sunnuntai, 30 maaliskuun

Maan alhaisin kuntavero ja velkaa tasan nolla euroa. Veroparatiisiksi kutsutun Kauniaisten kaupungin ei luulisi tarvitsevan tukea menoihinsa, mutta näin on nyt käynyt – ja raskaasti.

Kauniainen saa tänä vuonna valtionosuuksia kolme kertaa enemmän asukasta kohden kuin kunnat keskimäärin eli seitsemänneksi eniten kaikista maan kunnista. Taakse valtionosuuksissa jäävät esimerkiksi kriisikuntina ”mainetta” niittäneet Lemi ja Rääkkylä, suljetun paperitehtaan Jämsä ja liki 300 muuta kuntaa.

Alla on taulukko eniten valtionosuuksia saavista kunnista. Niukasti Kauniaista enemmän kuittaavat Vaala ja Pudasjärvi ja muutama muu pohjoisen kunta. Eniten valtionosuuksia nostaa päälaen Utsjoki.

Sote muutti kuviot

Miten tässä näin on käynyt? Vielä muutama vuosi sitten suuria valtionosuuksia saivat lähinnä syrjäseutujen vähäväkiset eläkeläiskunnat, jotka ilman valtion mittavaa kädenojennusta olisivat olleet aivan lirissä. Kauniaista ei tähän sakkiin olisi voinut kuvitella, kuten ei muitakaan vahvemman talouden kuntia.

Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar kertoo kaiken johtuvan vuoden 2023 alusta käyttöönotetusta sosiaali- ja terveydenhuollon sote-uudistuksesta. Se keikautti kuntien tulot ja menot aivan uuteen asentoon ja pisti samalla myös valtionosuuksien jakokuviot uusiksi.

Yksinkertaistetusti Kauniaisilta vietiin verotuloja uudistuksessa paljon enemmän kuin olivat kunnan sote-menot. Masarin mukaan se menetti verotuloja rutkasti enemmän kuin se säästi sote-menojen siirrossa hyvinvointialueiden vastuulle.

Tätä paikkaamaan valtionosuuksiin luotiin ns. sote-erä helpottamaan paljon verotuloja menettäneiden kuntien eloa. Kauniaisen sote-erä on 12 miljoonaa euroa eli yli puolet sen koko kuluvan vuoden valtionosuudesta. Se nostaa kaupungin sijoitusta huimasti. Ilman sitä Kauniainen kuuluisi keskikastiin valtionosuuden saajana.

Masar kertoo, että valtionosuuksien merkitys oli Kauniaiselle kohtalaisen minimaalinen vielä muutama vuosi sitten.

– Ennen sote-uudistusta olimme vähiten riippuvaisia valtionosuuksista koko maassa. Ne muodostivat vain muutaman prosenttiyksikön meidän kokonaistuloistamme.

Masarin mukaan nyt Kauniainen saa verotuloja ja valtionosuuksia lähes saman verran kumpaakin, noin 20 miljoonaa euroa vuodessa.

– Emme haluaisi olla, mutta tällä hetkellä Kauniainen on hyvin riippuvainen valtionosuuksista.

Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar. Kuva: Christoffer Gröhn / Yle

Moni kunta maksaa valtiolle

Soteuudistuksen jälkipyykissä on käynyt myös niin, että seitsemän kuntaa saa valtiolta ns. negatiivista valtionosuutta eli joutuu käytännössä maksamaan valtiolle.

– Näitten kuntien sote-menot ovat olleet hyvin paljon suuremmat kuin ne verotulot, jotka niiltä otettiin pois soteuudistuksen kuntaveromuutoksessa, avaa kuviota kuntaekspertti Eero Laesterä.

– Tätä maallikolle käsittämättömän oloista tilannetta hyvitetään valtiolle päin sitten siten, että nämä kunnat maksavat valtionosuutta valtiolle.

Muutakin haastetta kunnilla riittää. Niistä voi lukea lisää asiantuntijan haastattelusta.

Ei veronkorotuksille

Kauniainen voisi korvata valtionosuudet nostamalla kuntaveroaan reippaasti, koska sen kuntaveroprosentti on edelleen maan alhaisin eli 4,7, kun se muilla valtionosuuksien kärkisaajilla pyörii 9 prosentin kahta puolta. Koko maankin keskiarvo, 7,54 prosenttia, on selvästi Kauniaista korkeampi.

Kaupunginjohtajan mukaan tämä ei ole vaihtoehto, koska se söisi Kauniaisten houkuttelevuutta asuinpaikkana.

Jos Kauniaisten pitäisi kerätä saamanne valtionosuus nyt yllättäen kuntaverona, minkä verran Kauniaisten pitäisi nostaa kuntaveroprosenttiaan?

– Silloin puhuttaisiin 4–5 prosenttiyksikön kotuksesta. Käytännössä tuplattaisiin Kauniaisten veroprosentti.

Silloin nousisitte vain samaan pohjoisempien kuntien kanssa?

– Tässä pitää muistaa, että Uudellamaalla veroprosentit ovat aivan eri luokkaa. Jos Kauniaisissa oltaisiin lähelläkään pohjoisen lukemia, niin sen jälkeen täällä ei moni enää asuisi, vaan siirryttäisiin naapurikaupunkien puoleen, Masar sanoo.

Masarin mukaan Kauniaisten kuntaveroprosentti on tarkoitus pitää nykyisellään koko vaalien jälkeinen nelivuotiskausi. Maineesta Suomen veroparatiisina halutaan pitää kiinni.

Samaan aikaan on tarkoitus ottaa velkaa muun muassa koulu- ja päiväkoti-investointeihin.

Se tietää nollavelkakauden päättymistä. Jo aloitettua säästöohjelmaakin jatketaan.

– Miljoonasäästöjä on tehty ja uudellakin valtuustolla on edessään säästöpäätöksiä sekä tehostamistoimia, Masar sanoo.

Masarilla onkin selkeä näkemys sote-uudistuksen onnistumisesta Kauniaisten näkökulmasta.

– Sosiaali- ja terveydenhuolto olisi pitänyt jäädä Kauniaisten omaan hoitoon ehdottomasti. Kauniaislaiset kyselevätkin minulta, miksi terveysasemalle on nykyisin niin vaikea päästä.

Jaa.
Exit mobile version