lauantai, 12 lokakuun

Aikaisemmin metsäkeskus auttoi metsänomistajia tukihakemusten tekemisessä, mutta työ siirtyi puuta ostaville yrityksille ja muille metsätoimijoille vuoden alusta.

Tukihakemukset metsien vapaaehtoiseen suojeluun ovat pudonneet kolmannekseen viime vuodesta.

Yksityiset metsänomistajat voivat saada metsäkeskukselta tukea arvokkaiden luontokohteiden määräaikaiseen suojeluun. Hakemuksia on tullut tänä vuonna vain 500, kun viime vuonna hyväksyttyjä hakemuksia oli 1500.

Suurin syy notkahdukselle on se, että aikaisemmin metsäkeskus auttoi metsänomistajia tukihakemusten tekemisessä, mutta ei tee sitä enää. Hakemusten valmistelu siirtyi vuoden alussa puuta ostavien yritysten, metsäpalveluyritysten ja metsänhoitoyhdistysten tehtäväksi.

Suomen metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Jarkko Partanen sanoo, että metsäalan toimijoiden olisi kasvatettava hakemusten valmistelumääriä tuntuvasti, muuten kohteita ei tule rahoitukseen asti. Lisäksi myös maanomistajien tietämystä ympäristötuesta olisi lisättävä.

– Näin he osaisivat pyytää sitä metsäalan toimijoilta samalla kun hoitavat muita metsäasioita, hän sanoo.

Tukihakemusten määrää ovat pienentäneet myös metsäkeskuksen tietojärjestelmäongelmat. Tukien haku avautui tänä vuonna maaliskuussa, mutta metsäkeskus ei ole vielä pystynyt käsittelemään hakemuksia.

– Osa toimijoista on viivästyttänyt hakemusten lähettämistä järjestelmäongelmien vuoksi, kertoo Partanen.

Tälle vuodelle ympäristötukeen on käytettävissä 12 miljoonaa euroa. Iso osa tukipäätöksistä ja maksuista siirtyy ensi vuoden puolelle.

Metsänomistajat ovat kiinnostuneita vapaaehtoisesta suojelusta, sillä metsäkeskus saa edelleen kyselyjä ympäristötuesta.

– Me ohjaamme ottamaan yhteyttä alan toimijoihin. Näkisin, että maanomistajien kiinnostus on vähintäänkin entisellään, ehkä jopa kasvanut vähän, kertoo Partanen.

Jaa.
Exit mobile version