lauantai, 18 toukokuun

Juha Majasen mukaan julkisesta hallinnosta pitää säästää pelkästään ensi vuonna 200 miljoonaa euroa. Säästöt haetaan pääosin karsimalla palkkakuluja.

Valtiovarainministeriön (VM) kansliapäällikkö Juha Majanen arvioi STT:lle, että tuhansien virkamiesten irtisanomiset ovat ensi vuonna mahdollisia osana julkisen hallinnon säästökuuria.

Hänen mukaansa Petteri Orpon (kok.) hallituksen asettamat säästötavoitteet ovat niin suuret, että irtisanomisiin voidaan joutua turvautumaan ministeriöissä ja virastoissa.

Majasen mukaan julkisesta hallinnosta pitää säästää pelkästään ensi vuonna 200 miljoonaa euroa.

Henkilöstökulut ovat esimerkiksi virastoissa ylivoimaisesti suurin kuluerä. Tästä syystä säästöt tulevat olemaan pääosin palkkakulujen vähentämistä, Majanen sanoo.

– Esimerkiksi VM:n hallinnonalalla on noin 13 000 ihmistä töissä. Varmaan 90 prosenttia kaikista menoista on henkilöstökuluja.

Kehysriihestä 150 miljoonan lisäsäästöt

STT kertoi perjantaina hallituslähteisiinsä nojaten, että Suomessa irtisanottaisiin ensi vuonna tuhansia virkamiehiä tehtävistään. Taustalla ovat paitsi hallitusohjelmaan kirjatut 250 miljoonan euron julkisen hallinnon säästöt, myös kehysriihessä päätetyt 150 miljoonan euron lisäsäästöt.

Tästä 400 miljoonasta eurosta siis puolet olisi Majasen mukaan säästettävä jo ensi vuonna.

Sisäiseen ja ulkoiseen turvallisuuteen liittyvissä ministeriöissä eli oikeusministeriössä, sisäministeriössä ja puolustusministeriössä vaadittavat säästöt ovat pienempiä kuin muilla hallinnonaloilla. Niiden tulee säästää 0,81 prosenttia ja muiden hallinnonalojen 3,58 prosenttia menoistaan.

Majasen mukaan pelkästään VM:ssä ja sen alaisissa virastoissa pitää saada ensi vuonna kasaan 77 miljoonan euron säästöt.

– Jos säästöprosenttia viedään sellaisenaan VM:n hallinnonalalle, puhuttaisiin yhteensä sadoista henkilötyövuosista, jotka vähenisivät ensi vuonna, Majanen sanoo.

– Tuo on sellainen lukumäärä, että voimme joutua yt-menettelyihin, joissa henkilöstöä vähennetään.

Satoja vähennyksiä per virasto

Majasen mukaan vielä on liian aikaista sanoa, miten säästöt ja mahdolliset irtisanomiset tullaan jyvittämään esimerkiksi eri virastojen kesken.

Hän kuitenkin uskoo, että jopa tuhansiin nouseva irtosanomisten määrä tulee muodostumaan useasta pienemmästä purosta.

Ministeriöissä yritetään nyt etsiä kuumeisesti säästökohteita, joita on Majasen arvion mukaan määrä esitellä hallitukselle toukokuun loppupuolella.

Virastot ryhtyvät tyypillisesti niihin aikoihin laatimaan seuraavan vuoden budjettejaan, joita varten säästöraamit on oltava selvillä.

Jaa.
Exit mobile version