keskiviikko, 23 lokakuun

Ety-järjestön mukaan vaalit ja kansanäänetys järjestettiin hyvin, kansalaisten perusoikeuksia kunnioitettiin pääsääntöisesti ja ehdokkaat saivat kampanjoida vapaasti.

Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan Moldovan presidentinvaalit ja EU-kansanäänestys olivat epärehelliset.

Zaharova väittää, että Euroopan unioni ja Yhdysvallat sekaantuivat maan vaaleihin. Zaharova ei kuitenkaan esittänyt todisteita väitteelleen.

Myös Venäjän itsevaltaisen presidentin Vladimir Putinin hallinnon tiedottaja Dmitri Peskov kertoi aiemmin ”ihmettelevänsä” EU-jäsenyyden kannattajien määrän nousua.

– Näemme mekaanista, vaikeasti selitettävää nousua sekä Maia Sandun että EU-jäsenyyden kannatuksessa, Peskov sanoi.

Myös Peskovin mukaan Moldovan vaalit olivat epärehelliset. Hän väittää, että oppositiolta evättiin mahdollisuus kampanjoida ja että viranomaiset painostivat opposition edustajia.

– Heitä vainottiin, heitä heitettiin selleihin, kuulusteltiin. Heitä ei päästetty maahan, tiedotusvälineitä suljettiin, internetin tietolähteitä estettiin ja niin edelleen.

Myöskään Peskov ei esittänyt todisteita väitteilleen.

Moldovassa äänestettiin sunnuntaina sekä presidentinvaaleissa että kansanäänestyksessä perustuslain muutoksesta, jolla EU:hun liittyminen kirjattaisiin maan lakiin kansalliseksi tavoitteeksi. EU-myönteinen kanta voitti kansanäänestyksessä niukalla enemmistöllä.

Ety-järjestön vaalitarkkailijoiden mukaan vaalit ja kansanäänestys oli järjestetty hyvin, ja kansalaisten perusoikeuksia kunnioitettiin pääsääntöisesti. Ehdokkaat saivat kampanjoida vapaasti, järjestö sanoo.

EU: Venäjä kohdisti painostusta ja pelottelua Moldovan vaaleihin

EU:n mukaan Moldovan EU-kansanäänestykseen kohdistui Venäjän ja sen välikäsien ennennäkemätön painostus ja pelottelu.

Moldovan poliisi paljasti lokakuun alussa Venäjän mittavan vaalivaikuttamisoperaation. Venäjän epäillään ostaneen ääniä lähettämällä rahaa jopa 150 000 henkilölle Moldovaan, jossa äänioikeutettuja on reilu miljoona.

Moldovan vaaleissa tarkkailijana toiminut kansanedustaja (vihr.) ja entinen ulkoministeri Pekka Haavisto sanoi, että äänten ostamisesta on näyttöä EU-kansanäänestyksessä.

– Täällä on uutisissa esiintynyt henkilöitä, joiden ääni on ostettu tai myyty, Haavisto sanoo.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt, että se olisi sekaantunut Moldovan vaaleihin.

Jaa.
Exit mobile version