lauantai, 18 toukokuun

Monilla vanhemmilla on vaikeuksia maksaa lapsen elatusmaksuja tiukentuneen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Elatusmaksua maksaa yleensä etävanhempi, jonka luona lapsi ei virallisesti asu. Elatusavun tarkoitus on tasata vanhempien kesken lapsen elättämiseen meneviä kuluja. Vanhemmat voivat itse päättää elatusavun suuruudesta, tai se voidaan sopia kunnan lastenvalvojan luona tai määrätä käräjäoikeudessa.

Elatusvelvolliset ovat viime vuosina hakeneet Kelalta aiempaa enemmän maksuvapautuksia työttömyyden, työkyvyttömyyden tai esimerkiksi opiskelun perusteella.

– Määrän lisääntyminen voi johtua esimerkiksi siitä, että elatusvelvollisten työttömyys on lisääntynyt, Kelan lakimies Antti Partanen sanoo.

Vuonna 2020 Kela ratkaisi reilut 11 000 elatusavun maksuvapautushakemusta, mutta viime vuonna luku oli jo yli 18 000.

Noin 70 prosenttia hakemuksista hyväksyttiin.

Partasen mukaan yksi lisäsyy vapautushakemusten määrän lisääntymiseen voi olla se, että elatusvelvollinen voi tehdä aiempaa helpommin hakemuksen verkossa.

Maksuvapautushakemusten määrä saattaa jatkossakin lisääntyä, jos vanhempien taloudellinen tilanne heikkenee entisestään.

– Hakemusten ja ratkaisujen määrät riippuvat tietenkin elatusvelvollisen taloustilanteesta ja taustalla olevista syistä. Jos esimerkiksi työttömyys lisääntyy, niin silloin myös maksuvapautusten määrät voivat lisääntyä, Partanen arvioi.

Työttömyys ja uupumus syinä rästeihin

Yle pyysi lukijoilta kokemuksia elatusmaksujen maksamisesta. Tässä jutussa esiintyvien vastaajien henkilöllisyys on varmistettu. He esiintyvät nimettöminä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi.

Elatusvelvolliset kertovat, että esimerkiksi yleisen epävakaan maailmantilanteen aiheuttama työttömyys on alentanut elatusmaksukykyä.

Myös inflaatio ja esimerkiksi asuntolainan korkojen yhtäkkinen nousu ovat lisänneet maksukyvyttömyyttä.

Osa kertoi sairastuneensa ja joutuneensa sen vuoksi maksukyvyttömäksi.

Osalle sairastuneista Kela on myöntänyt maksuvapautuksen, osalle ei.

Jotkut vastaajista kertoivat, etteivät he osaa hakea muutosta elatusmaksuihin tai eivät ole tienneet, että se on mahdollista.

Jouduin sairauslomalle uupumuksen takia, enkä ole pystynyt maksamaan täyttä elatusapua kahdelle lapselleni. Elatusrästejä on kertynyt kohta 3 000 euroa. Kela ei hyväksy minun ilmoittamiani maksurästejä.

Mies, 43

Myös lähivanhemmat voivat joutua taloudellisiin vaikeuksiin, jos elatusmaksut jäävät elatusvelvolliselta maksamatta.

Lähivanhemman ei ole mahdollista vältellä vastuuta lasten elättämisestä. Etävanhemmalle se on mahdollista, jos hän järjestelee asiansa niin, että välttely on mahdollista.

Nainen, 39

Taistelin lasteni oikeuksista kaksi vuotta käräjäoikeudessa ja jouduin ottamaan lainaa elättääkseni lapset.

Nainen, 39

Henkistä ja taloudellista väkivaltaa

Moni Ylelle kokemuksistaan kertoneista vanhemmista pitää elatusmaksujärjestelmää monimutkaisena ja epäreiluna.

Monen mielestä nykyinen järjestelmä mahdollistaa vanhempien välisen henkisen ja taloudellisen väkivallan, elatusmaksuista luistamisen tai kohtuuttoman korkeat maksuvaatimukset.

Jo suhteen aikana oli taloudellista väkivaltaa ja kontrollia. Se jatkui ja jatkuu vieläkin.

Nainen, 40

Muuttuvat tulot ja menot hankaloittavat maksuja

Sekä elatusvelvolliset että lasten kuluihin tarkoitettua elatustukea vastaanottavat lähivanhemmat toivoisivat tiukempaa kontrollia elatusavun suuruuden määrittelyyn.

Tosi iso kohtuuttomuus on se, että joka paikkakunnalla ei näemmä kaikkien lastenvalvojien kanssa toteudu se, että elatusvelvollinen joutuisi maksamaan aina edes minimimäärää, vaikka sen maksukyvyn puolesta voisi maksaa.

Mies, 55

Toisaalta vanhemmat toivoivat enemmän joustavuutta lastenvalvojien luona tehtäviin maksusopimuksiin ja nopeampaa pääsyä lastenvalvojille.

Lisäksi moni kertoi, että jos toinen vanhempi ei suostu tulemaan lastenvalvojalle, maksuista on mahdoton sopia.

Myös Kelan elatusmaksuasioiden käsittelyaikoja pidettiin pitkinä ja elatusmaksuihin liittyvää byrokratiaa vaikeana ymmärtää.

Elatusmaksujärjestelmä ei millään tavalla tue tilannetta, jossa ihmisten tulot muuttuvat. Meillä olisi mahdollista käyttää tulorekisteriä ja tehdä automaattinen järjestelmä.

Mies, 55

Osa Ylelle kokemuksistaan kertoneista elatusvelvollisista kritisoi sitä, että maksukyvyn heikentyessä elatusmaksuja on vaikea kohtuullistaa.

Osa lähivanhemmista taas epäilee, että etävanhemman tulot ovat nousseet korkeammiksi kuin ne olivat elatussopimusta tehdessä.

Elatusavut voidaan kokea epäreiluiksi esimerkiksi silloin, jos lapset ovat vuoroviikoin kummankin vanhemman luona ja toinen vanhemmista joutuu maksamaan toiselle kuitenkin elatusmaksuja.

Elatusmaksut oikeuden päätettäväksi

Osassa vastauksista ehdotetaan esimerkiksi, että lasten elatuksesta päätettäisiin oikeuskäsittelyssä heti vanhempien eron jälkeen.

Elatusavusta sopimista lastenvalvojan luona pidetään vaikeana ja pitkänä prosessina: jonot saattavat olla lastenvalvojille kuukausien mittaiset, ja sopimusten tekeminen on mahdotonta, jos toinen osapuoli ei suostu tulemaan paikalle.

Osa vastaajista kertoi pitkistä elatukseen liittyvistä riidoista ja vuosia kestäneistä oikeustaisteluista lasten elatuksesta.

Uupumukseni johtuu posttraumaattisesta stressireaktiosta, johon lasteni äiti on suuresti vaikuttanut aiheuttamalla perusteettomia oikeudenkäyntejä ja vieraannuttamalla minua lapsistani.

Mies, 43

Vaikka monista vastauksista välittyy tunne epäreiluista maksuista ja riitaisat välit vanhempien välillä, moni vanhempi toivoi elatusmaksujärjestelmän uusimista ja apua elatus- ja huoltajuusasioissa heti erotilanteessa ennen kaikkea siksi, etteivät lapset kärsisi.

Miksi Suomi ei voi suojella lapsiaan, miksi suo mahdollisuuden henkiselle ja fyysisellekin väkivallalle eron jälkeen?

Nainen, 40

Onko sinulla juttuvinkki Ylen uutisiin?

Voit olla luottamuksella yhteydessä. Voit lähestyä meitä myös sähköpostilla:eevi.kinnunen@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version