sunnuntai, 13 lokakuun

Venäjä on hyökkäyssotansa aikana kieltänyt lukuisia länsimaalaisia verkkosivuja ja sosiaalisen median palveluja.

Venäjän viestinnän, tietotekniikan ja joukkotiedotusvälineiden valvontapalvelu Roskomnadzor kielsi aiemmin tällä viikolla yhdysvaltalaisen pikaviestintä- ja videopuhelupalvelu Discordin käytön Venäjällä.

Roskomnadzorin yhtäkkinen päätös estää palvelun käyttö on raivostuttanut venäläisiä sotabloggaajia ja jättänyt maan armeijan vaikeaan tilanteeseen, yhdysvaltalainen sanomalehti The Washington Post sanoo.

Venäjän armeija on käyttänyt Discordia joukkojensa sisäiseen viestintään ja iskujen koordinoimiseen koko Ukrainassa käymänsä sodan aikana. Nyt venäläisjoukot ovat menettäneet yhden tärkeimmistä viestintäkanavistaan.

Maan joukkojen ahdinkoa lisää se, etteivät Venäjän viranomaiset ole onnistuneet kehittämään palvelulle luotettavaa ja tietoturvallista korvaajaa.

– Korvaavan palvelun olisi pitänyt olla valmiina ja komentajia olisi pitänyt varoittaa etukäteen, jotta viestintäketjut rintamalla eivät katkeaisi yhdessä hetkessä, The Washington Post kertoo yhden venäläisbloggaajan sanoneen.

Päätös herättää hämmennystä

Discordin kielto on herättänyt Venäjällä laajempaa keskustelua siitä, miten Moskovan byrokraatit aiheuttavat lyhytnäköisillä toimillaan vaikeuksia sotaa käyvälle armeijalleen Ukrainassa.

Rybarina tunnetun suositun sotabloggaajan Mikhail Zvinchukin mukaan on luonnollista, että Venäjän joukot turvautuvat länsimaisiin palveluihin, jos venäläistä vaihtoehtoa ei ole tarjolla.

– Sotilaallisesta näkökulmasta suurin ongelma ei ole se, etteivät tietyt komentopaikat enää saa suoraa kuvaa drooneista, vaan se, ettei puolustusministeriö yritä tarjota joukoille lainkaan uusia vaihtoehtoja, Zvinchuk sanoo Telegramissa.

Videopelaajien viestintäkanava

Discord on alunperin videopelaajia varten kehitetty viestintäpalvelu, joka mahdollistaa reaaliaikaisen yhteydenpidon pelaajien välillä.

Koronapandemian aikana palvelua alettiin käyttää myös laajemmin. Esimerkiksi Venäjän armeija hyödynsi sitä joukkopuheluihin ja reaaliaikaisen videokuvan jakamiseen rintamalta.

Venäjä on kieltänyt lukuisia länsimaalaisia verkkosivuja ja sosiaalisen median palveluja oman itsenäisen internetin muodostamiseksi.

Tuoretta Discord-kieltoa Roskomnadzor perustelee sillä, että palvelua on voinut käyttää haitallisiin tarkoituksiin. Viime kuussa Venäjä määräsi palvelun emoyhtiölle sakkoja siksi, ettei se suostunut poistamaan palvelustaan ”kiellettyä sisältöä”.

Jaa.
Exit mobile version