lauantai, 19 lokakuun

Vasemmistoliitto valitsee uuden puheenjohtajan lauantaina. Ennakkosuosikit ovat Minja Koskela Helsingistä ja Laura Meriluoto Kuopiosta.

Lauantaina ratkeava vasemmistoliiton puheenjohtajakisa saattaa olla aiemmin ennakoitua tiukempi.

Valintaa pidettiin jo ennakkosuosikki Minja Koskelalle pedatuksi. Loppumetrien lähestyessä Laura Meriluoto on kuitenkin noussut monien puolueen piirijohtajien suosioon. Kolmas ehdokas on Gashaw Bibani Vantaalta.

Oululaista Martti Korhosta lukuun ottamatta puolueen puheenjohtajat ovat aina tulleet isoista etelän kaupungeista. Lista painottuu Helsinkiin: Claes Andersson (Helsinki), Suvi-Anne Siimes (Helsinki), Paavo Arhinmäki (Helsinki) ja Li Andersson (Turku).

Duunaristatus on häipynyt puolueen imagosta

Itä-Suomen yliopiston politiikan tutkija Kimmo Elo ei usko ehdokkaan asuinpaikan olevan ratkaiseva tekijä. Sen sijaan hänen mukaansa ”Anderssonin varjo on pitkä”.

– Puolue on tällä hetkellä niin suosittu, että jäsenistö varmasti miettii sitä, kuinka Anderssonin ajan perintö saataisiin säilytettyä. Tässä ratkaisee eniten ehdokkaiden oma julkisuusarvo.

Valtakunnallisen näkyvyyden saamiseksi Elo arvioi eteläsuomalaisilla poliitikoilla olevan asiassa jonkin verran paremmat mahdollisuudet, mutta ei pidä maakuntien ehdokkaan läpimenoa mahdottomana.

– Kaikista ehdokkaista näkee, että puolue on siirtynyt selkeästi vihreämpään suuntaan.

Elo huomioi myös toisen samankaltaisuuden ehdokkaissa.

– Sen lisäksi puolueen vanha duunaristatus on jäänyt sivuun. Vasemmistoliitto on muuttunut nuoremmaksi ja naisistunut kannattajiensa mukaan.

Tutkija väläyttää kahden puheenjohtajan mallia

Rääkkylästä oleva puoluekonkari Tapio Hämäläinen odottaa kisasta tasaista.

– Puolueen julkisuuskuva on ollut aika pääkaupunkipainotteinen. Uudelta puheenjohtajalta toivoisi aktiivisuutta myös Itä-Suomen ja tämän alueen palveluiden puolustamiseen, se on jäänyt liian vähälle.

Tiina Niskanen Sonkajärveltä pitää yhtä lailla tärkeänä, että myös maakuntien vasemmisto näkyy puheenjohtajistossa.

– Kyllähän Anderssoninkin kaudella on nostettu maakuntien asiaa esiin, vaikka isoin kannatus löytyy totta kai etelästä.

Entinen varkautelainen kansanedustaja Matti Semi linjaa selvemmin.

– Olisi jo korkea aika saada puheenjohtaja muualtakin kuin pääkaupunkiseudulta tai Varsinais-Suomesta.

Tutkija Kimmo Elo pohtii uudenlaista mallia politiikkaan.

– Joissain maissa on vasemmisto/vihreät-tyyppisissä, vaikeasti ideologisesti asemoitavissa puolueissa käytetty kahden puoluejohtajan mallia. Tästä olisi virkistävää käydä keskustelua Suomessa.

Jaa.
Exit mobile version