Viime aikoina Venäjän armeija on hyökännyt Ukrainaan yhä useammin termobaarisella latauksella varustetuilla drooneilla. Ukraina on kuitenkin onnistunut torjumaan suurimman osan Venäjän drooni- ja ohjusiskuista.
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan yli 6 000 droonilla tai ohjuksella syys-, loka- ja marraskuun aikana, selviää The Wall Street Journalin laskelmista.
Venäjä ampui neljä kertaa enemmän drooneja tai ohjuksia Ukrainaan kuluvan vuoden syksynä kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2023.
Venäjä myös hyökkäsi Ukrainaan syksyllä kolme kertaa useammin drooneilla ja ohjuksilla kuin kesällä. Venäjä teki 92 prosenttia kaikista syksyn hyökkäyksistä drooneilla tai harhautuslennokeilla.
Venäjän joukot käyttävät harhautuslennokkeja kuluttaakseen Ukrainan ilmatorjuntaa.
WSJ:n arvioiden mukaan lokakuussa Ukraina onnistui torjumaan 93 prosenttia Venäjän laukaisemista drooneista.
Venäjän ampumista ballistisista ja hypersoonisista ohjuksista Ukraina torjui lokakuussa kahdeksan prosenttia. Marraskuussa luku oli jopa 40 prosenttia.
Venäjän droonit muuttuvat vaarallisemmiksi
Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjän armeija on viime kuukausien aikana alkanut käyttää yhä useammin hyökkäyksissään termobaarisella latauksella varustettuja drooneja.
Termobaariset aseet aiheuttavat räjähdyksen aikana korkean paineen ja lämpötilan, mikä voi aiheuttaa suurta tuhoa.
AP:n mukaan Venäjä laukaisee termobaarisella latauksella varustettuja drooneja usein yhdessä harhautuslennokkien kanssa.
AP:n arvioiden mukaan jo yli puolet Venäjän ampumista lennokeista on harhautuslennokkeja.
Mediatietojen mukaan Venäjän Tatarstaniin perustettiin tänä tänä vuonna asetehdas, jossa Venäjä valmistaa harhautuslennokkeja ja termobaarisella latauksella varustettuja drooneja.
Oppositiomedia Meduzan mukaan Tatarstanin droonitehdas tuottaa päivittäin noin 40 halpaa harhautuslennokkia ja noin 10 Shahed-tyyppistä lennokkia hyökkäyksellisellä varustuksella.
Yhden Shahedin valmistaminen maksaa Venäjälle noin 50 000 dollaria.
Lähde: AP