lauantai, 23 marraskuun

THL:n sisäinen tarkastus paljasti useita puutteita Valtion koulukotien hankinnoissa. Myös hallinnon ja talouden mahdollisista epäselvyyksistä on tulossa raportti.

Sippolan koulukoti Kymenlaaksossa on yksi Valtion koulukodeista. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Marjo Pirilä,

Paula Tiainen

Poliisi tutkii Valtion koulukotien epäilyttäviä hankintoja. Tutkintapyynnön on tehnyt THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Mahdollisesti hankintalain vastaisia hankintoja on satojen tuhansien eurojen arvosta. Asiasta kertoi ensin MTV:n uutiset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on teettänyt Valtion koulukodeissa (VKK) viime keväänä kaksi kohdennettua sisäistä tarkastusta, jotka koskevat mahdollisia hallinnon ja talouden epäselvyyksiä.

Ensimmäinen tarkastusraportti valmistui syyskuussa ja se koskee hankintoja. Toinen tarkastusraportti koskee talous- ja henkilöstöhallintoa ja se on vielä osin kesken. Raportti valmistuu näillä näkymin ensi viikolla.

Ylen näkemä tarkastusraportti paljastaa, että Valtion koulukodeissa ei ole noudatettu lakia julkisista hankinnoista. Suorahankinnoista ei ole tehty hankintalain mukaisia ilmoituksia. Myös hankintapäätöksissä ja hankintasopimuksissa oli puutteita.

Valtion koulukotien johtaja Kaisa Lepola on nykyisin Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtaja. Kuva: Dani Branthin / Yle

Suurimman osan epäselvistä hankinnoista on hyväksynyt lastensuojeluyksiköiden johtaja, forssalainen Kaisa Lepola (sd.). Lepola jäi vuodenvaihteessa virkavapaalle ja toimii nykyisin Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aluehallituksen puheenjohtajana.

Lepola kertoi torstaina Ylelle kuulleensa elokuussa THL:ltä, että poliisilla on esitutkinta hankinta-asiassa menossa.

Hän sanoo, ettei ole ollut poliisikuulusteluissa ja ihmettelee, miksi sisäinen tarkastus on päätynyt uutisaiheeksi.

– Mitään väärinkäytöksiä minulla ei ole tiedossa mistään asiasta. Tämä paljukärryjen hankinta näkyy nyt nousseen julkisuuteen, vaikka se on ollut THL:n tiedossa jo alkuvuodesta.

Kehittämispäällikkö teki paljon hankintoja

Tilaajana ja esittelijänä suurimmassa osassa epäselvistä hankinnoista on toiminut Valtion koulukotien kehittämispäällikkö Jani Méling. Méling on lohjalainen kaupunginvaltuutettu ja sivistyslautakunnan jäsen (sit.) sekä paikallisesti tunnettu yrittäjä.

Hän on virkasuhteessa Valtion koulukoteihin edelleen, mutta tällä hetkellä pois töistä.

– Kaikki tekemämme hankinnat on tehty lasten, nuorten ja meidän henkilökunnan parhaaksi. Mielestäni on vain hyvä, että nämä asiat nyt tutkitaan perinpohjaisesti, että onko siellä jotain virheellisyyttä tapahtunut.

Méling on saanut esihenkilöltään tiedon poliisin esitutkinnasta, mutta poliisi ei ole ollut häneen yhteydessä.

THL:n tekemän otannan perusteella kehittämispäälliköllä on ollut suuri rooli hankinnoissa.

Méling on kehittämispäällikkönä toimiessaan muun muassa tilannut yli 30 000 euron arvosta paljukärryjä yritykseltä, jonka toimitusjohtaja pitää Mélingin kanssa baaria Lohjan keskustassa.

Méling toteaa, että kyseisessä hankinnassa on tehty sekä markkinakartoitus että kilpailutus.

Hän ei osallistunut lopulliseen päätöksentekoon, eikä hänellä ole mitään yhteyttä paljukärryjä myyvään firmaan, vaikka omistajan tunteekin.

Kaisa Lepola: Keskeneräinen asia nostettu esille

Virkavapaalla oleva Valtion koulukotien johtaja Kaisa Lepola ei tiedä väärinkäytöksistä. Marjo Pirilä haastattelee.

Sooloilua hankintasopimuksissa

Tarkastusraportin mukaan hankintasopimuksissa ei ole hyödynnetty THL:n mallisopimuspohjia ja sopimusmuodot ovat olleet moninaiset.

Esimerkiksi Sippolan koulukotiin on hankittu pitkään koulupsykologipalveluita yhdeltä yritykseltä, mutta hankintapäätöksestä tai hankintamenettelyistä ei ole dokumentaatiota. Myöskään tuntihintaa ei ole määritelty sopimuksessa.

VKK on myös ostanut päihdehoidon koulutusta sopimuksella, josta puuttuu VKK:n edustajan allekirjoitus. VKK on lisäksi palkannut kyseisen yrityksen työntekijän osa-aikaiseen työsuhteeseen.

VKK on myös maksanut viime vuonna hotelli Scandicille 120 000 euroa ennakkoon tämän vuoden kokous- ja majoituskuluja. Scandic on palauttanut ennakkomaksun huomautuksen jälkeen VKK:lle.

Koska hankinnoissa ei ole noudatettu systemaattisesti THL:n ohjeita ja hankintalakia, ei kilpailutuksen tarvetta ole arvioitu riittävästi. Hankintoja ei ole viety taloussuunnittelijalle arvioitavaksi vaan ne on esitetty suoraan valtion lastensuojeluyksiköiden johtajalle.

Tarkastusraportin mukaan itsenäisesti hankintoja tekevät työntekijät eivät näe hankintojen kokonaiskuvaa. Ilman asiantuntemusta ja näkemystä kokonaiskuvasta itsenäisesti tehdyt hankinnat voivat olla lakien vastaisia.

Jaa.
Exit mobile version