maanantai, 23 syyskuun

Puolustuskiinteistöt parantaa luonnon monimuotoisuuttaa esimerkiksi Parolannummen ja Riihimäen varuskuntien alueilla.

Puolustushallinnon tiloista vastaava Puolustuskiinteistöt on ryhtynyt toimeen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Puolustuskiinteistöt on kahden vuoden aikana perustanut niittyjä muutamaan kohteeseen, kuten Kirkkonummelle Upinniemen varuskunnan alueelle.

– Upinniemessä on jo nähtävillä hyviä tuloksia. Myös Kankaanpäässä Niinisalon varuskunnassa on tehty pieniä toimenpiteitä, kertoo yhteiskuntavastuujohtaja Timo Kanerva Puolustuskiinteistöistä.

Kanta-Hämeessä luonnon monimuotoisuutta turvataan myös Parolannummen ja Riihimäen varuskuntien alueilla.

Vieraslajien tilalle perinteisiä niittykasveja

Luonnon monimuotoisuutta parantavan niityn perustaminen alkaa usein vieras- ja haittalajien poistamisella. Parolannummen alueella Hattulassa niittytyöt toteutettiin kesällä 2023. Kyytiä saivat muun muassa ohdakkeet ja pujot.

Parolannummella on niittyä kaikkiaan 1,3 hehtaaria. Kanervan mukaan isoimmat niityt sijaitsevat varuskuntaravintolan ja varusmiessoittokunnan lähistöllä.

– Niityille on kylvetty kotimaiselta siementuottajalta ostettua seosta perinteisistä niittykasveista, kertoo yhteiskuntavastuujohtaja Timo Kanerva.

Riihimäellä varuskunnan alueelta poistettiin viime vuonna muun muassa komealupiinia ja muita vieraslajeja niittykasvien tieltä. Seuraavan vaiheen työt ovat parhaillaan käynnissä, ja Kanervan mukaan Riihimäellä niittyjä suunnitellaan vajaan puolen hehtaarin alueelle.

Puolustuskiinteistöt on suunnitellut Parolannummen ja Riihimäen hankkeet yhteistyössä Panssariprikaatin kanssa.

Niityistä pölyttäjien paratiiseja

Muuttamalla vanhoja nurmialueita monipuolisiksi niityiksi luodaan elinympäristöjä pölyttäjille, joiden elintila on Suomessa kaventunut. Pölyttäjien väheneminen on uhka sekä luonnolle että ihmisille.

Niityt lisäävät luonnon monimuotoisuutta, mutta myös varuskunta-alueiden hiilensidontakykyä. Monimuotoisuus tekee luonnosta myös paremmin vastustuskykyisen ilmastonmuutoksen aiheuttamille häiriöille, kuten kuivuudelle.

Seuraavaksi Puolustuskiinteistöt aloittaa ympäristönhoitosuunnitelmien järjestelmällisen päivittämisen.

Puolustuskiinteistöt kuuluu Senaatti-konserniin, jonka vastuullisuustyön yksi painopiste on luonnon monimuotoisuus.

Konserniin kuuluva Senaattikiinteistöt on parantanut luonnon monimuotoisuutta Jokioisilla Luonnonvarakeskuksen alueella sekä Hämeenlinnassa Naisvankilan alueella, missä vanhan ja jo puretun vankilan paikalle on perustettu suuri niitty.

Juttua korjattu 4.9.2024 klo 17.08: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että Puolustuskiinteistöt olisi parantanut luonnon monimuotoisuutta myös Jokioisten Luonnonvarakeskuksessa sekä Hämeenlinnan naisvankilan alueella. Todellisuudessa monimuotoisuustyötä kohteissa on tehnyt Senaattikiinteistöt.

Jaa.
Exit mobile version