tiistai, 21 toukokuun

Finlandia-ehdokas ja lukija-Finlandian voittanut romaani Väylä kertoo Lapin sodan ajasta, jolloin kymmenet tuhannet joutuivat lähtemään kodeistaan evakkoon.

Ylitorniolaislähtöisen Rosa Liksomin Väylä-teos saa kantaesityksensä Kemin Teatterissa ensi syksynä. Romaani kertoo Lapin sodan ajasta, jolloin kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat hylkäämään kotinsa.

Keskiössä on kotitilansa karjaa kuljettava tyttö, jonka perheen sota on hajottanut. Rosa Liksomin romaaniin perustuva esitys kuvaa, miltä maailman mullistus näyttää pienimpien silmin. Vuoden mittainen tarina kertoo siitä, miltä tuntuu jättää kotinsa ja palata takaisin.

Liksomin teos oli Finlandia-ehdokas vuonna 2021 ja voitti lukija-Finlandian.

Näytelmässä nähdään vierailijana Kemin kaupunginteatterista eläköitynyt ja siellä työnsä 40 vuotta sitten aloittanut Sirpa Filppa, joka tekee paluun Kemissä teatterin näyttämölle.

Rooleissa nähdään Sirpa Filpan lisäksi Laura Eskola, Olli Halttu, Suvi Hurme ja Antti Kyllönen sekä uutena näyttelijänä aloittava Helena Puska. Näytelmän lavastaa Kaisa Niva ja puvustaa Elina Vasko.

Kemin teatteriin Väylän ohjaa ja sovittaa Tuomo Rämö, joka on toiminut muun muassa Tampereen Teatterissa, Turun kaupunginteatterissa ja Teatteri Jurkassa. Hänen Lappeenrannan kaupunginteatteriin tekemänsä ohjaus ja sovitus Viimeinen Atlantis on voittanut vuoden esityksen Thalia-palkinnon ja se nähtiin viime vuonna Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa.

Tässä ajassa puhuttava näytelmä

Kemin Teatteri on hyvillään voidessaan tuoda Väylän näyttämölle ensimmäisenä Suomessa.

– Rosa Liksom on ollut itselleni yksi suurimmista kirjallisista vaikuttajista. Olen äärimmäisen iloinen saadessamme tuoda näyttämölle tämän teoksen, joka tässä ajassa puhuttaa koko ajan entistäkin enemmän, teatterin taiteellinen johtaja Petri Jäärni sanoo.

Näytelmän ensi-ilta on 18. syyskuuta. Ensimmäisten esitysten liput ovat tulleet jo myyntiin. Kemin Teatteri julkaisee koko syksyn ohjelmiston toukokuun alussa, ja kaikki liput tulevat tuolloin myyntiin.

Jaa.
Exit mobile version