lauantai, 18 toukokuun

Pariskunta leikkaa kakun, jonka sisusta paljastuu siniseksi. Katosta sataa vaaleanpunaista konfettia.

Vesiputous muuttuu siniseksi. Kutsuvieraat hurraavat.

Sukupuolenpaljastusjuhlat eli gender reveal partyt ovat viime vuosina korvanneet perinteisiä vauvakutsuja ympäri maailman – myös Suomessa. Ideana on, että tulevan vauvan oletettu sukupuoli paljastetaan vieraille juhlamenoin.

Juhlien on moitittu ylläpitävän oletusta siitä, millaisia tytöt ja pojat ovat, ja sulkevan sukupuolivähemmistöt ulkopuolelleen. Yhdysvalloissa juhlat ovat perinteisiä sukupuolirooleja vaalivan oikeiston suosiossa.

Juhlakonseptin keksi yhdysvaltalainen Jenna Karvunidis vuonna 2008.

– Vasta myöhemmin aloin tajuta, että juhlissa oli kaikki pielessä, hän sanoo Ylelle.

Vuonna 2008 parikymppinen Jenna Karvunidis sai tietää odottavansa lasta. Edelliset raskaudet olivat päättyneet keskenmenoon, mutta nyt oltiin ylitetty piste, jonka jälkeen lapsen selviäminen näyttäisi todennäköiseltä.

Karvunidis halusi juhlia, mutta hänen sukunsa ei ollut erityisen läheinen. Välit äitiin olivat käytännössä poikki.

– Kaipasin tukea. Halusin, että lähisukuni innostuisi ja osallistuisi vanhemmuuteeni, Karvunidis kertoo etäyhteydellä kotoaan Los Angelesista.

– Yhdysvalloissa vauvakutsuihin liittyy tiettyjä sosiaalisia sääntöjä. Et voi järjestää omia kutsujasi, se osoittaa huonoa makua.

Karvunidis päätti järjestää juhlan, jossa paljastettaisiin tulevan lapsen sukupuoli. Hän pyysi kätilöä kirjoittamaan sukupuolen lapulle, joka suljettiin kirjekuoreen. Hän leipoi kaksi ankan muotoista kakkua: toisen täyte oli sinistä, toinen vaaleanpunaista.

Juhlissa Karvunidisin käly avasi kuoren ja toi leikattavaksi tyttöä merkinneen pinkkitäytteisen kakun.

Äiti ei tullut juhliin, mutta muuten ne olivat menestys.

– Vieraat eivät voineet uskoa, että saamme tietää lapsen sukupuolen yhdessä. Se tuntui erityiseltä.

Karvunidis kirjoitti juhlista blogiinsa. Hän kutsui niitä peep show’ksi – ”peep” viittasi ankanpoikien piipitykseen, mutta myös tirkistelyyn.

Postaus levisi. Vauvalehti teki Karvunidisista jutun, jota luettiin gynekologien odotusauloissa. Lumipallo lähti vyörymään.

Karvunidis oli alkuun otettu ja innoissaan. Joku keksi kutsua juhlia sukupuolenpaljastusjuhliksi.

– Ei minun sanavalintani, mutta minä saan kantaa syyn niskoillani.

Karvunidista harmittaa, että hänen lanseeraamansa gender reveal -juhla on nykyään keskittynyt binääriseen sukupuoleen:

Tytär kyseenalaisti sukupuoltaan

Karvunidis sai lopulta kolme tytärtä. Heidän kasvaessaan hän huomasi, miten varhain lapsia aletaan sukupuolittaa ja miten herkästi he omaksuvat roolinsa.

Hän alkoi ymmärtää, kuinka binäärinen sukupuoliajattelu, eli kaksinapainen jako miehiin ja naisiin, vaikuttaa kaikkiin. Se ruokkii toksista maskuliinisuutta ja opettaa naisille, ettei heidän paikkansa ole vallan ylimmillä tikkailla.

Gender reveal -juhla on nyt monelle hetki, jossa ihmisen sukupuolittaminen alkaa.

– Ajattelin, että hyvä jumala, en halua lapsilleni tällaista.

Muutama vuosi sitten Karvunidisin esikoinen, Bianca, alkoi käyttää pukuja ja suosia androgyyniä hiustyyliä. Karvunidis kuvailee tytärtään sanoilla gender questioning ja gender queer.

Nyt Karvunidisien kotiovea koristavat sateenkaariliput ja olohuoneesta löytyy perheen maalaama iso taulu mustasta homoräppäristä Lil Nas X:stä.

Karvunidis on vastustanut keksimäänsä juhlakonseptia julkisesti, suominut sukupuolibinääriä ja tehnyt töitä naisten sekä vähemmistöjen hyväksi.

Viime vuoden lopulla hän valmistui asianajajaksi. Karvunidis käynnistää pitkän puheenvuoron, josta käy selväksi, että hän argumentoi sukupuoliasioista työkseen.

Kukaan ei ole tasa-arvoinen, ennen kuin kaikki ovat tasa-arvoisia, Karvunidis teroittaa. Sukupuolibinääri tukee valkoisia varakkaita cis-heteromiehiä. Yhdysvaltojen abortinvastaiset lait muistuttavat, että naisten perusoikeuksiakin voidaan rajoittaa.

Tänä keväänä julkaistaan Karvunidisin kirjoittama tieteellinen artikkeli siitä, kuinka abortinvastaiset lait ovat myös transmiesten vastaisia lakeja. Hän selittää, että yllättävän monet transmiehet tulevat raskaaksi, koska heitä raiskataan paljon.

Kun transmiehet pakotetaan saamaan lapsia, pakotetaan heidät samalla toteuttamaan väärää sukupuoli-identiteettiä. Näin oikeisto pyrkii kitkemään transidentiteetit pois.

– Minusta tuntuu, että minä huudan, Karvunidis sanoo lopuksi.

Sukupuolirooleihin liittyviä odotuksia ei pitäisi kasata edes syntymättömälle olennolle, ajattelee Jenna Karvunidis:

Paljastusjuhlat vieneet henkiä

Kiihkeyden ymmärtää, sillä Yhdysvalloissa kysymys sukupuolesta kytkeytyy identiteettipolitiikkaan ja kulttuurisotiin.

Gender reveal -juhlat ovat nyt samaa vyyhtiä. Teemana saattaa olla ”touchdowns or tutus”, eli pelaako lapsi jenkkifutista vai tanssiiko hän balettia, tai ”guns or roses”, eli kantaako lapsi asetta vai ruusua.

– Vauvajuhlan keskiöön tulee feminiinisyyden ja maskuliinisuuden äärimmäinen vastakkainasettelu. Se on sekopäistä, Karvunidis sanoo.

Monissa maissa vauvan sukupuoli on elämän ja kuoleman kysymys, hän muistuttaa. Intiassa ja Kiinassa sitä ei saa selvittää etukäteen, sillä tyttöjä abortoidaan paljon poikia enemmän.

– Surullisimpia ovat videot, joissa vanhemmat pettyvät tulevan lapsensa sukupuoleen ja heittävät kakun maahan tai marssivat pois.

Karvunidis ymmärtää vanhempia, jotka järjestävät sukupuolenpaljastusjuhlia. Hän tietää, millaista on odottaa lasta yksin. Vanhat juhlaperinteet myös jakavat heteroparit kahtia: äideille pidetään vauvakutsuja, isille varpajaisia.

– Jos vanhemmat haluavat järjestää juhlan ja yrittää rakentaa yhteisöä ympärilleen, en syytä heitä siitä, Karvunidis sanoo.

Hän rohkaisee ihmisiä järjestämään itselleen juhlia matalalla kynnyksellä.

– Toivon vaan, että he jättäisivät vähemmälle sinisen ja pinkin ja sen, että lapsen koko persoona määritellään ennen hänen syntymäänsä. Jos fokus on juhlimisessa, niin antaa mennä, juhlikaa!

Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella

Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostilla osoitteeseen tuomo.bjorksten@yle.fi. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.

Jaa.
Exit mobile version