lauantai, 12 lokakuun

VARSOVA Venäläinen oppositiopoliitikko Ilja Jašin on harmissaan siitä, että Venäjä vapautti hänet elokuun suuressa vankienvaihdossa.

– Jos minua ei olisi viety lentokoneella FSB:n saattamana, en olisi koskaan lähtenyt maastani, Jašin sanoo.

Venäjä vapautti Jašinin ja 15 muuta poliittista vankia ja länsimaiden kansalaista vankienvaihdossa. Vastineeksi Yhdysvallat ja sen liittolaiset vapauttivat kahdeksan venäläistä vakoojaa.

Yle tapasi Jašinin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin inhimillisen ulottuvuuden konferenssissa Varsovassa lokakuun alussa.

Jašin myöntää olleensa myös helpottunut päästyään vapaaksi kahden raskaan vankilavuoden jälkeen. Silti hän haluaisi palata Venäjälle.

– Se on kotini. Synnyin ja kasvoin siellä, ja vanhempani asuvat siellä. Siellä ovat myös ystävieni haudat, Jašin sanoo.

Toistaiseksi paluu ei ole mahdollinen, koska häntä odottaisi hyvin todennäköisesti vain uusi vankilatuomio. Jašinin mukaan Venäjän viranomaiset tekivät selväksi, että seuraavasta vankilareissusta hän ei enää selviäisi.

Jašin tiesi joutuvansa vankilaan

41-vuotias Jašin on yksi Venäjän tunnetuimmista jäljellä olevista oppositiopoliitikoista. Hän alkoi käydä presidentti Vladimir Putinia vastustaneissa mielenosoituksissa jo teini-ikäisenä 2000-luvun alussa.

2010-luvulla Jašin oli pienen Parnas-oppositiopuolueen johtohahmoja. Hän oli myös yksi harvoista oppositioedustajista Moskovan kaupunginvaltuustossa, kunnes uusi ehdokkuus estettiin vuonna 2021.

Kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan, Jašin oli varma, että hänen vangitsemisensa oli vain ajan kysymys. Hänellä ei ollut mitään aikeita vaieta tai lähteä maasta.

Pian hyökkäyssodan alettua hän kävi hammaslääkärillä, koska tiesi, ettei vankeudessa saisi hammashoitoa.

– Kaikista poliittisista vangeista olin todennäköisesti parhaiten varautunut vankeuteen, Jašin sanoo.

Jašin pidätettiin kesäkuussa 2022, muutama kuukausi hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Hän sai kahdeksan ja puolen vuoden vankeustuomion ”väärän tiedon” levittämisestä, koska oli kertonut Youtube-kanavallaan Venäjän joukkojen tekemistä joukkomurhista Ukrainan Butšassa.

Navalnyin kuolema oli vaikein hetki

Vankilaolot olivat Jašinille karut. Hän vietti suuren osan tuomiosta eristyssellissä.

– Eristysselliin voidaan lähettää mistä tahansa syystä. Avoimesta napista, ryppyisestä tyynystä, jos jättää tervehtimättä vartijaa tai tervehtii väärin, Jašin kertoo.

Jašin kuvailee eristysselliä pieneksi, likaiseksi ja kylmäksi kopiksi. Ruokaa saa vain niukasti.

Hänen mukaansa Venäjän vankilat eivät ole juurikaan muuttuneet Neuvostoliiton ajoista. Vartijat nöyryyttävät vankeja ja vievät heidän ihmisarvonsa.

– Järjestelmän tarkoitus on murtaa psyyke ja ajaa itsemurhaan.

Jašinin vaikein hetki vankeudessa oli, kun hän sai tietää ystävänsä, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kuolemasta vankeudessa. Miehet olivat tehneet yhteistyötä lähes 20 vuoden ajan.

Näin hän kertoo tästä synkästä hetkestä:

Venäjän opposition mukaan Navalnyin kuolema ei ollut luonnollinen vaan Venäjän hallinnon toteuttama murha.

Jašin sanoo ymmärtäneensä hyvin, että vankeudessa Putin saattoi lopettaa hänen elämänsä sormia napsauttamalla.

– Vankilassa opin suhtautumaan elämään filosofisesti. Opin asettamaan asiat tärkeysjärjestykseen ja ajattelemaan kuolemaa vähemmän.

Jašin sanoo jaksaneensa osin siksi, että hän sai niin paljon tukea vankilan ulkopuolelta.

– Sain yhteensä kolmekymmentä tuhatta kirjeitä kahden vuoden aikana. Se auttoi minua selviytymään, Jašin sanoo.

Jašin: Ukrainan tuki auttaa oppositiota

Jašin on ehtinyt elää nyt kaksi kuukautta vapaana. Hän asuu Saksassa mutta ei ole vielä löytänyt vakituista asuntoa. Aika on kulunut Euroopan maasta toiseen kiertäessä.

Jašin tapaa jatkuvasti poliitikkoja, toimittajia ja muita maanpaossa eläviä maanmiehiään.

Vapauduttuaan Jašin suututti monet ukrainalaiset vaatimalla tulitaukoa Ukrainaan. Heidän mukaansa tällainen puhe pelaa vain Putinin pussiin, koska Venäjä on nyt vahvoilla.

Jašin joutui tarkentamaan lausuntojaan. Nyt hän sanoo, että päätös sodan lopettamisesta kuuluu ukrainalaisille. Hän kertoo sanovansa länsipoliitikoille, että paras tapa tukea Venäjän oppositiota on pelastaa Ukraina.

– Jos Putin valtaa Ukrainan, se johtaa Venäjällä vielä tiukempaan hallintoon, Jašin sanoo.

Jašin uskoo, etteivät venäläiset kannata sotaa

Ilja Jašin on yhä tunnettu henkilö Venäjällä. Hänen Youtube-kanavallan on lähes 1,7 miljoonaa seuraajaa.

Hän toivoo voivansa vakuuttaa Venäjälle jääneet siitä, että Putin vaarantaa sodallaan Venäjän omat edut ja tulevaisuuden. Hän väittää, että suurin osa venäläisistä ei kannata sotaa. Ihmiset pysyvät hiljaa pelon ja propagandan luoman paineen takia.

Jašin ei kuitenkaan suostu ennustamaan, miten tai milloin Putinin hallinto kaatuu.

– Minä teen käytännön politiikkaa. Työhöni ei kuulu keksiä skenaarioita siitä, miten hän lähtee vaan varmistaa, että ainakin yksi näistä skenaarioista toteutuu mahdollisimman pian, Jašin sanoo.

Jaa.
Exit mobile version