perjantai, 3 toukokuun

Findalla on yli 30 000 pienosakasta, joista suuri osa on entisiä Satakunnan ja Varsinais-Suomen maakunnallisten puhelinyhtiöiden lankapuhelinliittymän omistajia.

Sijoituskonserni Findan pienosakkaat yrittävät vastustaa varakkaan yhtiön suunnitelmaa pienentää olennaisesti osinkojen maksua.

Findan toimintaa seurataan poikkeuksellisen tarkasti Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa, mutta omistajia on nykyään muuallakin maassa.

Yhtiöllä on noin 33 000 pienosakasta, joista monet ovat olleet entisten maakunnallisten puhelinyhtiöiden, kuten esimerkiksi Satakunnan Puhelin Oy:n ja Lännen Puhelin Oy:n liittymäasiakkaita ja omistajia.

Finda on erittäin varakas konserni, jonka tase on miljardiluokassa, ja jakokelpoisia varoja sillä on satoja miljoonia euroja. Viimeisen seitsemän vuoden aikana se on maksanut osinkoja noin 340 miljoonaa euroa.

Nyt tälle osinkopolitiikalle on tulossa äkkipysäys, sillä yhtiön hallitus esittää tiistaiselle yhtiökokoukselle, että tänä vuonna osinkoa ei makseta lainkaan.

Findan mukaan sen strategiaa ei voi toteuttaa, mikäli yhtiö jatkaa suhteettoman suurien osinkojen maksamista esimerkiksi sijoitustoiminnan tuottoihin ja nettovarallisuuteen verrattuna.

Pienosakkaiden yhdistys: Kunnon osinkoja

Tammikuussa perustettu Findan pienosakkaiden etuja ajava yhdistys on jyrkästi eri mieltä yhtiön johdon kanssa.

Yhdistyksessä toimiva Lännen Puhelimen entinen toimitusjohtaja, viestintäneuvos Tapani Mikola vaatii, että varakas yhtiö maksaisi jatkossa kunnon osinkoja omistajilleen. Osinkojen maksusta on väännetty yhtiössä kättä myös aiemmin.

– Jakokelpoisia varoja olisi nyt lähes 700 miljoonaa euroa. Nyt pitäisi käyttää järkeä ja jakaa varoja oikeille omistajille, Mikola sanoo.

Iso osa Findan varoista on peräisin Norjasta. Vuonna 2019 Finda nettosi lähes 800 miljoonaa euroa, kun norjalainen Telenor osti sen DNA-osakkeet.

Nyt yhtiö sanoo kertaluontoisten DNA-voittojen jakamisen omistajalle loppuvan ja se aikoo keskittyä nettovarallisuutensa kasvattamiseen. Osinkoja maksetaan jatkossa maltillisesti tai ei lainkaan.

Tämä ei pienosakkaiden etuja ajavaa yhdistystä miellytä.

– Yhtiön johdon näytöt sijoitustoiminnassa ovat mielestäni suoraan sanottuna surkeat. Esimerkiksi vuonna 2022 tappiota kertyi 134 miljoonaa, Tapani Mikola toteaa.

Osakkeen hintakaan ei tyydytä

Findan pienosakkaiden yhdistys on kerännyt tiistaisen yhtiökokouksen alla valtakirjoja pienosakkailta, ja Mikolan mukaan niitä on kertynyt paljon.

Osakeyhtiölaki velvoittaa, että mikäli vähintään 10 prosenttia osakkeista omistavat yhdessä vaativat, yhtiön on jaettava puolet tilikauden voitosta osinkoina. Findan tilinpäätöstietojen mukaan tilikauden voittoa kertyi viime vuonna 14,2 miljoonaa euroa.

Pienosakkaiden harmina on myös se, että listaamattoman Findan osakkeiden hinta ei omistajien mielestä vastaa lähellekään sen todellista arvoa, eli yhtiöön tyytymättömän on vaikea myydä osakkeitaan tyydyttävällä hinnalla.

Viestintäneuvos Tapani Mikola sanoo, ettei tiedä mitään muuta miljarditaseen omaavaa yhtiötä, jonka osakkeesta eroon pääseminen on yhtä hankalaa kuin Findassa.

– Kyllä tähän yhtiöön olisi luotava aidon exitin mahdollisuus, kun tulevina vuosina ei edes osinkoa aiota maksaa, Mikola toteaa.

Finda on omassa tiedotteessaan todennut, että sen tavoitteena on kaksinkertaistaa osakkeiden hinnat seuraavan 10 vuoden aikana.

Lisäksi se aikoo nostaa omien osakkeiden hankintahintaa samalla, kun yhtiön osakkeiden määrää halutaan pienentää. Jatkossa viisi nykyistä osaketta vastaisi yhtä osaketta. Viime aikoina Findan yhden osakkeen arvo on ollut hieman yli 30 euroa.

Jaa.
Exit mobile version