lauantai, 19 lokakuun

Linnun häätäminen sisätiloista on vaikeaa ammattilaisellekin. Helpompaa on pyrkiä estämään niiden sisäänpääsy.

Elina Nieminen,

Kirsi Matson-Mäkelä

Kun ilmat viilenevät, kaupat ja kauppakeskukset voivat saada kutsumattomia vieraita.

Iltalehti uutisoi viime viikolla tamperelaiseen markettiin eksyneestä variksesta ja Yle kertoi viime syksynä Kampin kauppakeskuksesta pelastetusta kanahaukasta.

Usein eläin on vain eksynyt väärään paikkaan. Erityisesti syksyllä kyse voi olla myös siitä, että se etsii ruokaa.

Tampereen luonnontieteellisen museon intendentin Tomi Kumpulaisen mukaan ruuanhakureissuilla käyvät erityisesti varikset.

– Varislinnut ovat generalisteja eli syövät vähän kaikkea. Ne ovat älykkäitä ja kekseliäitä, tutkivat ympäristöään ja kokeilevat kaikenlaista.

Myös kesällä hyönteisiä ja talvella muun muassa lintulautojen antimia syövät tiaiset voivat tulla etsimään ruokaa sisätiloista.

– Syksyllä ne tutkiskelevat, että mitä tänään voisi syödä tai mistä löytyy ensi kuuksi jemmattavaa. Sitten ne vähän kokeilevat kaikenlaista, Kumpulainen kertoo.

Pelastustehtävät eivät tosin katso vain vuodenaikaa.

Paloesimies Matti Syrjä kertoo, että Pirkanmaan pelastuslaitokselle tulee säännöllisen epäsäännöllisesti tehtäviä, joissa eläin pitää saada pois sisätiloista.

– Niitä tulee kuukausittain, joskus jopa useampia päivässä. On sisälle tulleita oravia, hormissa olevia lintuja, kauppakeskuksiin, varastoihin tai urheiluhalleihin eksyneitä lokkeja ja pikkulintuja, hän luettelee.

Paniikkiin joutunutta on vaikea saada ulos

Eläimet pääsevät kauppaan pääasiassa avoimista ovista ja ikkunoista. Erityisesti lastausovista on helppo livahtaa sisälle, kertoo ylläpitoyksikön päällikkö Janne Tiitola Keskosta.

Rohkealle eläimelle myös liukuovet ovat helppoja reittejä sisään. Ulospääsy onkin sitten hankalampaa.

– Erityisesti, kun on kyse isosta tilasta, linnun pois saaminen on vaikeaa. Lintu pyrkii valoa kohti. Kun on iso valaistu halli, ei se sieltä lämpimästä tajua tai halua lähteä pois, Tomi Kumpulainen sanoo.

Hätisteleminen usein vain pahentaa tilannetta, sillä lintu ahdistuu.

– Se on kova paikka ja stressaava tilanne. Ei se pysty miettimään loogisesti, että tuolla toisessa päässä hallia on tuollainen pieni ovi, menenpä nyt sieltä ulos. Ennemmin se menee karkuun.

Tomi Kumpulainen kertoo videolla, kuinka hänen työpaikallaan museokeskus Vapriikissa on karkotettu lintuja.

Matti Syrjän mukaan erityisesti kauppakeskukset ovat hankalia paikkoja, koska ne on vaikea saada rauhoitettua.

– Esimerkiksi urheiluhallista, josta saadaan valot pois ja ikkuna tai ovi auki, kyllä ne suhteellisen turvallisesti saadaan pois.

Helpointa olisikin estää lintujen pääsy sisälle. Janne Tiitolan mukaan kaupassa tähän pyritäänkin.

– On tärkeää pitää ovet kiinni, kun niitä ei käytetä. Soveltuvissa kohteissa voidaan asentaa lastausoviin muoviliuskaverhoja. Myös tuulikaappirakenteet, joissa sisälle kuljetaan kahden oven kautta, vähentävät eläinten pääsyä sisätiloihin, Tiitola sanoo.

Jaa.
Exit mobile version