sunnuntai, 7 heinäkuun

Hycamite rakentaa Kokkolan suurteollisuusalueelle uutta tuotantolaitosta, jossa se valmistaa metaanista vetyä ja puhdasta, kiinteää hiiltä.

Hycamiten hallituksen puheenjohtaja Matti Malkamäki kuvattuna Kokkolan suurteollisuusalueella sijaitsevalla pilottilaitoksella. Arkistokuva. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolalainen vedyntuottaja Hycamite alkaa tuottaa grafiittia sähköautojen akkuihin. Grafiitti on hiilen yleisin ilmenemismuoto.

Hycamite on kehittänyt menetelmän, jolla se hajottaa metaania katalyytin ja lämmön avulla avulla vedyksi. Vedyn lisäksi lopputuotteena on puhdasta hiiltä.

Hycamiten mukaan sen valmistaman grafiitin hiilijalanjälki on hyvin pieni verrattuna perinteisesti tuotettuun synteettiseen grafiittiin.

– Hycamiten grafiitti soveltuu sähköautojen akuissa käytettäväksi sellaisenaan tai jatkojalostettuna riippuen yksittäisen akkuvalmistajan tarpeista, kertoo Hycamiten hiilituotteista vastaava johtaja Niina Grönqvist tiedotteessa.

Yritys rakentaa parhaillaan uutta tuotantolaitosta Kokkolan suurteollisuusalueelle. Sen tarkoituksena on todentaa uuden metaaninpilkkomisteknologian kannattavuus, ja siitä tulee Euroopan suurin metaanipyrolyysilaitos.

Laitos voi tuottaa 2 000 tonnia vetyä ja 6 000 tonnia korkealaatuista hiiltä vuodessa. Hycamite on solminut esisopimuksen vastaavan laitoksen toimittamisesta Yhdysvaltojen Oregoniin.

Lisää: Vetyteknologian uusi päänavaus: kokonaan Suomessa kehitettyä tekniikkaa aletaan viedä Yhdysvaltoihin

Yhtiön mukaan sen prosessissa syntyvät muut hiilituotteet ovat sähköä johtavia, joten ne soveltuvat esimerkiksi superkondensaattoreihin, elektroniikkaan, sähkökaapeleihin, polymeerien lisäaineisiin ja komposiittimateriaaleistvalmistettuihin rakennusosiin.

Hycamiten teknologia hajottaa metaania alkuaineisiinsa vedyksi ja hiileksi ilman kasvihuonekaasujen vapautumista ilmakehään. Maakaasu on lähes kokonaan ja biokaasu suurimmalta osin metaania.

Hycamiten mukaan sen käyttämät katalyytit ovat ympäristön kannalta kestäviä, koska ne ovat kierrätettäviä ja niitä voidaan tuottaa teollisuuden sivuvirroista.

Jaa.
Exit mobile version