perjantai, 17 toukokuun

Staran etumiehen ja ryhmänvetäjä Samuli Stamin mukaan Helsingin keskustan alueella on muutoinkin siistimpää kuin aiemmin.

Anna Horppu,

Olli-Pekka Kursi

Helsingin Kaivopuistossa oli tänä vuonna vapun jäljiltä merkittävästi vähemmän roskaa viime vuoteen verrattuna, sanoo Staran etumies ja ryhmänvetäjä Samuli Stam.

Aamuviideltä paikalle tullut Stam kertoo, että kaupungin työntekijät selvisivät puiston siistimisestä pelkästään haravoilla ja roskapihdeillä.

Isommat alueet siivottiin suuremmilla koneilla, mutta reppupuhaltimia ei ole tarvinnut torstaiaamuna käyttää ollenkaan.

– Tämä on todella hyvä merkki. Jos vappuna ollaan jo siistimmin, toivottavasti myös loppukesä sujuisi samoin, Stam toivoo.

Hänen mukaansa merkkejä siisteydestä on tänä vuonna muuallakin kuin Kaivopuistossa: Helsingin keskustan alueella on tällä hetkellä vähemmän roskaa.

– Aloitimme tänään aamukolmelta. Kävimme Esplanadin puistossa ja Vanhassa Kirkkopuistossa, mutta niissäkin vain haravoitiin.

Vapaaehtoisiakin tarvitaan

Vapun jälkiä ei siivota pelkästään kaupungin työntekijöiden voimin. Paikalla oli aamulla myös vapaaehtoisia roskienkerääjiä, sillä ympäristöjärjestö WWF järjesti puistossa roskienkeruutalkoot.

WWF:n meriasiantuntija Iiris Kokkonen kertoi puoli yhdeksän maissa aamulla, että Kaivopuistoon tuli yli parikymmentä vapaaehtoista siivoamaan.

– Kaupunki vastaa roskien keruusta isolla kalustolla, mutta täällä on paljon myös pientä roskaa. Ensimmäiseksi katsomme, ettei roskia päätyisi mereen, Kokkonen sanoo.

Muutaman tunnin aikana puistosta on jo löytynyt useita erilaisia tavaroita. Kokkosen ensimmäinen löytöesine oli maassa lojunut bluetooth-kaiutin.

Kokkosen mukaan maassa oli vilttejä, mukeja, ruokapakkauksia – ja kesken jäänyt salaatti.

– Näytti siltä, että täällä on ollut isot bailut ja ihan kuin ufo olisi napannut ihmiset kesken juhlien, hän kuvailee.

Heli Pellenen tuli aamulla keräämään roskia vapaaehtoisena. Hän kertoo olevansa aamuihminen, joten aikainen herätys ei häntä haitannut.

– Aamuseitsemästä asti kerättävää on riittänyt. Olen siivonnut serpentiiniä, tölkkejä ja ruokapakkauksia, hän kertoo musta jätesäkki kädessään.

Roskatalkoissa olivat myös Janita Makkonen ja Mikko-Jussi Laine, jotka kertoivat olleensa vappupäivänä Kaivopuistossa juhlimassa.

– Näimme, kuinka paljon täällä oli eilen porukkaa. Siitä tiesimme, että täällä tulee olemaan myös paljon roskaa, kaksikko sanoo.

Poliisin arvion mukaan Kaivopuistossa oli pelkästään tiistaina juhlimassa useita tuhansia ihmisiä.

Jutun otsikkoa muutettu kello 11:44: Otsikossa luki aiemmin, että vappujuhlijat roskasivat Helsingin Kaivopuistossa aiempia vuosia vähemmän. Otsikko korjattu muotoon Vappujuhlijat roskasivat Helsingin Kaivopuistossa vähemmän kuin viime vuonna. Jutussa puhutaan viime vuodesta.

Jaa.
Exit mobile version