tiistai, 22 lokakuun

Ulkopoliittisen instituutin johtavan tutkijan Sinikukka Saaren mukaan Venäjän syyt vaikuttaa Moldovan sunnuntaisiin vaaleihin liittyivät sotastrategiaan ja imagoon.

Venäjä pyrki selkeästi vaikuttamaan Moldovan sunnuntaisiin vaaleihin, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari maanantai-illan A-studiossa. Moldovan poliisin mukaan maahan saapui Moskovasta ihmisiä, jotka jakoivat äänestäjille käteistä rahaa, jotta nämä äänestäisivät Venäjä-mielisiä ehdokkaita.

– Moldova on helppo kohde, koska se on Euroopan köyhin maa, ja pienelläkin rahalla voi ostaa ääniä, Saari toteaa.

Saaren mukaan pienikokoinen Moldova ei ole Venäjän etupiirimaista tärkein, mutta se on hyökkäyssodassa strategisesti merkittävä valtio.

– Jos Venäjä kykenisi joskus etenemään Ukrainassa, Moldova olisi looginen päätepiste sille.

Toisaalta kyse on myös Venäjän imagosta, Saari sanoo.

– Kaikki, mikä on pois EU:lta ja länneltä, on Venäjän logiikassa Venäjälle.

Moldovassa äänestettiin sunnuntaina sekä EU-jäsenyydestä että presidentistä. EU-myönteinen istuva presidentti Maia Sandu voitti vaalit selkeästi ja EU-jäsenyyden kannattajat voittivat kansanäänestyksessä täpärästi 50,46 prosentin osuudella.

Saaren mukaan Venäjän ote on livennyt Moldovan kaltaisissa entisissä neuvostomaissa, koska länsisuuntaus on voimistunut niissä. Seuraavaksi Venäjän huomio saattaa kiinnittyä Georgian tuleviin vaaleihin.

– Jokainen vaali on suuri ponnistus, jatkuuko tämä länsilinja vai ei.

Katso maanantain A-studio Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version