sunnuntai, 6 lokakuun

S-70-drooneista on mahdollisesti tulossa Venäjän oma rynnäkködrooni, joka toimisi miehitettyjen hävittäjien rinnalla.

Itä-Ukrainan taivaalla nähtiin eilen lauantaina erikoinen tapahtuma. Tšasiv Jarin lähellä kaksi ilma-alusta lensi lähellä toisiaan. Eräässä vaiheessa jälkimmäisestä aluksesta ammuttiin ilmeisesti torjuntaohjus, joka pudotti edellä lentäneen aluksen.

Tapaus nähdään esimerkiksi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n julkaisemalta videolta.

Ukrainalaisten tultua katsomaan hylkyä ilmeni, että kyseessä oli todennäkäisesti Venäjän uudenaikaisimpiin taistelulennokkeihin kuuluva S-70 Ohotnik-b (Metsästäjä).

S-70 on Venäjän kehittyneimpiä droonityyppejä, mutta se ei ole vielä massatuotannossa, vaan laitteita on rakennettu Forbes-lehden mukaan ”kourallinen”.

Tšasiv Jarin lennolla S-70 oli mahdollisesti tiedustelutehtävällä. Asiantuntijoiden mukaan Ukrainan elektroninen puolustus on hyvin voimakasta. On mahdollista, että laitteen ohjaajat havaitsivat, ettei se ollut enää hallinnassa, vaan olisi päätynyt Ukrainaan.

S-70 päätettiin tuhota ampumalla sitä ilmasta-ilmaan-ohjuksella. Näin tehtiinkin, mutta drooni ei tuhoutunut kokonaan, vaan siipien kärkiväliltään yli 20-metrisestä droonista on saatu merkittäviä osia ukrainalaisten haltuun.

Ukrainan oman droonituotannon kannalta S-70 on äärimmäisen kiinnostava. Sitä on suunniteltu tiettävästi myös itsenäisiin rynnäkkötehtäviin ja toimimaan ”lojaalina siipimiehenä” miehitetyn Suhoi Su-57 -hävittäjän kanssa, kertoo sotilas-alan julkaisu Defence-blog.

On mahdollista, että droonin ampui alas juuri Su-57, jonka kanssa yhteistoimintaa harjoiteltiin.

Su-57 on Venäjän pitkäaikainen ja epäonninen kehitystyö tutkassa näkymättömän huippuhävittäjän kehittämiseksi. Hanke on kohdannut paljon viivästyksiä, eikä Su-57 ole juuri käynyt Ukrainan rintamalla. Kehityshankkeesta kertoo WarZone-julkaisu.

Asiantuntijat pitävät myös mahdollisena, että droonin ampui alas ukrainalainen hävittäjä.

Jaa.
Exit mobile version