keskiviikko, 26 kesäkuun

Sergei Šoigu väistyy puolustusministerin paikalta ja tilalle tulee taloustieteilijä Andrei Belousov. Šoigun uusi virka on yhä lähellä presidentti Vladimir Putinia.

Venäjän puolustusministeriksi nousee taloustieteilijä, koska Venäjän puolustusbudjetti on paisunut ennätykselliseksi. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen maanantai-illan A-studiossa.

– Kysehän on siitä, ettei Venäjänkään kassa ole pohjaton.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on esittänyt, että maan varapääministerinä toiminut, ekonomisti Andrei Belousov nousee uudeksi puolustusministeriksi. Kaksitoista vuotta puolustusministerinä ollut Sergei Šoigu siirtyy Venäjän turvallisuusneuvoston sihteeriksi.

Lavikaisen mukaan Belousovin päätehtävä voi olla korruption suitsiminen.

– Venäjällä korruptio on keskeinen osa poliittista järjestelmää ja se on myös puolustushallintoon läpitunkema. Rauhan aikana sellaista voidaan suvaita, mutta sodan aikana Putinin prioriteettina on, että sota pitäisi voittaa.

Puolustusvoimain entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg on samaa mieltä Lavikaisen kanssa. Hänen mukaansa Venäjällä on laitettu paljon rahaa puolustusvälinetuotantoon, mutta rahaa on myös kadonnut suuria määriä.

Lindbergin mielestä tehtävä on vaativa yhden ihmisen hoidettavaksi.

– Niin kauan kuin muistan Venäjän järjestelmässä on ollut rakenteellista korruptiota, joten tämä on aikamoinen vuori yhdelle ihmiselle kiivettäväksi.

Lindbergin mukaan Belousovilla ei ole kytköksiä operatiiviseen toimintaan, joten asevoimien komentajan Valerie Gerasimovin rooli saattaa vahvistua jatkossa.

– Hän on nyt se kokenut tekijä ja sodankävijä.

Šoigun uusi pesti on Lavikaisen mukaan vaikutusvaltainen.

– Turvallisuusneuvosto koordinoi Venäjällä kaikkia turvallisuuspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä, ja Putin itse on neuvoston puheenjohtaja. Šoigu on ainakin viikoittain Putinin kanssa tekemisissä.

Katso maanantaina A-studio Yle Areenassa.

Jaa.
Exit mobile version