sunnuntai, 8 syyskuun

Eurovaalien suuret yllätykset, vasemmistoliiton nousukiito ja perussuomalaisten romahdus, käänsivät kuntakohtaiset äänestystulokset mullin mallin.

Kristiina Tolkki,

Petter West,

Malin Ekholm

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eurovaaleissa nähtiin suuria yllätyksiä.

Voittaja, kokoomus 24,8 prosentin kannatuksella, ei ollut yllätys. Sen sijaan täysin puskista suositun puheenjohtajansa Li Anderssonin johdolla kakkoseksi nousi vasemmistoliitto, joka keräsi 17,3 prosentin kannatuksen – kun kannatus viime vaaleissa vuonna 2019 oli alle seitsemän prosenttia.

Toinen suuri yllätys oli perussuomalaisten romahdus. Viime eurovaaleissa puoluetta kannatti vajaat 14 prosenttia äänestäjistä, mutta nyt kannatus jäi 7,6 prosenttiin eli se lähes puolittui. Puolue oli vuoden 2023 eduskuntavaaleissa toiseksi suurin yli 20 prosentin kannatuksellaan, mutta näissä vaaleissa vasta kuudes.

Vaalien voittajat ja häviäjät näkyvät kuntakohtaisesti selvästi Svenska Ylen kartasta. Kartassa on verrattu, miten puolueiden kannatus on muuttunut verrattuna vuoden 2019 EU-vaaleihin. Voit klikata haluamaasi kuntaa nähdäksesi suurimmat muutokset. Pudotusvalikosta voit valita myös haluamasi puolueen.

EU-vaaleissa koko maa on yksi vaalipiiri ja äänien kokonaismäärä ratkaisee. Suomessa on käytössä suhteellinen vaalitapa ja se tarkoittaa, että puolueen tai vaaliliiton kokonaisäänimäärä ratkaisee tuloksen.

Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että vaalien äänikuningatar Li Andersson nosti lähes 250 000 äänellä EU-parlamenttiin kaksi muuta vasemmistoliiton kansanedustajaa: Jussi Saramon ja Merja Kyllösen. Eniten puolueen suosio kasvoi Kainuussa, Suomussalmella, peräti yli 20 prosenttiyksikköä.

Kristillisdemokraateissa kävi päinvastoin. Puolueen kärkiehdokas Eija-Riitta Korhola ei päässyt EU-parlamenttiin, vaikka sai yli 45 000 ääntä. Kristillisdemokraatit oli vaaliliitossa Liike Nytin kanssa, jonka menestys jäi vaatimattomaksi.

Vaalien ykköspaikan vienyt kokoomus sai suosiota laajasti eri puolilla Suomea. Kokoomuksen suosio kasvoi eniten Pohjanmaalla, Kauhavalla.

Kartasta näkyy myös perussuomalaisten romahdus. Puolueen värikartta hohkaa sinisenä laskeneesta suosiosta, ja puolue sai läpi vain yhden mepin: Sebastian Tynkkysen.

Vaaliasiantuntija Sami Borg kuvasi vasemmistoliiton kannatusta jopa perussuomalaisten vuoden 2011 eduskuntavaalien ”jytkyäkin” suuremmaksi. Vasemmistoliiton vaalivalvojaisissa koettiin suorastaan hurmoksellinen hetki, kun ennakkoäänten tulos selvisi:

Jaa.
Exit mobile version