maanantai, 8 heinäkuun

Uusi marjastajien sovellus on viime päivät ollut Applen ja Google Playn sovelluskauppojen suosituimpia Suomessa.

Marjastajan on aikaisempaa helpompaa löytää runsaat mustikkamättäät. Heinäkuun alussa markkinoille tuli maksullinen sovellus, josta näkee mustikkapaikat koko Suomessa.

Käyttäjät ovat ladanneet uutta sovellusta innokkaasti. Esimerkiksi Applen ja Google Playn sovelluskaupoissa Satokausikartta-sovelluksen maksuton versio on ollut heinäkuun alkupäivinä Suomessa kolmen suosituimman ilmaissovelluksen joukossa.

Sovelluksen on kehittänyt jyväskyläläinen biologi Jaakko Junikka yhdessä Satokausi Median kanssa. Se hyödyntää julkisia metsien paikkatietoja ja perustuu niiden pohjalta luotuihin matemaattisiin mallinnuksiin mustikan satoennusteista.

Kaiken takana umpisurkea mustikkaretki

Idea marjastussovelluksesta sai alkunsa, kun Junikka muutti kymmenen vuotta sitten Oulusta Jyväskylään. Kokenut marjastaja lähti summamutikassa mustikanpoimintareissulle, mutta palasi uuden kotipaikan metsistä ämpärit tyhjinä.

– Kun seuraavan kerran lähdin kavereiden kanssa mustikkaan, minulla oli suunnitelmat tehtynä, Junikka kertoo.

Hän tutki julkisia paikkatietojärjestelmiä ja yhdisti tietoja keskenään. Junikka etsi paikkatiedoista mäntyvaltaiset metsät. Lisäksi hän katsoi paikat, missä metsä on iäkästä, sopivan valoisaa ja maaperän ravinnepitoisuus soveltuu mustikalle.

– Menimme alueelle, jossa kaikki neljä asiaa yhdistyivät ja saimme sangot täyteen mustikkaa, hän kertoo.

Junikka testasi menetelmää myös muille alueille, ja se toimi.

– Siitä jäi muhimaan ajatus, että tästä voisi tehdä sovelluksen, hän kertoo.

Takana pitkä kehitystyö

Ennen nykyistä sovellusta Junikka kehitti ideaansa päivätyönsä ohessa kolmen vuoden ajan yhden ohjelmistokehittäjän kanssa. Uuden sovelluksen rakentaminen sivutyönä oli liian raskasta.

Yhteistyö Satokausi Median kanssa alkoi syksyllä 2023. Junikka vastaa sovelluksen matemaattisista malleista ja tutkimustiedon hyödyntämisestä, yritys puolestaan käytännön koodaustyöstä.

Sovellus ilmoittaa tällä hetkellä vain mustikkapaikat, mutta sen on tarkoitus laajentua koskemaan myös muita marjoja sekä sieniä.

Mustikkametsistä löytyi maakunnallisia eroja

Mustikan kasvuoloissa on maakunnallisia eroja, mikä on pitänyt ottaa huomioon satoennusteiden laatimisessa. Sovelluksen tutkimuspohja on tehty Pohjois-Karjalassa, mutta se ei sellaisenaan toiminut esimerkiksi Keski-Suomessa.

– Mustikan ja sadon ennustamisen näkökulmasta olosuhteet luonnossa ja maastossa vaihtelevat, minkä vuoksi matemaattisista kaavaa on pitänyt hieman muuttaa alueittain, Junikka kertoo.

Esimerkiksi Etelä-Suomessa metsät ovat tiheämpiä ja varjoisempia kuin Pohjois-Suomessa. Myös mustikan vaatimukset kasvuolosuhteiden osalta voivat vaihdella eri alueilla.

– On tutkimusnäyttöä siitä, että mustikka menestyy tavallista kuivemmilla kankailla paremmin pohjoisessa kuin Etelä-Suomessa, Junikka kertoo.

Junikan mukaan uutta tutkimustietoa käytetään jatkossa myös sovelluksen kehittämistyössä, mikä tarkentaa mustikan kasvupaikkojen satoennusteita.

Jaa.
Exit mobile version