maanantai, 31 maaliskuun

Yhdysvallat tiedotti eilen tiistaina välittäneensä Ukrainan ja Venäjän välille tulitaukoratkaisun, joka koskee Mustaamerta.

Pian tämän jälkeen Venäjä asetti uusia ehtoja sopimuksen voimaan astumiselle. Se tiedotti vaativansa tiettyjen Venäjän vastaisten pakotteiden purkamista.

Venäjä pelaa taitavasti aikaa, ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari arvioi.

Saaren mukaan nykyisten neuvotteluiden haasteena on se, että Venäjällä ei näytä selvästikään olevan kiire.

Venäjä pyrkii esiintymään niin, että se suhtautuu positiivisesti Yhdysvaltain neuvotteluyrityksiin. Samalla se asettaa koko ajan maksimaalisia ehtoja, jotka käytännössä tarkoittavat todella suuria myönnytyksiä Ukrainalta.

– Yleensähän neuvotteluissa on aina heikoilla se, jolla on kiire, Saari sanoo.

– Tässä tapauksessa se on Yhdysvallat, joka haluaa nopeasti tuloksia. Yhdysvalloista riippuvainen Ukraina on saman aikapaineen alla. Venäjä pyrkii käyttämään tämän asetelman hyväkseen.

Näin kiovalaiset kommentoivat neuvotteluita Mustanmeren tulitauosta:

Erilliset sopimukset

Yhdysvallat kävi Saudi-Arabiassa useamman päivän erillisiä neuvotteluja sekä Ukrainan että Venäjän kanssa.

Se on jo sinänsä edistysaskel Ukrainan rauhanprosessissa. Sinikukka Saaren mukaan oli lupaavaa, että nyt ensi kertaa näytti siltä, että aidosti neuvoteltiin useamman päivän ajan.

Kuvaavaa kuitenkin on, että sopimuksia tehtiin kaksi: yksi Yhdysvaltain ja Venäjän välillä, toinen Yhdysvaltain ja Ukrainan välillä. Valkoinen talo ilmoitti niistä eilen kahdella eri tiedotteella.

Teksteissä ei tarkkaan ottaen sanottu Ukrainan ja Venäjän sopineen keskenään yhtään mistään.

Molemmissa teksteissä kerrottiin samoin sanoin jonkinlaisesta tulitauosta Mustallamerellä. Monet muutkin kohdat olivat identtisiä.

Sopimuksissa oli myös olennainen ero. Ukrainan kanssa Yhdysvallat sitoutui edistämään muun muassa Venäjälle pakkosiirrettyjen lapsien palauttamista.

Venäjän kanssa tekemässään sopimuspaperissa Yhdysvallat lupaa edistää Venäjän maataloustuotteiden ja lannoitteiden pääsyä takaisin maailmanmarkkinoille.

Vielä merkittävämpää on, että Yhdysvallat lupaa edistää Venäjän laivojen pääsyä eri satamiin ja niiden vakuutusmaksujen alentamista sekä auttaa Venäjää palaamaan pankkien kansainvälisiin maksujärjestelmiin.

Laivoja ja pankkijärjestelmää koskevat toimet ovat Venäjän vastaisten pakotteiden ytimessä.

Venäjä esitti ehtoja tulitauolle

Yhdysvaltain ilmoituksen jälkeen Venäjä esittikin eilen asian toisin.

Sopimuksessa Yhdysvallat oli ainoastaan luvannut edistää edellä mainittuja Venäjän toivomia asioita.

Mutta omassa viestissään Venäjä asettikin kyseisten pakotteiden purkamisen ennakkoehdoksi koko tulitaukosopimukselle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syytti Venäjää valehtelusta ja manipuloinnista.

– Kreml valehtelee taas väittäessään, että Mustanmeren tulitauko riippuu pakotteista, Zelenskyi sanoi.

Joka tapauksessa Yhdysvallat ei voi yksin päättää näiden pakotteiden purkamisesta. Pankkeja ja erityisesti eurooppalaisia satamia koskevat pakotepäätökset riippuvat pitkälti EU:n ratkaisuista.

Tutkija Sinikukka Saaren mielestä tämä alleviivaa haastetta, joka syntyy siitä, että eurooppalaisia toimijoita ei ole neuvottelupöydässä.

Yhdysvallat sanoo sopimuksessaan Venäjän kanssa auttavansa Venäjää pääsemään takaisin maataloustuotteiden maailmanmarkkinoille. Se, mitä tämä auttaminen käytännössä tarkoittaa, jää epäselväksi.

– Tämä voi tarkoittaa monia eri asioita. Onko tämä auttaminen lähinnä sitä, että keskustellaan vaikkapa EU:n kanssa tästä asiasta? Vai onko se esimerkiksi painostusta suhteessa eurooppalaisiin toimijoihin, Saari pohtii.

Epämääräiset muotoilut ovat osa Venäjän taktiikkaa

Saari muistuttaa, että tämä on hyvin tyypillistä venäläistä neuvottelutaktiikkaa.

– Venäjä usein ujuttaa sopimusteksteihin tarkoituksella epäselvyyksiä, joihin se voi sitten myöhemmin vedota, kun se ei noudata näitä sopimuksia, Saari kertoo.

– Yksi esimerkki taktiikasta on ujuttaa eri kieliversioihin vähän erilaisia muotoiluja. Venäläisessä sopimusversiossa voi olla hieman erilainen muotoilu kuin englanninkielisessä. Näin luodaan epämääräisyyksiä, joita Venäjä myöhemmin käyttää hyväksi.

Nämä kaikki keinot olivat käytössä jo 2014 Minskin sopimuksissa, Saari sanoo.

Jaa.
Exit mobile version