tiistai, 22 lokakuun

Spraymaalitölkkien sihahtelut ja ohi suhahtelevat junat hallitsevat aamun äänimaisemaa, kun Vantaan kaupunginjohtaja kapuaa rapistuneen parkkihallin katolle.

Käytävässä lemahtavat väkevästi yön jäljet.

Tähän juttuun haastateltujen paikallisten mukaan Myyrmäen aseman kupeessa sijaitsevassa parkkihallissa häärii graffititaitelijoiden lisäksi huumeidenkäyttäjiä. Haastateltavat kertovat tuntevansa olonsa erityisesti ilta-aikaan turvattomaksi.

– On paikkoja, jotka eivät ole niin turvallisia. Tuolla radanvarrella on paikka, jossa käytetään huumeita, kertoo ohi kävelevä Aleksanteri Lukov ja osoittaa parkkihallia.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen (sit.) tuntee pahamaineisen talon. Hän mainitsee joidenkin ”vääräleukojen” kutsuvan sitä piriparkiksi.

– Onhan tämä vähän päässyt nuhjaantumaan, hän myöntää katsellessaan ympärilleen.

Videolla paikalliset kertovat, miltä heistä tuntuu liikkua Myyrmäen alueella:

Poliisi aloitti tehovalvonnan

Haastateltujen asukkaiden mielestä Myyrmäen aseman seudun rauhattomuus on lisääntynyt viime vuosina.

Poliisilta saatujen tuoreiden tilastojen mukaan Vantaan välimatka häiriöindeksillä mitattuna mitattuna muihin suuriin kaupunkeihin repeää entisestään. Indeksillä mitataan julkisilla paikoilla ja laitoksissa tapahtuneita rikosilmoituksia ja häiriöitä.

Poliisin mukaan Vantaalla radan varrella sijaitsevilla alueilla, kuten Myyrmäessä, tapahtuu eniten rikosepäilyjä.

– Kansalaisten havainnot osuvat oikeaan, sillä häiriöt ovat olleet nousussa, ylikomisario Jussi Huhtela Itä-Uudenmaan poliisista sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisi onkin hiljattain nimennyt Myyrmäen erityiskohteekseen ja aloittanut lisääntyneiden häiriöiden vuoksi tehovalvonnan.

Poliisi aikoo jalkautumalla ratkoa ja ennaltaehkäistä juuri Myyrmäelle ominaisia ilmiöitä. Se pyrkii muun muassa kitkemään huumekauppaa aseman seudulta. Tehovalvonnan aikana poliisi keskittyy erityisesti huumekauppiaisiin, ei niinkään käyttäjien ratsaamiseen.

Alueella partioi virka-asuisten poliisien lisäksi myös siviiliasuisia poliiseja.

Myyrmäessä asuva 8-luokkalainen Rami Hammoond kertoo, että hän näkee iltaisin asioita, jotka saattavat pelottaa häntä nuorempia.

– Joskus näen päihtyneitä ihmisiä randomisti makaamassa maassa.

Häiriöitä öisin

Ylikomisario Jussi Huhtelan mukaan Myyrmäessä päihdepalveluita käyttävät saattavat jäädä viettämään aikaa aseman tienoille.

Baareista tulee öiseen aikaan ihmisiä, joista osa aiheuttaa häiriöitä. Esimerkiksi Ella Riittiö sanoo näkevänsä erityisesti iltaisin päihteiden käyttäjien välisiä tappeluita.

– En tiedä, miten aluetta siivottaisiin, sillä pitäähän heidänkin jossakin olla.

Huhtela sanoo, että Vantaalla on paljon sosiaalisia ongelmia, kuten syrjäytymistä, lähisuhdeväkivaltaa ja mielenterveysongelmia. Poliisin mukaan pahoinpitelyt pääradan ja kehäradan risteyskohdissa nostavat rikosilmoituslukuja, mutta teot harvoin kohdistuvat ulkopuolisiin.

– Vantaa on kuitenkin yhä erittäin turvallinen kaupunki ja ulkona voi liikkua, Huhtela sanoo.

Hän uskoo, että muutaman kuukauden päästä jalkautuminen Myyrmäkeen näkyy häiriötilaston laskuna.

Kaupungin kasvukipuja

Vantaa on nopeasti kasvava kaupunki, jossa yli puolet asukkaista on alle 40-vuotiaita. Vuosittain kaupunkiin muuttaa tuhansia uusia asukkaita.

Kaupunginjohtaja Timonen selittääkin rikoksia ja häiriöitä osin luonnollisilla kasvukivuilla.

– Kaupungeissa, joissa on nuoria, kaikenlaisia ihmisiä, on paljon energiaa. Joskus se suuntautuu vähän vääriin asioihin, vaikkapa nuorison levottomuuteen ja oireiluun.

Timonen on Vantaan kaupungin ensi vuoden talousarvion julkistamisen yhteydessä luvannut, että kaupunki panostaa juuri lapsiin ja nuoriin sekä kaupungin turvallisuuteen.

Monta selittävää tekijää

Osa haastatelluista paikallisista nostaa esiin maahanmuuton yhtenä syynä rauhattomuuteen.

Tilastokeskuksen mukaan vantaalaisista yli 27 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Myyrmäen alueella heitä on hieman keskimääräistä enemmän.

– Maahanmuutto ei ole syy, painottaa kaupunginjohtaja Timonen.

Hänen mukaansa syyt ovat monisyisempiä ja monimutkaisempia. Hän kuitenkin toteaa, että uusien ihmisten tulo uusiin ympäristötöihin synnyttää ajoittain kitkaa ja levottomuutta.

– Kotoutuminen on yksi tärkeä asia.

Poliisin mukaan Vantaan korkeaa häiriöindeksiä selittävät ihmisten etnistä taustaa enemmän asukkaiden sosioekonominen asema, ikä ja sukupuoli.

– Jos katukuvasta poistettaisiin nuoret miehet ja alkoholi, kaduilla ei tapahtuisi paljon mitään, sanoo ylikomisario Huhtela.

Tilastojen valossa Myyrmäki on muuttunut parissa kymmenessä vuodessa köyhemmäksi: pienituloisten kotitalouksien osuus on kasvanut eniten Myyrmäessä ja hyvätuloisten osuus laskenut eniten, jos vertaa koko Vantaaseen. Vantaan työttömyysprosentti on 12,4, mikä on Helsingin seudun korkein.

Parkkitalon tilalle rakennetaan kerrostaloja

Huono-osaisuuden kasautumista ehkäistäkseen kaupunki on kaavoittanut Myyrmäkeen omistus- ja perheasuntoja.

Kaupunginjohtaja ihailee parkkihallin katolta nostokurkia ja uskoo, että asunnot kiinnostavat ostajia, vaikka alueen kehittäminen on kesken.

– Viiden tai kymmenen vuoden päästä Myyrmäen ympäristö on muuttunut merkittävästi paremmaksi, hän uskoo.

Parkkihallin paikalle nousee 12-kerroksisia taloja. Muutkin vanhat betonirakennukset on tarkoitus purkaa.

Jo sitä ennen kaupunki lisää valaistusta ja raivaa puskia aseman seutujen turvallisuuden parantamiseksi yhden aseman vuosivauhdilla.

Timonen lupaa kuunnella myös asukkaita. Kaupunki kerää parhaillaan tietoa kaupunkilaisten turvallisuuden tunteesta nettikyselyllä.

– Turvallisuudessa kyse on lähinnä tunteesta, ja kaupunki haluaa tietää, miten sitä voi parantaa entisestään.

Jutun infografiikkaa korjattu 22.10. kello 13.41. Jutun ensimmäisessä infografiikassa kuvattiin aiemmin häiriöindeksin kehitystä koko vuoden 2023 ja vuoden 2024 tammi-syyskuun ajalta.

Yle Uutisten Uudenmaan aluetoimitus, Yle Helsinki, tuo osan toimituksestaan loppuvuoden ajaksi Vantaan Myyrmäkeen.

Onko sinulla juttuvinkki Myyrmäestä tai sen lähialueelta? Voit lähettää alla olevan lomakkeen kautta.

Jaa.
Exit mobile version