perjantai, 28 kesäkuun

Venäjän Dagestanin tasavallassa sunnuntaina tapahtuneiden iskujen uhriluku on noussut kahteenkymmeneen.

Yhteensä 20 ihmistä on kuollut sunnuntai-iltana Venäjän Dagestanin tasavallan Mahatshkalan ja Derbentin kaupunkeihin tehdyissä terrori-iskuissa, Dagestanin terveysministeriö kertoi maanantaina.

46 ihmistä haavoittui. Kuolleiden joukossa on ainakin yksi ortodoksipappi, 15 poliisia sekä neljä siviiliä.

Dagestaniin julistettiin iskujen takia kolmen päivän suruaika.

Automaattiasein varustautuneet miehet iskivät Derbentissä sijaitsevaan ortodoksikirkkoon ja synagogaan iltakuudelta sunnuntaina. Paikallisviranomaisten mukaan ortodoksipapin kurkku viillettiin auki, ennen kuin kirkko sytytettiin palamaan.

Unescon maailmanperintökohteisiin listatussa Derbentissä asuu vuoristojuutalaisia, jotka ovat Kaukasian ja Azerbaidžanin alueella asuva, muinaiset juuret omaava juutalaisryhmä.

Samoihin aikoihin asemiesten ryhmä iski liikennepoliisien kimppuun pääkaupunki Mahatshkalassa. Kaupungin synagoga sytytettiin palamaan, alustavien tietojen mukaan Molotovin cocktaililla.

Kummassakin kaupungissa alkoivat tulitaistelut, joihin otti osaa Venäjän kansalliskaartin joukot. Viranomaisten mukaan kaikki viisi asemiestä tapettiin.

Venäjän federaation tutkintakomitea tutkii tapahtunutta terroritekona.

Tutkija: Todennäköisesti islamistinen isku

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Margarita Zavadskaya arvioi STT:lle maanantaina sähköpostitse, että iskut olivat todennäköisesti jonkun ääri-islamistisen verkoston tai järjestön tekemiä.

– Meillä ei vielä ole savuavaa asetta, mutta näyttää siltä, että tekijä olisi joku radikaaleista islamistisista järjestöistä, jotka toimivat Venäjän alueella, hän sanoi.

Dagestanin johdon väitteet iskujen liittymisestä Ukrainaan tutkija sivuutti epäuskottavina.

Venäjällä on kulunut vasta kolmisen kuukautta Moskovan konserttisaliin tehdystä iskusta, jossa kuoli ainakin 137 ihmistä. Konserttisalin iskun tekijöiksi ilmoittautui islamistisen ISIS-terrorijärjestön haarajärjestö Isis-K, joka tunnetaan myös nimellä Vilayat Khorasan.

Venäjän islamistisen terrorin juuret ovat 2000-luvun vaihteessa. Tällöin Tšetšenian sodat herättivät Venäjän hallintoa vastustavia islamisti-separatisteja toimimaan myös muun muassa Dagestanin alueella.

Seuraavan kymmenen vuoden aikoina islamistit tekivät useita verisiä iskuja eri puolilla Venäjää. Nyt tuoreet iskut ovat herättäneet maassa kysymyksen siitä, onko terrori palannut maahan.

Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov kiisti maanantaina vertaukset.

– Ei, nykyinen Venäjä on eri kuin tuolloin. Yhteiskunta on yhtenäistynyt ja tällaisille terroriteoille ei ole yhteiskunnassa tukea Venäjällä eikä Dagestanissa, Peskov sanoi AFP:n mukaan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Juttua päivitetty 24.6.2024 kello 18.17 Juttuun lisätty tieto viranomaisten tutkinnasta.

Jaa.
Exit mobile version