maanantai, 8 heinäkuun

Isännöintiliiton Mia Koro-Kanervan mukaan osa asunnonmyyjistä ei halua kertoa taloyhtiön lainoista, koska sen pelätään vaikuttavan negatiivisesti kauppaan.

Ylen Ykkösaamussa vierailleet Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva ja OP-ryhmän johtava ekonomisti Tomi Kortela pitävät asuntoilmoitusten varoituslaatikoita hyvänä asiana.

Asuntoilmoitusten sisältämät varoituslaatikot ovat hyvä ja toivottava käytäntö, linjaa Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

Asuntojen verkkomarkkinoinnin yhteydessä olevissa varoituslaatikoissa kerrotaan esimerkiksi asuntojen taloyhtiölainoista sekä taloyhtiölainojen riskeistä. Kuluttaja-asiamies linjasi jo vuonna vuonna 2021, että taloyhtiölainoituksella myytävien asuntojen markkinoinnissa on tuotava selkeästi esiin asunnon velaton hinta sekä lainan ehtoihin liittyvät riskit.

Lainatiedot sisältäviä varoituslaatikoita on alettu julkaista ilmoitusten yhteydessä kattavasti vasta sen jälkeen, kun kuluttaja-asiamies sekä aluehallintovirastot suorittivat verkkomarkkinointia koskevan valvontakampanjan alkuvuodesta.

Koro-Kanervan mukaan myyntitilanteessa on ensisijaisen tärkeää, että ostajalla on mahdollisimman kattavaa tietoa ostettavasta kohteesta. Ostajan kannalta olennaista on esimerkiksi se, onko taloyhtiön mahdollista saada pankkilainaa korjausvelan kattamiseksi.

– Siitä huolimatta moni ajattelee, että sitä [lainaa] ei haluta kertoa, koska se vaikuttaa negatiivisesti kauppaan.

Mahdollisimman paikkansapitävät tiedot ovat kuitenkin Koro-Kanervan mukaan tärkeitä asuntomarkkinoiden oikeanlaisen toiminnan kannalta.

– Oikeilla tiedoilla hintakin määräytyy oikein, eikä käy niin että maksetaan kohtuuttoman korkea hinta ja asunto onkin ”pommi”.

”Asunnon ostamisen pitää perustua faktoihin”

Samoilla linjoilla Koro-Kanervan kanssa on myös OP-ryhmän johtava ekonomisti Tomi Kortela. Ostajan on tiedettävä, minkälaisiin vastuisiin hän asunnon ostaessaan sitoutuu.

– Millainen korko siellä on, mitkä kustannukset tulevat olemaan tulevaisuudessa, mitä tapahtuu, jos korot nousevat, Kortela luettelee.

Varsinkin kasvukeskuksissa asuntojen hinnat ovat niin korkealla, että tyypillisen asunnonostajan varallisuus on paljolti sijoitettu asuntoon. Kortelan mukaan tämän takia on tärkeää, että asunnon ostaminen perustuu faktoihin ja ymmärrykseen ostettavasta kohteesta.

Kiinteistövälitysalalla varoituslaatikoiden on pelätty hätistelevän osan potentiaalisista asiakkaista pois. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa totesi kesäkuussa Ylen haastattelussa, että varoituslaatikon tekstistä tulee turhan kriittinen kuva siitä, millainen taloyhtiölaina ja taloyhtiö on.

Jaa.
Exit mobile version