonka se sijoittaa suoraan uusiin startup-tyyppisiin yrityksiin.
Työ- ja elinkeinoministeriön ehdotuksen mukaan valtio ryhtyisi siten erityisesti uusien teollisuusyritysten omistajaksi. Haluttuja yrityksiä saattaisivat olla vaikkapa vihreän siirtymän teräs- tai akkutehtaat.
Uusien startup-yritysten rahoitus ja kasvattaminen on tähän asti ollut enimmäkseen yksityisten pääomasijoittajien heiniä. Kokenut sijoittaja Riku Asikainen epäilee, että valtiosta eli veronmaksajista on tulossa Suomen suurin pääomasijoittaja.
– Valtio ottaa silloin riskiä yksityisen puolesta ja tulee jossain määrin korvaamaan yksityisiä sijoittajia pois markkinoilta. Se on se riski, Pääomasijoittajien yhdistyksen varapuheenjohtaja Asikainen kertoo.
– Ruvettaisiin tekemään tämmöisiä valtion startupeja, Asikainen ihmettelee.
Käytännössä sijoittaja olisi valtion omistama Teollisuussijoitus Tesi. Elinkeinoministeri Rydmanin johdolla on laadittu esitys, jossa kaavaillaan nyt yli kahden miljardin euron varoja hallinnoivalle Tesille uusi tapa toimia eli uusi strategia.
Asikaisen mukaan valtiosta uhkaa tulla markkinahäirikkö, joka sekoittaa yksityisen pääomamarkkinan toimintaa.
Valtion suora omistus saa kritiikkiä
Pääomasijoittajat karsastavat etenkin sitä, että valtio on sijoittamassa viisinkertaisen määrän rahaa nimenomaan suoraan yrityksiin.
– Sitten valtio valitsee voittajat, Asikainen sanoo.
Tähän saakka valtion omistama Tesi on rahoittanut alkuvaiheen yrityksiä enimmäkseen yksityisten rahastojen kautta. Valtio on siis laittanut veronmaksajien rahaa rahastoihin, joissa sijoituspäätökset on tehty itsenäisesti.
– Tämä on toiminut hyvin, ja nyt valtio on tulossa korjaamaan jotain mikä on jo kunnossa, Asikainen arvelee.
Asikainen on osakkaana Evli Growth Partners -sijoitusyhtiössä.
Yksityisiin rahastoihin laitetusta rahasta päättää pääomasijoittaja, alan termeillä sanottuna, markkinaehtoisesti.
Pelkona on, että valtio valitsisi sijoituskohteet omilla kriteereillään, ei esimerkiksi voittoa tavoitellen. Yksityinen pääomasijoittaja ei ehkä laittaisi rahojaan innokkaasti valtion omistamaan yritykseen.
Suurin osa lausunnoista huokuu huolta hyvin pitkälti samasta asiasta kuin pääomasijoittajat. Valtion lisäpanostusta tutkimukseen ja tuotekehitykseen perustuviin uusiin ja kasvaviin yrityksiin pidetään kyllä yleisesti tarpeellisena.
Väärinkäsitys, sanoo Wille Rydman
Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) rauhoittelee kriitikoita.
– Kyse ei ole missään nimessä siitä, että Teollisuussijoitus Oy kilpailisi yksityisen rahan kanssa, Rydman torjuu kritiikin.
Ministeri Rydmanin mukaan kyse on väärinkäsityksestä.
– Teollisuussijoitus voi toimia siellä, missä on markkinapuutteita tai kapeikkoja, Rydman sanoo.
Valtion Teollisuussijoituksen on tarkoitus saada yksityiset pääomasijoittajat rahastoineen sijoittamaan suomalaisiin yrityksiin entistä suurempia summia.
Valtio sijoittaisi suoraan eli ryhtyisi omistajaksi uusiin yrityksiin silloin, kun yksityistä rahaa ei ole tiedossa.
– Jos syntyy kilpailutilanne yksityisen rahan kanssa, niin silloin Tesi aina väistyy.
Rydmanin mukaan suoraan yrityksiin sijoitettavan rahan viisinkertaistaminen on Suomen valtion vastaus valtiontukikilpailuun.
Yhdysvalloista alkanut uusien yritysten tukeminen valtion rahalla on levinnyt Eurooppaan. Pieni Suomi on jäädä jalkoihin, kun suuret talousmaat jakavat miljardejaan. Valtiot kilpailevat vihreän siirtymän uusista yrityksistä ja tehtaista.
Myös valtion oma yksikkö arvostelee
Myös valtion oma omistajaohjausyksikkö arvostelee lausunnossaan Tesiä koskevaa suunnitelmaa.
Omistajaohjausyksikön ylijohtaja Maija Strandberg on niin ikään huolissaan siitä, että valtio saattaisi toimia kohdeyrityksiä valitessaan eri säännöillä kuin yksityiset pääomasijoittajat. Strandberg korostaa, että Tesistä lisärahoituksineen on syntymässä hyvin merkittävä elinkeinopoliittinen toimija pääomasijoitusmarkkinoille.
– Valtion omistamisen tärkeinä kulmakivinä on markkinaneutraliteettiperiaate ja myös yksityistä pääomaa syrjimätön toimintatapa, Strandberg sanoo.
Jos valtio sijoittaa itse suoraan yrityksiin ja potti viisinkertaistuu, myös veronmaksajien riskit kasvavat. Väärä valinta vie rahat.
Elinkeinoministeri Wille Rydman kertoo, että lausuntojen kritiikki on kuultu ja esitykseen on tulossa muutoksia. Ylen tietojen mukaan viilattu esitys korostaa yhteistyötä yksityisten sijoittajien kanssa.
Uudenlainen Teollisuussijoitus eli Tesi aloittaa suunnitelman mukaan helmikuun 2025 alussa.