perjantai, 22 marraskuun

Sähkökatkosta täytyy joskus ilmoittaa, mutta ei aina. Sähkökatkot ovat vähentyneet viime vuosina vauhdilla.

Elveran Jouni Raatikainen korjaa sähkölinjaa Mikkelissä. Myös korjaamista on pitänyt ajoittaa myrskytilanteen mukaan. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Suomen yli pyyhkivä Jari-myrsky on saanut aikaa pahaa jälkeä ja katkonut sähköjä lähes kaikkialla Suomessa.

Pahimmillaan sähkökatkoja on ollut yli 80 000 kohteessa.

Vikoja on kuitenkin saatu korjattua vauhdilla ja keskiviikkoillan pahimmista hetkistä sähkökatkojen määrä oli puolittunut jo torstaihin puolen päivän aikaan. Kello 13 aikaan oli kuitenkin yhä yli 40 000 sähkökatkoa laajasti ympäri maan.

Vielä ei ole tietoja, kuinka paljon korvauksia sähkönsiirtoyhtiöt joutuvat maksamaan asiakkailleen. Vakiokorvauksia aletaan maksaa, jos sähkökatko kestää yli 12 tuntia.

Asiakas saa sähkönsiirtoyhtiöltä niin sanotun vakiokorvauksen, vaikka sähkökatko ei olisi aiheuttanut varsinaista haittaa.

Hyvityksen saadaksesi toimi näin:

  • Sähkökatkon sattuessa tarkista ensin, että omat sulakkeesi ovat kunnossa
  • Tarkista netistä, näkyykö oma osoitteesi sähkönsiirtoyhtiösi vikakartalla
  • Jos vikakartan mukaan alueella ei olisi häiriöitä, mutta sinun sähkösi ovat yhtä poikki, tee ilmoitus sähkönsiirtoyhtiöllesi soittamalla tai yhtiön nettisivun ilmoituslomakkeella
  • Jos oma osoitteesi näkyy sähköyhtiön vikakartalla, tiedät että yhtiöllä on tieto sähkökatkostasi. Silloin sinun ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta
  • Jos sähkökatko kestää yli 12 tuntia saat korvauksen. Tarkista, että seuraavassa sähkölaskussasi korvaus näkyy hyvityksenä. Suuret hyvitykset voivat jakaantua useammalle laskulle.
  • Jos sähkökatko on aiheuttanut selvää haittaa, voit saada vakiokorvauksen lisäksi vahingonkorvausta. Näissä tapauksissa kuitenkin punnitaan aina tapauksittain, olisiko sekä sähköyhtiö että asiakas voinut omilla toimillaan estää tai pienentää vahinkoa.
    Saat hyvityksen sähkönsiirron koko vuoden maksuista eli verkkopalvelumaksusta riippuen siitä, kuinka kauan sähkökatko kestää.
Näin yli 12 tunnin sähkökatkot korvataan
Sähkökatko kestää Hyvitys vuoden sähkönsiirron maksuista
12 – 24 tuntia 10 prosenttia
24 – 48 tuntia 25 prosenttia
48 – 72 tuntia 50 prosenttia
72 – 120 tuntia 100 prosenttia
120 – 288 tuntia 150 prosenttia
yli 288 tuntia 200 prosenttia

Enimmillään yksi asiakas voi saada 2 000 euroa vakiokorvausta vuodessa.

Energiaviraston mukaan korvattavien sähkökatkojen ja niistä maksettujen korvauksien määrä on laskenut tuntuvasti viime vuosina. Vuonna 2011 korvauksien määrä ylitti jopa 45 miljoonan euron rajan.

Energiaviraston tuoreimman tiedon mukaan vuonna 2022 korvauksia maksettiin enää noin 2,5 miljoonaa euroa.

Vuosittainen vaihtelu on suurta myrskyistä ja lumisuudesta riippuen, mutta sekä katkojen että korvausten suunta on ollut laskemaan päin. Korvattavien sähkökatkojen määrä on pudonnut alle kymmenesosaan vuoden 2011 tasosta.

Kalliit remontit tuovat säästöä

Sähkösiirtoyhtiöille vakiokorvaukset käyvät kalliiksi ja vuoden 2036 jälkeen tilanne kiristyy entisestään. Siitä lähtien on huolehdittava, että sähkökatkot eivät veny yli kuuden tunnin pituisiksi. Siksi sähkösiirtoyhtiöt pyrkivät varmistamaan, että sähkökatkoja tulee yhä vähemmän.

Tyypillisimmin sähkönsiirtoa siirretään ilmajohdoista maan alle varsinkin taajamissa. Siirtoyhteyksiä voidaan siirtää myös metsäisiltä osuuksilta teiden varteen, jolloin mahdollisten vikojen korjaaminen on helpompaa, eikä kaatuvat puut ole yhtä suuri riski.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan PKS-sähkönsiirtoyhtiöllä on 23 000 kilometriä kaapeliverkkoa. Toimitusjohtaja Sami Kervinen on tyytyväinen, että kovasta myrskystä huolimatta yhtiön alueella oli torstaina iltapäivällä vain 230 sähkökatkoa.

Kervisen mukaan PKS:n tekemät maakaapeloinnit ovat parantaneet sähköverkon myrskyn kestävyttä. Kallis työ tuottaa siten myös pikku hiljaa myös säästöä kun korjaamis- ja korvaamiskulut laskevat.

Kervinen kuitenkin toivoo, että vuoden 2036 aikatauluun saataisiin jatkoaikaa vuoteen 2044 saakka, jolloin sähkönsiirtoyhteyksien turvaamiseen kuluvat investoinnit pysyivät kohtuullisempina.

Energiateollisuus ry:n johtavan asiantuntija Ina Lehdon mukaan investoinnit ovat kannattaneet.

– Toimitusvarmuusinvestoinnit varmasti auttavat yhtiöitä siinä, että sähköt palautetaan huomattavasti nopeammin, kuin jos verkot olisivat kymmenen vuoden takaisessa kunnossa, Lehto summaa.

Jaa.
Exit mobile version