perjantai, 17 toukokuun

Kivimäki kiistää kaikki syytteet. Rikosjuttu on uhrien määrällä mitattuna Suomen historian suurin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa Vastaamo-jutussa. Syyttäjät vaativat Aleksanteri Kivimäelle, 26, seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Syytteiden mukaan Kivimäki murtautui syksyllä 2018 Psykoterapiakeskus Vastaamon tietojärjestelmään ja latasi itselleen 33 000 ihmisen tiedot sisältäneen potilastietokannan. Kahta vuotta myöhemmin alkoi potilastietojen levittäminen ja niillä kiristäminen.

Syyttäjien mukaan Kivimäki vaati ensin Vastaamoa maksamaan hänelle bitcoineissa noin 370 000:ta euroa vastanneen summan vastineeksi siitä, ettei potilastietoja julkaista. Kun vaatimukseen ei suostuttu, Kivimäki alkoi syyttäjien mukaan julkaista potilastietoja Tor-verkossa.

Syyttäjien mukaan Kivimäki julkaisi lokakuun 2020 lopulla ensin sata ja seuraavana päivänä toiset sata potilastietoa. Syyttäjien mukaan Kivimäen oli tarkoitus jatkaa näin, mutta kolmantena päivänä hän julkaisikin vahingossa kaikki potilastiedot kerralla.

Tämän jälkeen Kivimäki syyttäjien mukaan lähetti Vastaamon asiakkaille kiristysviestin, jossa vaadittiin 200:n tai 500 euron maksua. Uhreista parikymmentä maksoi vaaditun summan.

Ensikertalaisena istuisi tuomiosta puolet

Kivimäelle vaaditaan rangaistusta törkeästä tietomurrosta, liki 9 600 törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä, yli 21 300:sta törkeän kiristyksen yrityksestä sekä 20 törkeästä kiristyksestä.

Syyttäjien vaatima seitsemän vuoden vankeus on näistä rikoksista maksimirangaistus. Vaikka Kivimäki on aiemmin tuomittu rikoksista, hän ei ole istunut vankilassa rikosta edeltäneiden viiden vuoden aikana, minkä takia hänet katsotaan ensikertalaiseksi. Näin ollen hän pääsisi ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan tuomiosta puolet.

Kivimäki on aiemmin tuomittu muun muassa American Airlines -lentoyhtiöön ja yhdysvaltalaisviranomaisiin kohdistuneista huijauksista. Hän soitteli perättömiä hätäpuheluita, joiden perusteella yhdysvaltalaispoliisilaitokset lähettivät erikoisjoukkoja ihmisten koteihin ja lentoyhtiö keskeytti lennon.

Kivimäki teki rikokset Espoossa vuonna 2014 ollessaan 16–17-vuotias. Helsingin hovioikeus tuomitsi hänet niistä loppuvuodesta 2022 kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 80 päiväsakkoon.

Jaa.
Exit mobile version