Jos Yhdysvaltain seuraava presidentti on Donald Trump, maailma joutuu varautumaan epävarmuuteen ja pahimmillaan kauppasotaan.
– Tullit ovat hienoin keksintö ikinä, Trump hehkutti vaalitapahtumassa Michiganissa syyskuussa.
Trump on puhunut tulleista jatkuvasti. Hän sanoo nostavansa tuontitullit talouspolitiikkansa keskiöön, jos hänet valitaan presidentiksi.
Kyse olisi todellisesta taloudellisesta pommista.
Kiinalaisille tuotteille on Trumpin mukaan luvassa peräti 60 prosentin tullit. Muille eli myös eurooppalaisille tuotteille tulisi 10–20 prosentin tullit.
Trump asetti myös ensimmäisellä kaudellaan tulleja, jotka presidentti Joe Biden piti suurelta osin voimassa. Ne kuitenkin koskivat vain osaa tuonnista. Nyt kyseessä olisi huomattavasti laajempi toimi, järein lähes vuosisataan.
Trump väittää, että tullien ansiosta yhdysvaltalaiset teollisuusyritykset toisivat toimintansa takaisin kotiin ulkomailta. Myös ulkomaiset yritykset avaisivat tehtaita Yhdysvaltoihin välttääkseen tullimaksut, Trump sanoo. Tullituloilla rahoitettaisiin muun muassa veronalennuksia.
Suomalaisille Trumpin tullit voisivat tarkoittaa muun muassa hintojen nousua ja työttömyyden kasvua. Varmaa on, että talouden yleinen epävarmuus lisääntyisi.
Jos Trump lähtisi lisäämään rajusti kaupan esteitä, se vaikuttaisi kielteisesti koko Eurooppaan ja maailmantalouden kasvuun.
Yle kysyi kahdelta ekonomistilta, miten Trumpin kauppapolitiikka iskisi suomalaisiin.
1. Mitä tapahtuisi kulutustavaroiden hinnoille?
Kuluttajat kärsivät tulleista suoraan sitä kautta, että tullit nostavat tyypillisesti tavaroiden hintoja.
Joidenkin yhdysvaltalaisten tuotteiden hinnat voisivat nousta, jos EU reagoisi Trumpin toimiin asettamalla vastatulleja.
– Trumpin tullien suora merkitys suomalaiselle kuluttajalle olisi suhteellisen pieni, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
Tämä johtuu siitä, että amerikkalaisten kuluttajatuotteiden osuus Suomessa on pieni. Suomi tuo Yhdysvalloista muun muassa kemianteollisuuden tuotteita, raakaöljyä, kaasua, sähkölaitteita, teollisuuden koneita ja laitteita ja henkilöautoja.
Kokonaisuuden arviointia vaikeuttaa se, ettei ole tiedossa, asettaisiko Trumpin hallinto tulleja vain tavaroille vaan myös palveluille. Tullit voisivat myös olla voimassa vain rajatun ajan tai kohdistua vain tiettyihin aloihin.
On myös mahdollista, että joidenkin tuotteiden hinnat Euroopassa laskisivat, sanoo Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston ennustepäällikkö Juuso Vanhala.
Näin voisi käydä siinä tapauksessa, jos Kiina pyrkisi dumppaamaan omia tuotteitaan Euroopan markkinoille sen jälkeen kun Trump asettaisi jättitullit Kiinalle.
– Tilannetta kuitenkin muuttaisi, jos EU alkaisi vastatoimiin eli nostaisi tulleja Kiinalle, Vanhala sanoo.
2. Mitä tapahtuisi työpaikoille?
Yhdysvallat on Suomen tärkein vientimaa. Trumpin kauppapolitiikka vaikuttaisi suomalaisiin myös työpaikkojen kautta.
– Kaikkein suorin vaikutus olisi Yhdysvaltoihin tuotteita vieviin suomalaisiin yrityksiin ja sitä kautta niiden työntekijöihin, sanoo Juuso Vanhala.
Suomi vie Yhdysvaltoihin muun muassa teollisuuden koneita ja laitteita, moottoreita, paperituotteita, farmaseuttisia tuotteita ja lääkkeitä.
Suomi kärsisi myös siitä, että tullit iskisivät koko EU:n kauppaan Yhdysvaltojen kanssa. Suomi vie esimerkiksi Saksaan paljon teollisuuden välituotteita. Saksassa tutkimuslaitos IW on laskenut, että Trumpin aiheuttama kauppasota voisi maksaa Saksalle jopa 180 miljardia euroa Saksan seuraavan hallituskauden aikana.
Suomalaisyritykset olisivat vaikeuksissa, kun myös muiden Euroopan maiden vienti Yhdysvaltoihin heikkenisi.
– Mitä useampaa yritystä tämä koskee, sitä laajemmin se vaikuttaa Suomen talouteen. Jos vienti hidastuu, työllisyys heikkenee, Vanhala sanoo.
– Tämä tietysti vaikuttaa kotitalouksien elämään ja kulutusmahdollisuuksiin.
3. Miten kävisi asuntovelallisten?
Kiinteistömiljonääri Trumpilla voi olla välillinen vaikutus suomalaisiin asuntomarkkinoihin ja lainakorkoon.
Talouden epävarmuuden lisääntyminen voisi viivyttää sitä vilkastumista, jota Suomen asuntomarkkinoilla on laskevien korkojen myötä odotettu, sanoo Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.
Trumpin toimet voisivat joko laskea tai nostaa korkoja, hän sanoo.
– Perusajatus on sellainen, jossa eurokorot hieman laskevat epävarmuuden ja hitaamman talouskasvun takia.
Yksittäinen asuntovelallinen voi hyötyä matalammasta korosta. Samalla kuitenkin työttömyyden uhka kasvaa, koska koronlaskun syynä ovat talouden heikot kasvunäkymät.
Toisaalta ekonomistit Yhdysvalloissa pelkäävät, että Trumpin tullien aiheuttamasta hintojen noususta voisi lähteä liikkeelle uusi inflaatiokierre. Siihen Yhdysvaltain keskuspankki voisi vastata nostamalla korkoa, ja Euroopan keskuspankki EKP saattaisi joutua seuraamaan perässä.
4. Miksi kauppasota olisi Suomelle myrkkyä?
Kaupan esteet ovat myrkkyä Suomelle siksi, että Suomen talous on niin riippuvainen kansainvälisestä kaupasta.
Tuuli Koivu tiivistää neljään kohtaan sen, miten Trumpin lupaama aggressiivinen kauppapolitiikka voisi vaikuttaa Suomen talouteen yleisemmällä tasolla.
Ensinnäkin Trumpin mahdollinen valtaantulo lisäisi talouden yleistä epävarmuutta.
Toiseksi investoinnit Euroopassa hidastuisivat, jos Kiina ja Eurooppa alkaisivat nostaa omia tullejaan. Kauppasodan paheneva kierre rokottaisi maailmantalouden kasvua.
Kolmanneksi Suomi on aiempaa riippuvaisempi Yhdysvalloista, jonka talous on ollut hyvässä vedossa. Jos Trumpin kauppapolitiikka ja mahdollinen maahanmuuton rajoittaminen latistaisivat Yhdysvaltain kasvun, maailmantalous menettäisi yhden moottoreistaan, mikä vaikuttaisi myös Suomeen.
Kaikkein suurin merkitys voisi kuitenkin olla Trumpin turvallisuuspolitiikalla, Koivu sanoo.
Arvaamattomana pidetyn Trumpin linjaukset voisivat vaikuttaa siihen, miten turvalliseksi suomalainen kuluttaja asemansa tuntee.
– Jos Trump tavalla tai toisella keikauttaisi turvallisuusympäristöä, sillä voisi olla isot merkitykset Euroopan kotimaan talouden ajureihin, Koivu sanoo.
5. Toteuttaisiko Trump lopulta aikeensa?
Vielä ei ole tiedossa, ovatko Trumpin puheet lähinnä taktiikkaa, jonka tarkoitus on pedata hyvä asema tulevissa kauppaneuvotteluissa EU:n ja Kiinan kanssa.
Tullien toteutumiseen ja mittaluokkaan liittyy paljon epävarmuutta, sanovat suomalaisekonomistit.
Tuuli Koivu muistuttaa, että Trumpin kampanjapuheet olivat ensimmäisen kauden alla kovat. Trump maalaili Kiinalle paljon korkeampia tulleja kuin mistä lopulta päätti. Eurooppa puolestaan selvisi vain tiettyjen alojen tuotteita koskevilla tulleilla.
Nyt pelkona on, että Trump olisi radikaalimpi kuin ensimmäisellä kaudellaan.
Vastaehdokas Kamala Harris on arvostellut Trumpin aikeita. Myös Harris sanoo aikovansa käyttää tulleja, mutta ”kohdennetusti”.
Lasku tulleista lankesi Trumpin ensimmäisellä kaudella pitkälti yhdysvaltalaisille kotitalouksille ja yrityksille, todetaan eri laskelmissa.
Tutkijoiden mukaan myös uudet tullit nostaisivat amerikkalaisten yritysten kustannuksia ja vähentäisivät niin pienituloisten kuin rikkaidenkin nettotuloja.
Koivun mukaan Trump voi yllättää sekä kielteisesti että myönteisesti.
Siihen on syynsä, että Yhdysvaltain elinkeinoelämä tukee melko vahvasti Trumpia presidentiksi, Koivu sanoo.
– Hän on kiinteistösijoittaja ja bisnesmies, joka ensimmäisellä kaudellaan aloitti päivänsä katsomalla pörssikursseja ja viittasi niihin usein puheissaan. Mahdollisesti hän nytkin lukisi talouden huonoja merkkejä yhtä tarkasti, Koivu pohtii.
- Tutustu Yhdysvaltain vaaleihin Ylen vaalisivustolla.