perjantai, 5 heinäkuun

Australiaan tilattujen lauttojen valmistuminen oli kaatua rahapulaan. Suomen valtio ja tilaaja pelastivat sota-aluksia rakentavan telakan.

Rauman telakka rakentaa kahta alusta Tasmaniaan ja tarvitse lisää rahoitusta kustannusten nousun takia. Kuvan Spirit of Tasmania IV laskettiin vesille viime lokakuussa. Kuva: Soila Ojanen / Yle

Ylen tietojen mukaan Rauman telakka RMC on saanut valtiolta lisää pääomaa.

Valtion sijoitusyhtiö Teollisuussijoitus Tesi on sijoittanut telakkaan mahdollisesti jopa 50 miljoonaa euroa. Asiasta on ollut Suomessa päättämässä työ- ja elinkeinoministeriö TEM, mutta uudesta rahoituksesta ei ole kerrottu julkisuuteen.

Tesin sijoitusjohtaja Jussi Hattula ei kerro asiasta suoraan.

– Ehkä mediatietojen perusteella voidaan päätellä, että Tesi on ollut osana tätä ratkaisua, Hattula sanoo puhelimessa lomamatkaltaan.

RMC-telakka tarvitsi uutta rahaa saadakseen valmiiksi Tasmanian osavaltion tilaamat matkustajalautat. Inflaatio on nostanut materiaalien ja muiden kulkujen hintaa niin, että kahden rakenteilla olevan lautan valmistuminen oli Ylen tietojen mukaan uhattuna.

Tesin Hattula kertoo, että lisärahoitus ratkesi lauttojen tilaajan, yritysten omistajien eli etenkin Suomen valtion ja Tasmanian osavaltion sekä Rauman telakan yhteistyöllä.

Australialainen ABC News on kertonut jo toukokuussa, että Tasmanian osavaltion omistama lauttayhtiö TT-Line on maksanut 50 miljoonaa euroa lisää lauttojen rakentamisesta loppuun.

Rauman telakan avittaminen tuli ilmi Suomessa Turun Sanomien uutisoinnin kautta.

Ministeriö pysyy vähäsanaisena

Suomessa työ- ja elinkeinoministeriön alivaltiosihteeri Petri Peltonen vahvisti Helsingin Sanomille, että valtio on neuvotellut muiden osapuolten kanssa rahoituksen järjestämisestä Rauman telakalle keväällä.

Ylelle Peltonen lähetti sähköpostin. Hän kertoo, että hänellä ei ole lisättävää jo julkisuuteen antamaansa vahvistukseen.

Peltonen kuitenkin kirjoittaa, että kyse on kaupallisesta ratkaisusta TT Linen ja RMC-telakkayhtiön sekä näiden omistajien kesken.

– Neuvottelutulos on liikesalaisuuden piiriin kuuluva asia, Peltonen perustelee vähäsanaisuuttaan.

Peltonen kertoi Helsingin Sanomille, että kyseessä on symmetrinen ratkaisu. Se tarkoittaa yleensä sitä, että osapuolet osallistuvat samalla mitalla yhteiseen hankkeeseen. Kun lautat tilannut TT-Line on maksanut 50 miljoonan euron lisähinnan, se tarkoittaisi tässä tapauksessa sitä, että suomalaisosapuoli on laittanut saman summan likoon.

Suomen valtio on RMC:n suurin, mutta ei ainoa omistaja Suomen teollisuussijoitus Tesin kautta. On vielä epäselvää, onko Tesi maksanut jo lisäpääomaa telakalle.

Suomen valtio on tilannut puolustusvoimille Rauman telakalta RMC:ltä neljä alusta. Telakka on siksi tärkeä yritys Suomelle.

Jaa.
Exit mobile version