perjantai, 25 lokakuun

Poliisi ei saanut esitutkinnan aikana näyttöä siitä, että uhreiksi valikoituneet oppilaat olisivat kiusanneet tai syrjineet epäiltyä.

Rosa Lehtokari,

Katri Kirsi

Poliisi on saanut Vantaan Viertolan koulussa huhtikuussa tapahtuneen kouluampumisen esitutkinnan valmiiksi.

Kuudetta luokkaa käynyt epäilty saapui 2. huhtikuuta aamulla kouluun käsiaseen kanssa ja ampui luokkahuoneessa kolmea ikätoveriaan.

Ammuskelussa kuoli 12-vuotias poika ja loukkaantui vakavasti kaksi kuudesluokkalaista tyttöä.

Poliisi ei ole saanut tutkinnan aikana minkäänlaista näyttöä siitä, että uhreiksi valikoituneet oppilaat olisivat kiusanneet tai syrjineet epäiltyä, kertoo tutkinnanjohtaja Marko Särkkä tiedotteessa.

Esitutkinnassa on selvinnyt, että ennen luokkahuoneeseen saapumista epäilty otti itsestään poseerauskuvan aseen kanssa ja latasi aseen.

Epäilty on poliisin mukaan kertonut kuulusteluissa, että hänen aikomuksenaan oli ollut ampua useampiakin henkilöitä, joita hän oli nimennyt laatimassaan listassa syrjijöiksi ja nimittelijöiksi.

– Oman kertomansa mukaan epäilty ei ollut näitä listassa mainittuja henkilöitä luokkahuoneessa nähnyt, Särkkä kertoo poliisin tiedotteessa.

Särkkä kertoo Ylelle, että listassa oli yhteensä 15 henkilöä. Hän sanoo myös, että henkilöt, joihin epäilty väkivaltaa kohdisti, löytyvät kuitenkin listalta.

Epäillyn oman kertomuksen mukaan hänellä on ollut hallussaan 14 patruunaa. Luokkahuoneen ulkopuolella ammuttujen laukausten lukumäärää ei ole pystytty varmistamaan.

Poliisin mukaan tilanne luokkahuoneessa on kokonaisuudessaan kestänyt noin puolitoista minuuttia ja luokkahuoneessa on ammuttu neljä laukausta.

Epäilty itse on kertonut ampuneensa luokkahuoneesta poistuttuaan aseella ilmaan useita kertoja. Yksi laukauksista on ammuttu kohti pysäköityä autoa.

Poliisi kertoi jo tutkinnan aikana, että epäilty oli ennen tekoaan kuukausien ajan hakenut netistä tietoa koulusurmista ja massamurhista.

Nyt poliisi tiedottaa, että epäilty oli muun muassa katsonut dokumenttisarjaa Kauhajoen kouluampumisesta ja uutislähetyksiä sekä animaatioita Jokelan kouluampumisesta.

Toisen uhrin tilanne ei ole hyvä

Toinen ampumisessa loukkaantuneista tytöistä pääsi sairaalasta pian tapauksen jälkeen, ja toinen vasta viime viikolla.

– Pisimpään sairaalahoidossa ollut toinen uhri on päässyt kotisairaanhoitoon. Tästä huolimatta hänen tilanteensa ei ole hyvä. Asian ovat poliisille vahvistaneet uhrin omaiset, sanoo Särkkä poliisin tiedotteessa.

Esitutkinnan valmistuttua kaikki tarvittavat kuulustelut ja tutkintatoimenpiteet poliisissa on tehty ja nyt myös eri viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden viimeiset lausunnot ovat saapuneet poliisille.

Tekohetkellä 12-vuotiasta poikaa poliisi epäilee koulussa tehdystä murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä.

Lisäksi rikosnimikkeinä on kaksi laitonta uhkausta, törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu ja ampuma-aserikos.

Epäillyn nuoren iän vuoksi asia ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan.

Jaa.
Exit mobile version