lauantai, 19 lokakuun

Kaksi kilpailijaa jätti tehtävän suorittamatta. Tuotannon mukaan kilpailun tehtäviä ei muokata kilpailijoiden vakaumusten vuoksi, mutta suorituksiin ei myöskään pakoteta.

Uusimmassa Amazing Race Suomi -televisiosarjan jaksossa kilpailijoiden pitää syödä sian aivoja ja pässin kiveksiä. Osalle vegaaniruokavaliota noudattavista kilpailijoista tehtävä on liikaa.

Tositelevisio-ohjelmassa kilpailuparit matkustavat ympäri maailmaa ja suorittavat erilaisia tehtäviä.

Bukarestissa kuvatussa jaksossa kilpailijoiden pitää ensin valmistaa ruuaksi pässin kives ja sian aivot. Paikallinen ruoka-ammattilainen arvioi annokset asianmukaisesti kypsennetyiksi.

Seuraavassa tehtävässä toisen kilpailijoista pitää syödä lautanen tyhjäksi. Tehtävän suorittaja piti lukita ennen kuin tehtävän sisältö oli kilpailijoilla tiedossa.

Adeliina Arajuuri on ollut vegaani 15 vuotta.

– Kun tuli tuo syömisjuttu, meinasi kamelin selkä katketa. Nuo pehmeät aivot, mä yritin vain meditoida itseni johonkin muualle, hän kommentoi.

Ohjelmassa hän pakottaa itsensä syömään yökkäillen ja suunsa kädellä peittäen. Hän vaikuttaa itkuiselta, nenä ja silmät vuotavat.

Tehtävä tulee myös Mimosa Willamolle. Hänellä ja kilpakumppanillaan Patrick Willamolla on käytössään etu, jonka avulla he saavat ohitettua tehtävän.

– Tätä pyykkilautaa voi piiskata vaikka kuinka paljon, mutta ei niin, että vegaani lähtee kokeilemaan kahta isoa liha-annosta, hän sanoo ohjelmassa ja taputtaa vatsaansa.

Annos koituu myös Maria Nyqvistin kohtaloksi.

– Mä en pysty. Mä en syö lihaa ollenkaan.

Hän jättää annoksen syömättä ja saa parinsa Jani Sievisen kanssa aikasakon. He putoavat lopulta kisasta.

Kilpailijoiden vakaumus voi olla ristiriidassa tehtävien kanssa

Ohjelmaa tuottaa Moskito Television. Petra Martikainen on yksi ohjelman vastaavista tuottajista. Hän vastasi Ylen kysymyksiin sähköpostilla.

Martikainen kertoo, että tehtävien suunitteluprosessi on hyvin pitkä, ja sen aikana pohditaan laajasti monia näkökulmia yhdessä kunkin maan paikallisen tiimin kanssa.

– Koska tehtävät ovat uskollisia eri maiden kulttuureille, meidän näkökulmastamme ei tuntuisi kovin mielekkäältä vaatia kulttuurisiin asioihin tai perinteisiin resepteihin pohjautuvia tehtäviä muutettaviksi kilpailijoidemme vakaumusten vuoksi.

Martikaisen mukaan kilpailijat tietävät etukäteen, että omat vakaumukset voivat olla ristiriidassa joidenkin kohdemaiden kulttuurien ja etenkin ruokakulttuurin kanssa.

– Jokainen kilpailija päättää näiden keskusteluiden pohjalta, haluaako hän osallistua ohjelman tekoon vai ei, hän sanoo.

Jaa.
Exit mobile version