tiistai, 22 lokakuun

Länsimaat ennustavat Putinin käyttävän kokousta hyväksi propagandatarkoituksiin.

Venäjä isännöi tänään alkavaa kolmepäiväistä Brics-maiden huippukokousta Kazanissa. Paikalle saapuu johtajia noin paristakymmenestä maasta sekä YK:n pääsihteeri António Guterres.

Länsimaissa kokousta pidetään Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin yrityksenä osoittaa, ettei maa ole kansainvälisesti eristyksissä. Brics-tapaaminen on suurin Venäjällä järjestetty kansainvälinen kokous hyökkäyssodan alkamisen jälkeen helmikuussa 2022.

Brasilia, Venäjä, Intia ja Kiina perustivat Brics-ryhmän vuonna 2009. Myöhemmin ryhmään ovat liittyneet Etelä-Afrikka, Egypti, Etiopia, Arabiemiraatit ja Iran. Myös Saudi-Arabia on kutsuttu jäseneksi.

Kazaniin saapuvat muun muassa Kiinan presidentti Xi Jinping ja Intian pääministeri Narendra Modi.

Brics-ryhmän varsinaisten jäsenten lisäksi Venäjälle saapuu edustajat reilusta kymmenestä maasta, jotka pyrkivät joko ryhmän jäseniksi tai yhteistyöhön sen kanssa. Näistä osallistujista kiinnostavin lienee Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Turkki on tukenut sodassa Ukrainaa, mutta pitänyt samalla yhteyksiä yllä Venäjän johtoon.

Turkki on myös Naton jäsenmaa, mutta ilmoitti silti syyskuussa haluavansa liittyä Brics-ryhmään.

Kenties kiistellyintä on YK:n Guterresin osallistuminen Kazanin kokoukseen, jota isännöi YK:n peruskirjaa räikeästi hyökkäyssodalla rikkonut Venäjä. Venäjän pelätään käyttävän Guterresin läsnäoloa hyväksi omiin propagandatarkoituksiinsa.

Jaa.
Exit mobile version