Vuoden 2025 talousarvioesityksessä valtio aikoo leikata saamelaiskäräjien itsehallintoon tarkoitetuista varoista yli puoli miljoonaa euroa.
Anni-Saara Paltto,
Sari Hirvasvuopio
Valtiovarainministeriö julkaisi perjantaina valtion talousarvioesityksen vuodelle 2025.
Talousarvioesityksen mukaan saamelaiskäräjien rahoitusta leikataan rajusti ensi vuonna valtiontalouden vaikean tilanteen takia. Esityksen mukaan saamelaiskäräjät on menettämässä kulttuuri-itsehallinnolle tarkoitetusta rahoituksesta 568 000 euroa.
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärven mukaan leikkaukset vaikuttavat rajusti saamelaiskäräjien toimintaan.
– On hyvä, että tiedämme mihin meidän pitää varautua. Olen kuitenkin hyvin huolissani siitä, miten saamelaiskäräjillä pystytään hoitamaan kaikki tehtävät, jotka meille on laissa määritelty, sanoo Näkkäläjärvi.
Kulttuuri-itsehallintoon tarkoitetun rahoituksen myöntää oikeusministeriö. Jos yli puolen miljoonan euron leikkaukset toteutuvat, on sillä suuri vaikutus poliittiseen toimintaan.
Näkkäläjärven mukaan rahasta maksetaan muun muassa kokouskuluja, neuvotteluja ja työryhmiin osallistumista. Säästöt voivat vaikuttaa myös henkilöstöön, koska rahoista maksetaan valmistelevien virkamiesten, lautakuntien asiankäsitteliöiden ja hallinnon työntekijöiden palkkoja. Säästöillä voi myös olla vaikutusta Saamen kielenhuoltotyötä tekevän kielikaltion toimintaan ja hallintoon.
Muu saamelaistoimintaan varattu rahoitus pysymässä ennallaan
Talousarvioesityksen mukaan muut saamelaistoimintaa koskevat rahat säilyvät nykyisellä tasollaan. Saamenkieliselle oppimateriaalitoiminnalle osoitetaan 800 000 euroa, joka on saman verran kuin vuonna 2024. Saamenkieliseen varhaiskasvatukseen myönnetään esityksen mukaan 240 000 euroa ja kielipesätoiminnalle 1,3 miljoonaa euroa. Saamenkielisten sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamiseen ja kehittämiseen osoitetaan 562 000 euroa, joka on yhtä paljon kuin tänä vuonna.
Sopeutustoimet ovat jo käynnissä
Saamelaiskäräjien kokonaisbudjetti on ollut vuonna 2024 noin kymmenen miljoonaa euroa.
Rahaa kertyy monista lähteistä, kuten oikeusministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonaloilta. Toimintarahaa tulee myös Opetushallinnon kautta, muista valtiontuista, oman toiminnan tuotoista sekä muista tuista.
Saamelaiskäräjien hallinto on jo keväällä alkanut valmistautua sopeutustoimiin säästöjen takia. Työ etenee nyt, ja saamelaiskäräjien hallitus kokoontuu elokuun 19. päivänä keskustelemaan säästöistä.
Saamelaiskäräjien puheenjohtajisto matkustaa ensi viikolla Helsinkiin tapaamaan eduskuntaryhmiä, poliitikoita sekä pääministeri Petteri Orpoa.
– Me yritämme selittää miksi on tärkeää, että saamelaiskäräjillä on rahoitus ja riittävästi rahoitusta hoitamaan kaikkia niitä tehtäviä, jotka meille on laissa määrätty ja joita tarvitaan, jotta voimme tukea ja kehittää kaikkia saamen kieliä, saamelaiskulttuuria ja saamelaista itsehallintoa, sanoo Näkkäläjärvi.
Saamelaiskäräjät yrittää vielä vaikuttaa ehdotukseen
Petteri Orpon hallitus on alusta asti työskennellyt siihen suuntaan, että valtio tekee suuria säästöjä ja että säästöt koskevat koko yhteiskuntaa.
Valtion budjetti on ensi vuodelle yhteensä 88,1 miljardia euroa ja se on 12,2 miljardia alijäämäinen.
Saamelaiskäräjät ei kuitenkaan aio vielä luovuttaa talousarvioesityksen suhteen. Näkkäläjärven mukaan lobbaustyötä jatketaan.
– Onneksi tässä on vielä budjettineuvottelut edessä ja on aikaa vaikuttaa. Lopullinen budjetti tulee vasta vuoden lopussa, ja tässä on vielä mahdollisuus vaikuttaa. Meidän pitää kuitenkin valmistautua siihen, että saamelaiskäräjien pitää säästää ensi vuonna paljon, sanoo Näkkäläjärvi.
Valtion budjettikeskustelu käydään 3. ja 4. syyskuuta. Valtion talousarvioesitystä käsitellään talousvaliokunnassa ja valtioneuvoston yhteisessä kokouksessa syyskuun 23. päivänä.