perjantai, 20 syyskuun

Syksyn suurimmassa varsahuutokaupassa lähes puolet varsoista jäi myymättä. Hevosalan raju säästökuuri näkyy jo hevosten kasvatuksessa.

Juvalainen ravitalliyrittäjä ja hevoskasvattaja Marjo Kaipainen kertoo varsakaupan joutuneen kärsijäksi säästökuurin iskiessä hevosalaan. Hän nostaa esimerkiksi viime viikolla Ypäjällä järjestetyn syksyn suurimman varsahuutokaupan.

– Aluksi näytti ihan hyvältä ja porukkaakin oli. Ensimmäisten varsojen tullessa esittelyyn tuntui, kuin joku olisi suihkuttanut kylmää vettä päälle.

Reilusta sadasta myytävästä varsasta jäi 40 myymättä. Osa jäi kokonaan vaille tarjouksia, osan omistaja huusi itselleen takaisin.

– Vain muutaman hinta nousi niin, että kasvattajalle jää jotain käteen. Muut menivät puoli-ilmaiseksi. Nyt olisi kannattanut olla ostamassa.

Kasvattajan näkökulmasta varsan hinnan pitäisi olla vähintään 8 000 euroa, jotta käteen jäisi edes hieman voittoa. Kaipainen kertoo hevosten astuttamisen ja varsan hoidon olevan kallis ja aikaa vievä investointi.

– Elätät sitä vuoden ja viet huutokauppaan, josta joku ostaa sen puoli-ilmaiseksi. Tuntuu, että olenko ihan idiootti, kun tällaista teen.

Hippoksella suunnitelmia tilanteen korjaamiseksi

Hevosalan keskusjärjestö Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisalo tiedostaa hevosurheilun ympärillä vellovan epävarmuuden.

Hallitus on nipistämässä 40 miljoonan euron tuesta 8,5 miljoonaa euroa.

– Neuvottelemme ministeriön kanssa eräänlaista siltarahoitusta seuraavan kahden vuoden ylimenokaudeksi. Säästötarve voisi olla jonkun verran tuota pienempi, jotta päästään välivaiheen yli.

Hevostalous on saanut rahansa valtion budjetista vuodesta 2017 lähtien, jolloin hevosalan oma peliyhtiö Fintoto yhdistettiin Veikkauksen ja Raha-automaattiyhdistyksen kanssa.

Yhdistämisessä sovittiin, että 40 miljoonan euron osuus Veikkauksen voitosta tuloutetaan hevostalouteen. Nykyisestä 40 miljoonan euron potista reilut puolet ovat menneet ravikilpailujen palkintoihin, neljännes ratojen toimintatukeen.

Veikkauksen tulos on kuitenkin vuosien saatossa pienentynyt.

Hippos haluaa eroon valtiontukeen perustuvasta rahoituksesta. Se on esittänyt hevospelien irrottamista Veikkauksen monopolista, kun Suomen rahapelijärjestelmää uudistetaan hallitusohjelman mukaisesti.

– Se toisi arviolta puolitoista, tai jopa kaksi kertaa enemmän rahaa nykytilanteeseen verrattuna jo vuonna 2030, arvioi Lehtisalo.

Hippoksen pöydällä on suunnitelma yhteisestä peliyhtiöstä ruotsalaisen ATG:n kanssa. Kyseessä on ruotsalainen peliyhtiö, joka on toiminut jo vuosien ajan Ruotsin avattua rahapelimarkkinat kilpailulle.

– Heillä on myös kasinopelit. Sitä kautta meilläkin saataisiin mahdollisuus lisätuloihin.

Hippoksen puheenjohtaja Antti Lehtisaloa huolestuttaa myös varsojen kasvattamisen kannattavuus.

– Suomenhevosvarsojen määrä on jo nyt alle tuhannen, jota pidetään rajana rodun elinvoimaisuudelle.

Ravikilpailut ovat Lehtisalon mukaan suoraan yhteydessä myös varsojen kasvattamiseen. Lehtisalo haluaisi pitää kiinni ravikilpailujen nuorten hevosten saamasta korotetusta palkintotasosta, koska se tukee suoraan hevosten kasvatusta.

Yrittäjä ei aio luovuttaa

Marjo Kaipainen esittelee laitumella nuorempien joukossa astelevaa tammaa ylpeänä. Cordiitta on ravitallin kruunaamaton kuningatar.

– Tämä tamma on meidän kivitalo, johon toiminta perustuu. Se on periyttänyt valioaikaisia ravureita.

Kaipainen näkee synkistä pilvistä huolimatta valoa tulevaisuudessa.

– Oma peliyhtiö ja esimerkiksi sunnuntaipäivien pyhittäminen harrastajille selvästi pienemmillä palkinnoilla kuulostaa hyvältä.

Kaipainen omistaa ravitallin yhdessä ravivalmentajana tunnetun Seppo Suurosen kanssa. Hän tukeutuukin yrittäjäkollegansa elämänviisauteen, jotta jaksaa kasvattaa hevosia alan epävarmuudesta huolimatta.

– Hamaan tappiin asti. Raviväki on sen verran hullua, että tätä tehdään, kävi miten kävi. Seppo sanoi vuosia sitten vähentävänsä hevosia ja keskittyvänsä vain omien valmentamiseen. On tainnut käydä päinvastoin.

Jaa.
Exit mobile version