torstai, 4 heinäkuun

Jurvassa vanhaa Sisu-nosturiautoa muutetaan talkoilla paloautoksi. Pelastusajoneuvojen lahjoittaminen onkin yksi yleisimmistä tavoista auttaa sotaa käyvää Ukrainaa.

Pelastusajoneuvot ovat yksi tyypillisimmistä Ukrainan auttamisen keinoista. Esimerkiksi viime vuoden syksyllä neljä hyvinvointialuetta toimitti Suomesta Ukrainaan ambulansseja, sammutusautoja sekä säiliö- ja tikasauton.

Nyt Suomen pelastusalan keskusjärjestö (SPEK) kertoo toimittavansa Ukrainaan kahdeksan sirpalesuojattua pelastushenkilöstölle tarkoitettua konttia. Kontit ovat erityisvarusteltuja suojautumistiloja, jotka toimivat pelastajien majoitus- ja suojapaikkoina rintamaolosuhteissa.

Etelä-Pohjanmaalla Jurvassa palomieskerho tarttui myös haasteeseen ja kunnostaa vanhaa kuorma-autoa paloautoksi Ukrainaan.

Palomieskerho varustaa paloautoksi

Kurikan Jurvassa noin 20 palomieskerhon jäsentä on korjannut ja maalannut autoa maaliskuun loppupuolelta alkaen. Auto toimitetaan Ukrainaan alkusyksystä, kertoo Jurvan paloaseman palomestari Jukka Hietamäki.

– On uutisoitu, että ensihoitoyksiköitä on viety Ukrainaan, mutta en tiedä, onko näin työläästi kunnostettavaa paloautoa koskaan lahjoitettu. Joitakin vanhoja sammutusautoja on Ulkrainaan viety.

Hietamäen mukaan tämä idea syntyi, kun Ukrainaan muita lahjoituksia toimittanut jurvalainen yksityishenkilö otti heihin yhteyttä ja ehdotti, voisiko palomieskerho ottaa paloauton rakentamisen tehtäväksi.

– Tietysti asiaa mietittiin useaan kertaan. Projekti päätettiin aloittaa, ja auto saadaan syksyksi valmiiksi.

”Puolitekoista ei viedä”

Vanhassa kuorma-autossa on ollut paljon työtä. Suurin urakka on ollut pintojen hiomisessa ja maalaamisessa. Työtunteja on mennyt jo noin 500.

– Auton alusta oli jo laitettu parempaan kuntoon ja me olemme laittaneet nyt päällysrakenteet kuntoon. Tekemistä on ollut paljon, mutta romusta ei sentään tarvinnut tätä ryhtyä tekemään, Hietamäki sanoo.

Sisu-merkkinen kuorma-auto on ostettu alunperin eteläsuomalaiselle sähköyhtiölle. Se on vuosimallia 1982. Autossa on henkilönostin, jolla pääsee 16 metrin korkeuteen. Kokonsa puolesta tuleva palo-auto on Hietamäen mukaan ketterä ajaa.

– Pelastuslaitoksella laitteet ja autot ovat tätä isompia, Hietamäki sanoo.

Auto laitetaan kuntoon palomieskerhon, yksityishenkilöiden ja yritysten materiaalilahjoituksilla. Rahaa kuluu tuhansia euroja. Uudet renkaat on suurin yksittäinen kuluerä.

– Joku paloasema maan itärajalla saa tästä hyvän työkalun. Auto tehdään sellaiseksi, että se on turvallinen käyttää ja se toimii. Puolitekoista ei viedä.

Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos on antanut Jurvan palolaitoksen kerholle tilat käyttöön kunnostustyötä varten.

Jaa.
Exit mobile version