sunnuntai, 19 toukokuun

Ukraina sanoo ottaneensa kiinni kaksi ukrainalaista upseeria, jotka kuuluivat salamurhia suunnitelleeseen vakoojaverkostoon.

Sakari Nuuttila,

Tomi Pyy

Ukrainan turvallisuuspalvelun SBU kertoo paljastaneensa Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n vakoojien verkoston, joka valmisteli presidentti Volodoymyr Zelenskyin ja muiden Ukrainan valtion johtoon kuuluvien henkilöiden salamurhia.

SBU:n mukaan vakoojaverkostoon, jonka toimintaa FSB valvoi Moskovasta käsin, kuului kaksi Ukrainan valtion turvallisuusviraston everstiä, jotka välittivät tietoa Venäjälle. Heidät on otettu kiinni.

SBU kertoo, että yksi verkoston tehtävistä oli etsiä presidenttiä lähellä olevia asevoimien henkilöitä, jotka voisivat ottaa Zelenskyin panttivangiksi ja myöhemmin tappaa hänet.

Ukrainan mukaan Venäjä on yrittänyt salamurhata Zelenskyin useita kertoja hyökkäyssodan aikana. Presidentti itse kertoi brittiläisen The Sun -lehden haastattelussa viime marraskuussa, että hän on selvinnyt ”viidestä tai kuudesta” salamurhayrityksestä.

Viime kuussa puolalaiset ja ukrainalaiset syyttäjät kertoivat, että yksi ihminen oli otettu kiinni epäiltynä tuen antamisesta Venäjän suunnitelmalle salamurhata Zelenskyi. Viime elokuussa SBU kertoi, että yksi nainen oli pidätetty, koska naisen epäiltiin juonivan Zelenskyin tappamista ja pyrkineen selvittämään presidentin liikkeitä pääkaupunki Kiovan ulkopuolella.

”Piti olla lahja Putinille”

Zelenskyin lisäksi hiljattain paljastunut verkosto suunnitteli Ukrainan turvallisuuspalvelun mukaan tappavansa sen johtajan Vasyl Maljukin, maan sotilastiedustelun johtajan Kyrylo Budanovin sekä muita korkea-arvoisia virkamiehiä.

Turvallisuuspalvelun ja sotilastiedustelun johtajat sekä muut korkea-arvoiset virkamiehet oli määrä tappaa siten, että heitä lähellä olleet Venäjän vakoojat olisivat lähettäneet Venäjälle tiedon heidän olinpaikoistaan.

Olinpaikkaan olisi sitten tehty raketti-isku, jonka jälkeen alueella edelleen olevat ihmiset olisi pyritty tappamaan droonilla. Lopuksi toinen raketti-isku olisi tuhonnut todisteet droonista, SBU kuvailee tutkimuksessaan selvinneitä tietoja.

– Terrori-isku, jonka piti olla lahja Putinille ennen hänen virkaanastujaisiaan, olikin Venäjän turvallisuuspalvelun epäonnistuminen, sanoo SBU:n johtaja Maljuk.

Venäjän presidentti Vladimir Putinin näytösvaaleja seuranneita virkaanastujaisia on vietetty Venäjällä tänään tiistaina.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Jaa.
Exit mobile version