perjantai, 4 lokakuun

Yksityinen päiväkotiketju Touhula on tarjonnut puutteellista ruokaa alle 1-vuotiaille lapsille pirkanmaalaisissa päiväkodeissa.

Huoltaja kertoo, että hänen lapsensa sai päiväkodissa toistuvasti lounaaksi kasvissosetta, joka ei sisältänyt proteiinia. Lapsi lähti päiväkotiin noin kymmenen kuukauden ikäisenä.

Yle ei paljasta huoltajan nimeä tai yksittäistä päiväkotia lapsen yksityisyyden suojaamiseksi. Huoltajan ja lapsen henkilöllisyys on toimituksen tiedossa.

Huoltaja huolestui tilanteesta huhtikuussa. Hänellä ei ole tietoa, kuinka kauan tilanne oli kestänyt.

Tätä ei tiedä myöskään Touhulan aluejohtaja Sari Juutilainen. Selvityksistä huolimatta hänelle on jäänyt epäselväksi, milloin ja miksi alle 1-vuotiaiden lounaista on poistettu proteiini.

Suositusten mukaan puolen vuoden iästä lähtien lapsen pitää alkaa syödä monipuolisesti muun muassa kasviksia, viljavalmisteita, lihaa, kalaa ja kananmunaa sekä marjoja ja hedelmiä. Alle 1-vuotiaan ruoan pitää olla suolatonta.

Marttojen asiantuntija Taru Karonen kertoo videolla, mitä 9–12 kuukauden ikäisen lapsen pitää syödä ja mitä hän ei saa syödä:

Keskustelu toisen lapsen huoltajan kanssa herätti

Epäkohta paljastui, kun huoltajat alkoivat ihmetellä, miksi lapsi on niin nälkäinen päiväkotipäivän jälkeen.

Vauva alkoi itkeä öisin, vaikka aiemmin uni oli maistunut.

– Kun hän aloitti päivähoidon, hän alkoi yöllä heräillä. Se ei ollut tavallista itkua vaan karjumista, huoltaja kertoo.

Aluksi huoltaja mietti, johtuvatko heräilyt päivähoidon aloittamiseen liittyvästä elämänmuutoksesta.

Epäilykset ruokaa kohtaan heräsivät vasta, kun toisen päiväkotilapsen huoltaja kertoi miettineensä, millaista ruokaa päiväkodissa tarjotaan. Hänenkin lapsensa oli alkanut heräillä öisin.

Huoltajat kuljettivat päiväkotiin raejuustoa

Huoltaja alkoi kysyä päiväkodilla, mitä ruokaa lapselle oli annettu. Ensimmäisenä päivänä vastaus oli ”perunaa ja porkkanaa”, seuraavana ”parsakaalia ja kukkakaalia”.

– Kolmantena päivänä työntekijä sanoi, että hajusta päätellen oli bataattia, huoltaja kertoo.

Kävi ilmi, että alle 1-vuotiaiden lounaaksi toimitetuissa lounaissa ei ollut mitään proteiinipitoista.

– Kysyin päiväkodin työntekijältä, että eläisitkö itse pelkillä vihanneksilla.

Huoltajat alkoivat itse kuljettaa lapselleen päiväkotiin raejuustoa, jotta lapsi ei olisi niin nälkäinen.

He ottivat myös yhteyttä päiväkodin johtajaan. Johtaja keskusteli ruoasta ruokatoimittajan kanssa ja sai tietää, että ruoasta puuttui kokonaan proteiini. Ruokatoimittajan mukaan proteiinia ei ollut allergioiden takia.

Yle on nähnyt huoltajan ja päiväkodin johtajan välistä tekstiviestikeskustelua.

Nakkikastiketta ja tortilloja

Ennen lapsen päiväkotiin lähtöä huoltajat olivat ymmärtäneet, että alle 1-vuotias saisi päiväkodissa ruokaa saman listan mukaan kuin muutkin, vain ilman niin pienelle sopimattomia raaka-aineita, mausteita ja suolaa.

Huoltajille ei ollut selvinnyt, että alle 1-vuotias saa täysin eri ruokaa kuin muut.

Kun huoltajat valittivat ruoasta, päiväkodin johtaja tarjosi vaihtoehdoksi sitä, että vauvalle tarjotaan samaa ruokaa kuin muillekin lapsille.

Tämäkään ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, koska ruokalistalla oli esimerkiksi nakkikastiketta ja tortilloja.

– Sanoin, että haluan nähdä sen, kun kymmenkuinen syö tortillaa, huoltaja sanoo.

Huoltajat suostuivat kuitenkin tarjottuun vaihtoehtoon, koska heidän mielestään tärkeintä oli se, että vauva sai riittävästi proteiinia. Päiväkodin kanssa sovittiin, että ruoka soseutetaan haarukalla vauvalle sopivaksi.

Huoltajat eivät silti halunneet jättää asiaa tähän, sillä keskusteluissa päiväkodin kanssa kävi ilmi, että sama käytäntö oli myös Touhulan muissa päiväkodeissa Pirkanmaalla.

Huoltajat ilmoittivat asiasta sekä valvoville viranomaisille että kunnalle. Aluehallintovirasto siirsi asian kunnan käsiteltäväksi.

Touhula myöntää virheen

Touhulan Länsi-Suomen aluejohtaja Sari Juutilainen vahvistaa proteiinin puuttumisen.

– Muutamassa Pirkanmaan päiväkodissa emme valitettavasti olleet kiinnittäneet huomiota siihen, että alle 1-vuotiaille lounaaksi tarjottavista soseista oli jätetty pois proteiini.

Touhulan mukaan tämä ruokatoimittaja on toimittanut lounaita yhdeksään heidän päiväkotiinsa Pirkanmaalla. Elokuun lopussa Touhulan päiväkodeissa Pirkanmaalla oli kolme alle 1-vuotiasta lasta.

Päiväkotien aamupalalla ja välipalalla on ollut tarjolla esimerkiksi rahkaa tai raejuustoa.

Nyt joka lounaalla on proteiinia

Kunta teki asiaa koskevan päätöksen 15. elokuuta. Siinä varhaiskasvatuksen palvelujohtaja kehotti Touhulaa kiinnittämään huomiota alle 1-vuotiaille tarjottaviin aterioihin ja selvittämään niiden toimittajan kanssa, vastaavatko ne kansallisia ravitsemussuosituksia.

Kunta kertoo jatkavansa yhteistyötä palveluntuottajan kanssa. Asiaa tarkastellaan päiväkodin johtajan kanssa syksyn valvontakäynnillä.

Juutilaisen mukaan ruokatoimittaja on jo muuttanut ruokiaan. Heinäkuusta lähtien proteiinia on ollut myös alle 1-vuotiaiden soseissa.

– Varmistamme asian itse myös muilta ruokatoimittajiltamme, Juutilainen sanoo.

Touhulalla on useita ruokatoimittajia eri puolilla Suomea. Juutilaisen mukaan sopimuksiin toimittajien kanssa on kirjattu, että ruoan pitää täyttää varhaiskasvatuksen ravitsemussuositukset.

– Päätöksen ruokalistan sisällöstä tekee ruokapalveluiden tuottaja ja olemme luottaneet siihen, että ruoka vastaa sisällöltään sovittua, Juutilainen sanoo sähköpostivastauksessaan.

Ruokatoimittajan mukaan oli sovittu kasvissoseesta

Yle tavoitti Pirkanmaalla toimivan ruokatoimittajan. Yritys katsoo, että Touhulan ja heidän välillään on voinut tapahtua jonkinlainen väärinymmärrys.

Ruokatoimittaja kertoo toimittavansa ruoat aina tilauksen mukaisesti. Heidän mukaansa Touhulan kanssa oli sovittu, että alle 1-vuotiaalle menee aluksi kasvisruoka ja proteiinia lisätään sitten, kun Touhula ilmoittaa, että sitä voi lisätä. Tässä tapauksessa tällainen ilmoitus tuli ruokatoimittajan mukaan heinäkuussa.

Myös Touhulan Juutilainen sanoo, että väärinymmärrys on tapahtunut. Hänen mukaansa proteiinin poisjättämisestä ei ole tällä tavalla sovittu.

Touhula on ainoa päiväkotiketju, jolle tämä ruokatoimittaja on toimittanut aterioita.

Nyt Touhula on vaihtanut ruokatoimittajaa. Lokakuun alusta lähtien tämä yritys ei enää toimita ruokia heidän päiväkoteihinsa.

Kysyimme asiasta myös toiselta isolta päiväkotiketjulta Pilkkeeltä. Hankintajohtaja Maarit Lunkka kertoo, että heillä alle 1-vuotiaiden lounaissa on joka päivä proteiinia.

Myös ateria- ja puhtauspalveluyhtiö Pirkanmaan Voimiasta kerrotaan, että heidän valmistamissaan alle 1-vuotiaiden päiväkotiaterioissa on aina proteiinia.

Jaa.
Exit mobile version