keskiviikko, 23 lokakuun

Paraislainen kaupunginvaltuutettu ei saanut puheenvuoroa, koska ei pyytänyt sitä virallista reittiä. Valtuuston puheenjohtaja sanoo johtaneensa kokousta kunnallislain mukaisesti.

Jere Sanaksenaho,

Kalle Mäkelä

Paraisten kaupungin maanantaista valtuuston kokousta varjostivat tekniset ongelmat.

Puhuttavin välikohtaus nähtiin kokouksen loppupuolella, kun etäyhteydellä kokoukseen osallistunut Lotta Laaksonen (vas.) ei meinannut saada puheenvuoroa, vaikka pyysi sitä suullisesti valtuuston puheenjohtajalta, RKP:n Jan Erikssonilta.

Puheenvuoroa ei Laaksoselle myönnetty, koska hän ei pyytänyt sitä virallisia teitä pitkin. Paraisten kaupungin Youtube-kanavallaan jakamassa kokousvideossa näkyy, miten Laaksonen ei saa puheenvuoroa.

Etäosallistumiset ovat Paraisten kaupunginvaltuustossa tavallisia, sillä saaristokunnassa pääsy kokoukseen voi olla vaikeaa pitkien välimatkojen vuoksi. Laaksonen ei päässyt maanantaina paikalle saaristosta kovan tuulen vuoksi.

Paraisten valtuuston pelisäännöissä on sovittu, että etänä kokoukseen osallistuvat käyttävät Cloud Meeting -nimistä alustaa, jonka kautta myös puheenvuorot pyydetään.

Lotta Laaksonen ei saanut puhelimellaan Cloud Meeting -alustaa toimimaan niin, että olisi voinut puheenvuoroa pyytää – ja näin oli soppa valmis.

Laaksonen syyttää Erikssonia vallankäytöstä

Lotta Laaksonen sai lopulta pidettyä puheenvuoronsa, kun perussuomalaisten Jarmo Takatupa pyysi sitä valtuuston puheenjohtajalta.

Laaksonen syyttää puheenjohtaja Erikssonia vallankäytöstä.

– Demokratiaan kuuluu, että kaikki valtuutetut saavat pitää puheenvuoroja. Jos on kysymys pienestä teknisestä ongelmasta, ei sen pitäisi olla tiellä, Laaksonen sanoo.

Eriksson sanoo johtaneensa kokousta kunnallislain vaatimalla tavalla. Hän kysyi hallinto- ja kaupunginjohtajalta, voiko hän antaa puheenvuoron, vaikka sitä ei pyydetty etukäteen sovitusti.

– On vieläkin vähän epäselvää, teinkö oikein vai väärin. En tiedä itsekään.

Jan Eriksson korostaa, että olisi toiminut samoin kenen tahansa kanssa.

Kuntaliiton juristin mukaan asia on tulkinnanvarainen

Kuntaliiton juristi Kirsi Lambergin mukaan on vaikea sanoa, olisiko puheenvuoron jakamisessa tai jakamatta jättämisessä rikottu kunnallislakia.

Asia on tulkinnanvarainen, ja sitä pitää arvioida tapauskohtaisesti.

– Puheenvuoro on kuitenkin tullut puheenjohtajan tietoon. Voimme siis ajatella, että luottamushenkilön puheoikeus toteutuu, ja puheenjohtaja myöntää puheenvuoron, Lamberg sanoo.

Kunta voi valita teknisen tiedonvälitystapansa. Lähtökohtana on, että esimerkiksi valtuuston kokouksissa käytetään yhtä sovittua tapaa, Paraisten tapauksessa Cloud Meeting-kokouspalvelua.

– Jos tapoja on useita, vaikeuttaa se puheenjohtajan työtä kokouksen johtamisessa, Lamberg sanoo.

Myös kuntalaisilla on oikeus seurata valtuuston kokousta. Jos valtuutetut pyytävät puheenvuoroja monilla eri tavoilla, on kokouksen seuraaminen hankalaa.

Puheenvuoropyyntöjen pitää tulla puheenjohtajan tietoon. Valta on viimeisenä kokouksen puheenjohtajalla.

– Lähtisin siitä, että jos kokouksen aikana puheenjohtajalla on tiedossa puheenvuoropyyntö henkilöltä, jolla on puheoikeus, se voidaan myöntää. Toisaalta luottamushenkilön velvollisuuksiin kuuluu tutustua ja oppia käyttämään kokoustekniikkaa. Kokouksissa ei voida viestiä puheenvuoropyynnöistä useilla eri välineillä.

Jaa.
Exit mobile version